Soalan Temuduga Penguasa Kastam WK41

Masih tercari-cari rujukan contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41 yg bagus untuk digunakan sebelum hadir sesi iv kelolaan SPA pada 04 Januari 2022 – 26 Januari 2022 ini? Teruskan membaca jika jawapan anda adalah ya. Kerana di bawah kami kongsikan beberapa contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41. Siapa tahu, mungkin perkongsian ini bakal mengubah masa depan anda!

Soalan temuduga Penguasa Kastam WK41

Sementara itu, bagi yg terlibat dengan PSEE Penguasa Kastam WK41 ambilan Jabatan Kastam Diraja Malaysia pada 8 Oktober 2021 ini. Contoh-contoh soalan peperiksaan online khas utk Gred WK41 boleh anda perolehi di contoh soalan peperiksaan Penguasa Kastam WK41 ini.

Semakan Jadual Temuduga

Panduan Temuduga Penguasa Kastam WK41

Temuduga merupakan proses akhir dalam pemilihan, dimana pihak SPA sendiri yang mengambil peranan untuk menjalankannya. Temuduga diadakan dengan tujuan utama untuk menilai kesesuaian dan perwatakan calon dengan keperluan sesuatu jawatan di sektor kerajaan tertentu (dalam kes ini iaitu jawatan Penguasa Kastam WK41). Sesi ini akan menentu sahkan penilaian yang dibuat di peringkat awal (peperiksaan dan penilaian kompetensi).

Info tambahan : Semak dan kemaskini permohonan SPA8i anda

Di antara kriteria yang akan diberi fokus utama dalam sesi temuduga termasuklah sahsiah dan minat terhadap jawatan ini, kelayakan akademik bersesuaian atau tidak, keterampilan menarik dan keserasian dengan bidang tugas yang bakal dipikul kelak. Selesai urusan temuduga, calon terbaik di kalangan calon paling berkualiti akan diperakukan untuk dilantik sebagai salah seorang pegawai ideal Penguasa Kastam WK41. Kami percaya, tuan dan puan yang menemui artikel ini adalah terdiri daripada kalangan calon yang terpanggil ke sesi temuduga Penguasa Kastam Gred WK41.

Jadual gaji Penguasa Kastam WK41

Gaji Minimum – RM2,094.00 Gaji Maksimum – RM9,585.00 Kenaikan Gaji Tahunan – RM225.00

Statistik pengambilan Penguasa Kastam WK41

Pastinya anda tahu benar yang calon dipanggil ke sesi temuduga pada tahun ini adalah seramai 30,000 individu! Manakala jumlah kekosongan jawatan hanyalah sebanyak 600 tempat sahaja. Jadi temuduga Penguasa Kastam WK41 ini bukanlah sesi interview yang anda boleh main-main dengannya.

Baca : tutorial cara-cara menduduki peperiksaan online SPA

Bidang tugas Penguasa Kastam WK41

Berikut adalah skop kerja seorang Penguasa Kastam WK41 :

  • Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen. 
  • Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.
  • Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.
  • Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

Rujukan tambahan : 6 contoh jawapan PADU semasa temuduga

Tips temuduga Penguasa Kastam WK41

Di sini, kami senaraikan secara ringkas beberapa tips panduan temuduga Penguasa Kastam WK41. InsyaAllah jika anda ikuti akan membantu persediaan:

Ambil Cuti

Jika anda bekerja, sila mohon cuti rehat kerana pihak SPA tidak mengadakan sesi temuduga Penguasa Kastam WK41 ini secara online! Mohon awal, jangan tunggu tinggal sehari sebelum terikh temuduga. Apa kepentingannnya? Ini bagi membebaskan fikiran anda daripada bebanan tugas di samping dapat menumpukan kepada persiapan-persiapan akhir.

Sediakan Pakaian Sesuai

Macam juga sediakan kata peribahasa yang berbunyi ‘Sediakan payung sebelum hujan’. Jangan sekali-kali datang ke temuduga dengan baju T dan berseluar jeans! Alamat memang kena halau lah.

Baca juga : Panduan temuduga Penolong Penguasa Kastam WK29

Bagi calon lelaki, semak tali leher, baju kemeja lengan panjang, seluar slack atau kasual, kot atau blazer, kasut hitam berkilat dan rambut dipotong kemas. Bagi calon wanita pula, pastikan sudah ada baju lengan panjang (tidak kira kemeja atau baju kurung), seluar slack atau skirt atau kain sarung (mana-mana yang sesuai), kot atau blazer, kasut hitam bertapak flat dan lain-lain. Untuk panduan lengkap memilih cara pakaian ke temuduga, sila semak panduan lengkap temuduga.

Sediakan Dokumen Diperlukan

Pastikan surat panggilan, sijil, diploma, ijazah, resume dan dokumen sokongan lain sudah dibuat salinan fotokopi dan disahkan oleh individu berkenaan. Susun dengan betul, jangan tunggang-langgang di dalam fail holder baharu. Simpan di tempat yang selamat daripada banjir, kebakaran, serangan serangga perosak seperti lipas dan tikus.

Susun dan Baca Nota

Siapa yang mahu hadir ke sesi temuduga Penguasa Kastam WK41 tanpa membuat nota? Jadi sila semak dan susun mengikut bab atau bahagian nota-nota yang sudah anda buat. Jangan setakat susun, buatlah review dan baca semula nota tadi. Ini akan membuatkan otak menayangkan flashback ketika anda menulisnya sebelum ini dan memudahkan anda mengingat untuk tempoh yang lebih lama.

