Soalan Temuduga Juruteknik Komputer FT19

Masih tercari-cari rujukan contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 yg bagus untuk digunakan sebelum hadir sesi iv kelolaan SPA kali ini? Teruskan membaca jika jawapan anda adalah ya. Kerana di bawah kami kongsikan beberapa contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19. Siapa tahu, mungkin perkongsian ini bakal mengubah masa depan anda!

Contoh Soalan Temuduga Juruteknik Komputer FT19

Sekiranya anda ingin mengisi jawatan kosong sebagai Juruteknik Komputer FT19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan jawatan Juruteknik Komputer FT19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Sebelum itu, bagi anda yg dapat panggilan exam online Juruteknik Komputer FT19. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Juruteknik Komputer FT19.

Kepada anda yg dapat panggilan ujian psikometrik Juruteknik Komputer FT19 ambilan MAMPU yg dijadualkan dalam masa terdekat ini. Buat persiapan yg rapi utk menghadapi ujian ini! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Juruteknik Komputer FT19.

Panduan Temuduga Juruteknik Komputer FT19

Anda menemui artikel ini sudah barang tentu kerana anda adalah salah seorang calon yang menerima surat panggilan ke temuduga Juruteknik Komputer FT19. Awal kalimah, tahniah kami ucapkan terlebih dahulu. Pencarian artikel ini ini tentunya salah satu daripada rangka usaha anda untuk membuat persediaan menghadapi hari temuduga.

Jika anda baru pertama kali sampai ke sini, ketahuilah bahawasanya kami adalah sebuah blog kerjaya yang berkongsikan iklan-klan jawatan kosong terkini setiap hari dari seluruh pelosok negara. Di samping selalu berkongsi tips-tips kerjaya misalnya panduan temuduga jawatan yang sedang anda baca ini.

Sedikit imbasan, anda sebagai calon temuduga Juruteknik Komputer FT19 pasti anda sedia maklum bahawasanya calon yang akan dilantik ke jawatan ini akan ditempatkan di pelbagai jabatan dan kementerian dalam sektor kerajaan.

Situasi setiap calon adalah unik

Sebelum membaca lebih lanjut, ingin kami tegaskan bahawa situasi temuduga setiap calon adalah unik dan tersendiri. Ini bermakna, tidak ada dua orang calon yang akan melalui situasi dan pertanyaan yang serupa 100%. Pasti ada perbezaan. Kalau tidak banyak, sikit pasti ada.

Sebab itulah, jangan hairan jika ada antara calon yang berada di bilik temuduga lebih daripada 45 minit manakala yang lain pula kurang daripada 10 minit! Jadi adalah suatu perkara yang amat mustahil untuk kami mampu kongsikan apakah soalan yang bakal ditanya kepada anda dengan setepat-tepatnya. Perkara itu hanya Allah SWT saja yang tahu. Baik. Dengan perkara itu anda sudah faham, maka marilah kita teruskan.

Tips& contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19

1. Paling lazim, biasanya kami akan mengesyorkan anda membaca dan menghafal deksripsi tugas sebagai seorang Juruteknik Komputer FT19. Ini kerana amat jarang-jarang sekali calon tidak diajukan dengan soalan ini. Sediakan diri dengan jawapan yang paling baik boleh perolehi (tidak kiralah dari mana pun sumbernya).

Tips: Seorang Juruteknik Komputer FT19 bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas merangkumi penyelenggaraan sistem komputer seperti penyelenggaraan pencegahan dan penyelenggaraan kelengkapan IT serta tugas-tugas penyelenggaraan aplikasi perkomputeran dan operasi sistem dalam sesebuah organisasi.

2. Tahukah anda, bahawa terdapat satu soalan bonus dalam setiap temuduga yang dijalankan? Apakah soalan tersebut? Panel akan meminta anda memperkenalkan diri. Sila sediakanlah skrip jawapan yang paling bernas anda boleh fikirkan mengenai diri anda dan hafal. Hanya bentuk soalannya sahaja yang dioleh dengan cara yang berbeza oleh panel yang berlainan.  Jangan menjawab terlalu panjang atau terlalu pendek soalan ini, pastikan lengkap dan padat.

3. Bersiap sedialah juga dengan soalan berkaitan pengalaman kerja. Ini biasanya menjadi keutamaan kebanyakan panel untuk jawatan apa jua jawatan kerana ia melibatkan kebolehan anda melakukan kerja kelak apabila dilantik ke jawatan Juruteknik Komputer FT19.

Contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 – ‘Apakah jawatan awak sekarang dan apa tugas yang awak buat?’ atau ‘Apa yang sedang awak lakukan sekarang?’ atau bentuk lain.

Tips: Untuk soalan ini, penekanan penting harus anda berikan kepada tugas-tugas yang anda lakukan. Senaraikan semua tugas dari yang paling utama sehingga yang remeh-temeh. Kalau boleh cakaplah sebanyak yang anda mahu sampai panel mencelah atau meminta anda berhenti.

