Soalan Temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29

Anda dapat panggilan ke sesi temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29 ambilan Jabatan Perkhidmatan Veterinar pada 07 November 2021 – 14 November 2021 ni? Masih tercari-cari rujukan contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29 yg baik? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Sains C29

Sebelum kita teruskan, kepada anda yg terlibat dengan ujian psikometrik Penolong Pegawai Sains C29 pada 6 Mei 2021 utk ambilan Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Baca beberapa contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Sains C29.

Bagi yang dipanggil ke exam online C29 pada 14 Ogos 2020 ni, baca segera contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29 ini.

Sekiranya anda ingin mengisi jawatan kosong sebagai Penolong Pegawai Sains Gred C29 secara rasmi di sektor awam, pendaftaran boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA9 di Portal SPA9. Pendaftaran adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara maya atau online.

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29

Kali ini, kami kongsikan tips dan panduan temuduga kepada calon-calon yang dipanggil ke temuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Sains Gred C29. Anda dipanggil? Nampaknya memang rezeki anda menemui blog kami. Syukur.

Kelayakan memohon jawatan Penolong Pegawai Sains Gred C29

Sebelum tu, apakah kelayakan untuk memohon jawatan ni? Boleh apply sekiranya ada kelayakan mana-mana di antara berikut;

  • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (principal subjek Matematik atau Sains), atau
  • Diploma dalam bidang sains atau teknologi makmal, atau
  • Diploma dalam bidang kimia industri atau mikrobiologi.

Dan.. Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam Bahasa Melayu Sijil Pelajaran Malaysia /  Sijil Vokasional Malaysia.

Baca: Panduan Temuduga Pembantu Makmal C19

Soalan lazim temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29

Berikut dikongsikan tiga (3) tips untuk tackle soalan temuduga yang bakal diajukan. Tidak kiralah sama ada anda duduk temuduga panggilan SPA untuk penempatan di mana-mana agensi.

Pertama

Kebiasaannya, kami menasihatkan calon agar membaca, mengambil tahu dan menghafal perkara penting berkenaan isu-isu semasa. Sekarang ni, banyak sangat isu semasa jadi bacalah semua. Ntah isu mana yang akan diajukan kelak.

Kedua

Pengetahuan am atau kenegaraan. Kena baca dan ambil tahu la apa yang patut mengenai Malaysia ni. Dasar-dasar, peraturan-peraturan, undang-undang, kempen-kempen dan yang sewaktu dengannya. Sebagai contoh, kalau anda disoal apa itu NBOS? NKRA? KPI? Tak ke ternganga kan?

Ketiga

Baca juga lain-lain soalan lazim temuduga jawatan separa perubatan yang kami sediakan untuk anda. Selain itu, koleksi 250 soalan temuduga kerja kerajaan ini juga amat sesuai untuk menambah persiapan anda. Baiklah, seterusnya, soalan-soalan temuduga teknikal yang mungkin akan dikemukakan kepada anda..

Soalan Teknikal Temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29

Apa yang kami senaraikan di bawah hanyalah contoh soalan temuduga sahaja. Ia sekadar panduan, supaya anda mempunyai idea apakah yang mungkin akan ditanya. Jangan hadkan persediaan anda dan jangan cuba-cuba meneka soalan kerana ‘soalan bocor temuduga’ memang tidak wujud.

  • Kenapa nak jadi jawatan ni?
  • Boleh ceritakan mengenai projek akhir awak?
  • Apa sumbangan yang awak boleh beri sebagai penolong pegawai Sains?
  • Jelaskan langkah demi langkah untuk gram staining.
  • Apa itu aseptic technique?
  • Tahu apa itu transport medium?
  • Agaknya apa barang-barang yang perlu ada dalam lab?
  • Langkah-langkah untuk cuci tangan ada berapa dan apa dia.
  • Apa pentingnya mencuci tangan?
  • Sila beri contoh lactose fermentation and non-lactose fermention bacteria.
  • Siapa Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar?
  • Apa peranan agensi nuklear ni sebenarnya?

Persiapan untuk jenis soalan teknikal Penlong Pegawai Sains C29

Untuk lebih selamat, sila sediakan payung sebelum hujan lebat. Maknanya, oleh sebab jawatan ini akan ditugaskan di dalam persekitaran kerja makmal atau lab, sudah pasti banyak soalan yang ada hubungkait dengan lab akan disoal siasat.

Dah baca : Kisah Ali dan ujian psikometrik?

