7 Persiapan Wajib Sebelum Tarikh Temuduga!

7 persiapan wajib sebelum tarikh temuduga

7 persiapan wajib sebelum tarikh temuduga. Anda akan menghadiri sesi temuduga dalam masa terdekat in? Jangan gelabah.  Relaks dan tarik nafas panjang-panjang kemudian ingat petua-petua di bawah.

Ikuti betul-betul petua yang kami perturunkan di bawah. Jangan tinggalkan mana-mana langkah sekalipun. InsyaAllah anda akan lebih bersedia menghadapi sesi temuduga nanti.

#1. Buat kajian mengenai syarikat, perniagaan dan pekerjaan yang dipohon (jika temuduga sektor swasta. Ketahui mengenai kementerian, jabatan dan deskripsi tugas (kalau sektor awam).

Baca: Jenis-jenis konflik di tempat kerja

#2. Mengetahui perkembangan semasa (lebih banyak lebih bagus). Isu-isu yang sedang hangat diperkatakan. Kami jamin, soalan berkaitan COVID-19 pasti menjadi topik panas dalam temuduga sektor awam sekarang.

#3. Berlatih untuk menjawab dengan jawapan yang sesuai. Baca koleksi 250 contoh soalan dan jawapan temuduga ini untuk melengkapkan lagi persiapan anda. Memang mantul!

#4. Menyemak kembali “resume” anda. Pastikan anda membawa bersama resume yang terbaru. Jangan bawa resume yang anda guna beberapa tahun sudah. Pastikan yang up to date punya!

#5. Membuat pengesahan tempat, masa dan tarikh temuduga.

#6. Penampilan diri yang sesuai.

#7. Yakin dengan diri anda.

P/s: Selamat menghadapi temuduga..

Baca juga: Antara Masalah Ekonomi Dan Pekerjaan

Leave a Comment

error: Content is protected !!