Tingkatkan Penguasaan Bahasa Inggeris

Selain itu, satu lagi yang turut tidak kurang pentingnya ialah meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris anda. Kami hampir pasti temuduga untuk jawatan sebagai Penguasa Kastam WK41 ini melibatkan beberapa soalan dalam bahasa Inggeris. Anda pun tahu undang-undangnya, ‘panel penemuduga tanya dalam Bahasa Melayu jawab dengan Bahasa Melayu yang amat baik’, ‘panel penemuduga tanya dalam Bahasa Inggeris jawab dengan Bahasa Inggeris yang fasih’.

Jaga Makan dan Minum

Pernah dengar ‘you are what you eat’? Jangan sesekali singgah membeli makanan daripada kedai makan yang diragui tahap kebersihannya (time otw ke lokasi interview). Juga jangan sesekali menjamah makanan dan minuman yang berlebihan garam, berlebihan bahan pengawet, berlebihan pewarna atau berlebihan bahan perisa. Kita bukan setakat tidak mahu sakit perut pada hari temuduga diadakan tetapi juga menjaga tahap kolesterol dan kesihatan untuk jangka masa panjang.

Mohon Restu Ibubapa

Restu daripada ibubapa membawa seribu keberkatan dalam kehidupan. Bukan setakat untuk temuduga ini sahaja bahkan di sepanjang kehidupan kita. Salam tangan mereka, cium pipi keduanya sebelum gerak ke pusat temuduga. Bagi yang tinggal berjauhan, call atau paling tidak sekalipun SMS lah.

Rehatkan Diri

Setelah semua persediaan dilakukan, inilah masanya untuk anda merehatkan diri. Tenangkan hati dan lapangkan fikiran. Pelbagai cara boleh dibuat seperti menonton TV, baring-baring atau bersantai dengan rakan-rakan di kedai kopi. Tapi pastikan anda balik awal dan tidur awal sebelum ke temuduga.

Berdoa Mohon Kejayaan

Sebelum tidur berdoalah kepada tuhan. Anda sudah berusaha sebaik mungkin. Kini selebihnya kita serahkan kepada tuhan. Bagi yang beragama Islam, bangun awal sedikit (setengah jam sebelum solat Subuh masuk) untuk mendirikan solat hajat kerana waktu itu doa mustajab.

Contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41

Sesi temuduga biasanya akan dijalankan oleh sekurang-kurangnya 2 orang panel. Seorang daripada SPA dan seorang panel lagi daripada Jabatan Kastam sendiri. Cuba sedaya-upaya menjawab soalan temuduga dengan sebaik mungkin dan tambat hati mereka dengan jawapan-jawapan yang padu! Berikut disenaraikan beberapa contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41. Harus diingat, ini hanya sebagai rujukan sahaja.

  • Adakah anda pernah menghadiri seisi temuduga jawatan kerajaan sebelum ini?
  • Jika YA, apakah faktor yang menyebabkan anda tidak berjaya dalam sesi temuduga tersebut?
  • Apakah pekerjaan anda sekarang?
  • Apakah kelebihan yang anda miliki berbanding calon temuduga lain?
  • Jika diterima menjawat jawatan sebagai Penguasa Kastam WK41, apakah sumbangan yang boleh anda berikan kepada jabatan?
  • Terangkan tentang tanggungjawab dan skop kerja Penguasa Kastam WK41 ?
  • Boleh anda ceritakan secara ringkas prosedur untuk mengimport & mengeksport barangan ?
  • Pandangan anda apakah langkah yang perlu diambil untuk mencegah aktiviti penyeludupan ?
  • Jika ditawarkan bekerja di Sabah, Sarawak atau Labuan, adakah anda sanggup ?
  • Selain dari berbahasa Melayu, apakah bahasa lain yang anda boleh?
  • Terangkan fungsi Jabatan Kastam Diraja Malaysia ?
  • Jabatan Kastam Diraja Malaysia bernaung di bawah kementerian mana?
  • Siapakah menteri yang menerajui kementerian ini ?
  • Apa yang anda faham tentang kawasan zon bebas cukai ?
  • Apa yang anda faham tentang pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST)?
  • Apa itu GST?
  • Apa itu SST (Sales and Service Tax)
  • Terangkan perbezaan GST dan SST.

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling anda perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Penguasa Kastam WK41? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat bagi temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik bagi satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Penguasa Kastam WK41).

Atau pun,

Anda juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Atau pun,

Anda juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman anda, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even anda gagal sekalipun dlm temuduga Penguasa Kastam WK41 ni, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati anda jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game anda terganggu? Boleh sgt. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Penguasa Kastam WK41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Murah gila gais!

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler gais. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu anda guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk anda mula prepare utk temuduga!

Beberapa FAQ Mengenai Penguasa Kastam WK41

Tugas Penguasa Kastam WK41

Seorang Penguasa Kastam WK41 adalah bertanggungjawab:

Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.

Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.

Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.

Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

Gaji Penguasa Kastam WK41

Basic gaji Penguasa Kastam WK41 ialah RM2,094.00.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips dan beberapa contoh soalan temuduga Penguasa Kastam WK41 untuk kali ini.

Selamat menduduki temuduga Penguasa Kastam WK41 daripada kami dan semoga berjaya!

1 thought on “Soalan Temuduga Penguasa Kastam WK41”

  1. menarik tips ni… Selalu ramai calon tak cukup tidur sebab terlalu sibuk buat ulang kaji.. sebenarnya pengetahuan am bukanlah WAJIB tahu.. yg penting keyakinan diri ketika menjawab soalan daripada panel.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!