Sila buat ulangkaji mengenai  :

  1. Rules and regulation dalam makmal
  2. Keselamatan di dalam makmal
  3. Nutrition and food management (jika ditemuduga untuk fakulti atau jabatan yang ada kaitan dengan makanan dan pemakanan)
  4. Lain-lain aspek kebersihan pengurusan makanan dan makmal.

Pada akhirnya..

Namun pada akhirnya, ia tetap terpulang kepada rezeki masing-masing. Rezeki dapat soalan  yang macamana dan rezeki dapat kerja or not.

Walaupun begitu, adalah tidak molek andai kita tidak berusaha bersungguh-sungguh sebelum berserah kepada takdir.

Memang jauh lebih baik, kalau kita cuba persiapkan diri sebaik mungkin sebelum pergi ke sesi temuduga.

Antara rujukan terbaik yang boleh kami cadangkan adalah rujukan temuduga bestseller yang telah membantu ramai melepasi fasa temuduga dalam usaha mendapatkan pekerjaan ini ;

Rujukan Soalan Temuduga Penolong Pegawai Sains C29
Beli Rujukan Contoh Soalan Temuduga Penolong Pegawai Sains Gred C29

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Korang jadi insan mulia

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even korang gagal sekalipun dalam temuduga Penolong Pegawai Sains C29 ni, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

2) Hati korang jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Korang rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Korang jangan acah-acah tak bersalah. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh sgt. Korang grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Penolong Pegawai Sains C29) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang gorang la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun pada masa ini. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi Hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah korang lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu korang guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula prepare utk iv!

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Sains Gred C29

Manalah tahu kan. Tetiba encik penemuduga bertanyabegini :

Apakah skop kerja atau bidang tugas seorang Penolong Pegawai Sains C29?

Tak terkezut, kalau tak bersedia.

Jawab macam yang kami cadangkan di bawah :

” Saya sebagai seorang Penolong Pegawai Sains Gred C29 berkewajipan membantu Pegawai Penyelidik melaksanakan kerja-kerja penyelidikan Sains dan Teknologi Nuklear, merancang, menyelaras dan mengurus operasi penyelenggaraan makmal, mengurus aktiviti berkaitan penyelenggaraan berkala, peralatan khusus, mengawas rekod pembelian peralatan saintifik, membantu aktiviti berkaitan perhubungan awam yang bersangkut-paut dengan penyelidikan dan pembangunan penggunaan teknologi nuklear. “

Baru power!

Jadual gaji Penolong Pegawai Sains C29

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Sains C29;

Gaji minimum – RM1,505.00
Gaji maksimum – RM5,696.00
KGT – RM145.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Sains layak terima.

Baca: Panduan temuduga Pembantu Tadbir Perkeranian / Operasi N19

Kenaikan pangkat ke jawatan Penolong Pegawai Sains Gred C29

Bagi anda yang sekarang sedang berkhidmat dalam sektor kerajaan sebagai Pembantu Makmal Gred C19, peluang naik pangkat sebagai Penolong Pegawai Sains Gred C29 tetap terbuka luas. Apa yang penting, anda memenuhi syarat berikut; 1. Telah disahkan dalam perkhidmatan 2. Memperolehi STPM atau Diploma dalam bidang sains / teknologi makmal / kimia industri / mikrobiologi, atau 3. Lulus Peperiksaan Khas

Jangan lupa : Menyemak dan mengemaskini permohonan SPA8i anda

Dan memenuhi had umur;

  • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

Sekian dulu untuk kali ini. Bagi yang lain, yang terlibat dalam temuduga bagi jawatan pembantu akauntan W19, anda boleh baca perkongsian kami sebelum ini mengenai soalan temuduga Pembantu Akauntan Gred W19. Semoga bermanfaat.

Beberapa FAQ Mengenai Penolong Pegawai Sains C29

Bilakah keputusan temuduga Penolong Pegawai Sains C29 diumumkan?

Dalam tempoh 30 hari dari tarikh terakhir urusan temu duga dilaksanakan.

Mengapakah saya tidak berjaya dalam temuduga Penolong Pegawai Sains C29?

Calon yang gagal temuduga Penolong Pegawai Sains C29 biasanya adalah disebabkan prestasi temuduga yang kurang memuaskan. Sebagai contoh, tidak membuat persediaan dari segi mental dan fizikal, tiada pengetahuan berkaitan jawatan yang ditemuduga, tidak dapat mengemukakan dokumen yang lengkap, personaliti yang tidak bersesuaian dan tidak memenuhi kriteria pemilihan yang ditetapkan oleh SPA.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips dan beberapa contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Sains C29 untuk kali ini.

Selamat menduduki temuduga Penolong Pegawai Sains C29 dan semoga berjaya!

Leave a Comment

error: Content is protected !!