Kebimbangan Pemohon Kerja Dalam Temuduga

Pengurus Unit Program Bumiputera, Multimedia Development Corporations (MDC), Mohd Shahidan Shaari mengatakan bahawa 85% daripada pemohon kerja pernah memohon lebih daripada 10 kali dan masih gagal. Menurut beliau lagi, di samping mesti mampu menguasai kemahiran Berbahasa Inggeris, seseorang pemohon kerja juga diwajibkan perlu mengetahui apa itu kemahiran temuduga, (Petikan Utusan Malaysia, 05 Feb 2006).

Kebimbangan paling jelas yang dialami pemohon kerja apabila ditanya, kebanyakan daripada mereka mengatakan adalah di bahagian soal jawab bersama penemuduga. Punca utama kebimbangan ini berpunca daripada kemungkinan penemuduga akan menyoal atau berkomunikasi dengan pemohon kerja dalam Bahasa Inggeris.
Bukanlah sesuatu yang jarang berlaku dimana pemohon kerja menjadi gugup dan gementar apabila penemuduga menyoal di dalam Bahasa Inggeris. Malang sekali, kerana hal seperti ini akan menjejaskan peluang pemohon kerja untuk mendapatkan jawatan tersebut walaupun kelayakan akademik mereka tidak ada masalah. Jelas, kini akademik sahaja tidak memadai dalam persaingan pasaran kerja. Selain pengalaman kerja, personaliti dan sahsiah, kemahiran dalam penguasa Bahasa Inggeris juga amat-amat diperlukan tanpa mengurangkan sedikit pun kefasihan penggunaan Bahasa Malaysia Tinggi.


Panduan Mahir Bahasa Inggeris Untuk Temuduga
[ Panduan Menguasai Bahasa Inggeris ]
Klik Sini Untuk Melihat Panduan Menguasai BI Ini


Leave a Comment

error: Content is protected !!