4. Seterusnya, jika anda diajukan dengan contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 ini – ‘Apakah yang awak rasa membuatkan anda lebih layak untuk jawatan Juruteknik Komputer FT19 ini berbanding calon lain?’ Apa perlu dijawab? Mula-mula jangan ‘masuk bakul angkat sendiri’ atau berlebihan memuji diri. Panel boleh meluat jadinya.

Tarik nafas dan pastikan anda tidak memburuk-burukkan calon lain. Kemudian, kaitkan kenapa panel perlu memilih anda untuk jawatan ini dengan pengalaman kerja yang anda ada. Beritahu anda bersemangat tinggi, komited terhadap kerja dan bersungguh mencapai matlamat. Sebut juga nilai lain yang baik.

5. Panduan seterusnya, persiapkan diri anda untuk menghadapi soalan-soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 yang teknikal. Melibatkan tugas hakiki seorang Juruteknik Komputer FT19 seperti berikut:

a) Asas pendawaian elektrik dan elektronik (perkakasan): peralatan-peralatan menguji (tool kit dan diagnostic).

b) Komponen komputer: Peranti output, input dan storan

c) Pemasangan dan pengujian prasarana ICT: Hardware, Software, Jaringan dan lain-lain.

d) Langkah-langkah membaikpulih perkakasan dan perisian komputer: Diagnostic.

e) Pengendalian UPS (Uninterrupted Power Supply).

f) Computer System Overview: Digital Computer, The CPU, Memory, Binary; Programmable, Input/Output; Advance in Semiconductor Technology.

g) Digital System: Logic gates, Combinations Logic Design and Flipflops dan Boolean Algebra Karnaugh Map.

h) Microprocessors / Microcontrollers: System Architectures dan Block Diagram and functions.

i) Computer Systems: Computer Peripherals dan Memory System.

j) Troubleshoot Network Proble k) Amalan Keselamatan ICT.

Tips tambahan: Jangan hadkan diri anda dengan mencari maklumat setakat untuk mencari jawapan soalan (a) – (k) saja. Luaskan bacaan dan rajin-rajinlah bertanya kepada mereka yang punya pengalaman ditemuduga untuk jawatan Juruteknik Komputer FT19.

5. Satu lagi yang turut tidak kurang pentingnya ialah usaha meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris. Kami hampir pasti temuduga untuk jawatan sebagai Juruteknik Komputer FT19 ini melibatkan sekurang-kurangnya satu soalan dalam bahasa Inggeris. Anda pun tahu peraturannya, ‘penemuduga tanya dalam Bahasa Melayu jawab dalam Bahasa Melayu yang amat baik’, ‘penemuduga tanya dalam Bahasa Inggeris jawab dalam Bahasa Inggeris yang fasih’.

6. Kerap kali didapati, ada masanya, panel penemuduga ingin mengetahui sejauh mana pengetahuan am anda atau kadang-kadang hanya sekadar untuk berbual kosong tetapi dengan tujuan tertentu. Macamana kalau perkara pertama yang keluar daripada mulut panel selepas anda duduk di kerusi dalam bilik temuduga ialah..

Contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 – ‘Siapa menang bola semalam ya?’

Apa nak jawab kalau tak tahu. Sila sediakan diri anda dengan pengetahuan am termasuklah:

a) Isu politik semasa,

b) Perkembangan sukan semasa,

c) Isu sosial hangat semasa,

d) Isu berkaitan ICT, Internet dan media sosial.

7. Panduan terakhir buat kali ini, jika anda pertama kali menduduki sesi temuduga untuk sektor awam pada kali ini, pasti belum tahu apakah situasi yang berlaku dan bagaimana menanganinya. Anda amat dicadangkan memiliki panduan menduduki temuduga di bawah untuk rujukan pantas.

Inilah apa yang paling anda perlukan..

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Juruteknik Komputer FT19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat bagi temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik bagi satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Juruteknik Komputer FT19).

Atau pun,

Anda juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Atau pun,

Anda juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman anda, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even anda gagal sekalipun dlm temuduga Juruteknik Komputer FT19 ni, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati anda jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game anda terganggu? Boleh sgt. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Juruteknik Komputer FT19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 14 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 14 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Murah gila gais!

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler gais. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu anda guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk anda mula prepare utk temuduga!

Anda patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Juruteknik Komputer FT19. Malah boleh digunakan berulang kali bagi semua jenis temuduga di sektor awam.

Beberapa FAQ Mengenai Juruteknik Komputer FT19

Tugas Juruteknik Komputer FT19

Seorang Juruteknik Komputer FT19 adalah bertanggungjawab:

Melaksanakan tugas-tugas merangkumi penyelenggaraan sistem komputer seperti penyelenggaraan pencegahan dan penyelenggaraan kelengkapan IT serta tugas-tugas penyelenggaraan aplikasi pengkomputeran dan operasi sistem dalam sesebuah organisasi.

Gaji Juruteknik Komputer FT19

Basic gaji Juruteknik Komputer FT19 ialah RM1,377.00.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips dan beberapa contoh soalan temuduga Juruteknik Komputer FT19 untuk kali ini.

Selamat menduduki temuduga Juruteknik Komputer FT19 daripada kami dan semoga berjaya!

Leave a Comment

error: Content is protected !!