Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Awam Gred H11

Adakah anda dipanggil ke ujian Psikometrik Pembantu Awam H11 (calon Semenanjung) utk ambilan Jabatan Perdana Menteri pada 8 April 2022 ini? Berikut adalah koleksi contoh soalan ujian Psikometrik Pembantu Awam Gred H11 SPA yang boleh dijadikan rujukan calon peperiksaan. Di samping itu juga, calon boleh memperolehi koleksi contoh soalan ujian Psikometrik Pembantu Awam Gred H11 yang kami cadangkan di bawah untuk dijadikan rujukan sebelum hadir ujian psikometrik Pembantu Awam Gred H11 nanti.

Ujian Psikometrik Pembantu Awam Gred H11

Selain itu, rujukan yang dicadangkan di bawah juga sesuai digunakan untuk semua ujian psikomterik gred 11 dan gred 19 ambilan SPA.

Semakan Ujian Psikometrik 2022

  • Pembantu Awam Gred H11 (Semenanjung)
    (Jabatan Perdana Menteri serta di Pelbagai Kementerian/Jabatan)
    (Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) – Ujian Psikometrik)
    [Tarikh Peperiksaan : 8 April 2022]

Baca: Contoh Soalan Ujian Psikometrik Juruukur J41

Ujian Psikometrik, ujian getir tambahan terbaharu SPA (dan ramai calon terlopong sebab tak tahu apa benda alah ni).

Khabarnya – ujian psikometrik SPA ni untuk kesemua jenis jawatan. Tapi itu baru khabar angin. Jangan percaya dulu. Paling dekat ialah ujian psikometrik untuk pengambilan jawatan Pembantu Awam Gred H11. Anda akan menduduki ujian psikometrik ini pada 25 Jun hingga 10 Julai ini. Bergantung kepada jadual yang anda perolehi. Yang ini bukan cobaan ya, ini betul-betul kejadian. Ko tak duduk, ko tanggung la..

Baca juga perkongsian kami mengenai – 3 tips lulus psikometrik Pembantu Setiausaha Pejabat N19

Belum semak bila ujian psikometrik anda?

Nah link semakan : Semakan Jadual ujian Psikometrik Pembantu Awam H11

Untuk jawatan-jawatan SPA yang lain, nanti kami kaborkan.

Tak pernah duduk ujian ni kan?

Tak tahu macamana rupa benda alah ni kan?

Nervous, geram dan malas? Biasa. Semua pon camtu kot.

Baca juga:Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Perancang Bandar dan Desa J41

Penerangan Format Ujian Psikometrik Sektor Awam

Calon-calon adalah dikehendaki menjawab item-item yang mengukur personaliti calon iaitu :

  • kepimpinan,
  • kebolehan sosial,
  • komunikasi,
  • toleransi,
  • kerjasama,
  • kestabilan emosi,
  • integriti,
  • disiplin
  • kejujuran.

Sebenarnya ujian ini adalah olahan semula dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat yang kemudian ditukar menjadi seksyen psikometrik dan seterusnya kini dipanggil sebagai ujian psikometrik. Terdahulu, seksyen sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012), soalan-soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi di mana anda ditekan dengan had masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri calon.

Bacaan tambahan : Contoh soalan ujian psikometrik Juruaudio Visual N19

Format soalan dan pilihan jawapan juga tidak tetap. Ianya hanya menyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’ sahaja. Anda berkemungkinan hanya diberi :

2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti)

Ataupun

4-5 jawapan yang menguji keyakinan anda (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju)

Sebagai gambaran keyakinan anda dalam membuat keputusan. Secara ringkas, ia adalah cerminan siapa diri anda dan bagaimana calon menjalani hidup harian. Sikap calon, cara pemikiran calon, tindakan calon; terhadap diri sendiri dan persekitaran.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Awam H11

1) Saya peka kepada perubahan persekitaran.

a. Kerap
b. Tidak pasti
c. Kadang-kadang

2) Saya tidak peduli jika rakan saya gagal.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

3) Saya suka melayan tetamu yang datang ke rumah saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang

4) Saya lebih banyak mendengar daripada berkata-kata.

a. Setuju
b. Tidak setuju
c. Tidak pasti

5) Saya merasa terganggu apabila orang lain menggangu kerja saya.

a. Ya
b. Tidak
c. Tidak pasti

Cadangan bacaan untuk anda, sila baca artikel bertajuk ujian psikometrik SPA- kemasukan ke dalam perkhidmatan awam sebelum berbuat apa-apa. Dalam artikel komprehensif tersebut semua mengenai ujian ini dijelaskan. Merangkumi istilah psikometrik, sejarah, format, sukatan ujian, contoh soalan matematik, contoh soalan psikologi dan lain-lain. Tapi sebelum tu, sila isikan emel anda dalam ruangan di bawah dahulu.

Baca: Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 JPA/SPA

Rujukan Ujian psikometrik Pembantu Awam H11

No need to worry. Kami kan ada. Kami cadangkan anda baca satu rujukan khusus untuk ujian psikometrik. Ini edisi 2020. Rujukan ini istimewa. Tak jamin lulus, tapi sekurang-kurangnya anda ada idea apa barang ujian ni. Tak lah duduk terkedip-kedip saja menatap skrin masa ujian nanti.

Dalam rujukan psikometrik ini anda akan dibekalkan dengan 200 contoh soalan psikometrik dan jawapan! Di samping nota-nota padat.

Rujukan contoh soalan Ujian psikometrik pembantu awam gred H11

Atau,

Anda juga boleh baca penerangan dan penjelasan yg detil mengenai ujian psikometrik ini di Ujian Psikometrik SPA 2021. Dijamin kekeliruan anda akan hilang dan lebih faham bagaimana ujian ini ditadbir.

Bagaimana Meningkatkan Ketekalan Semasa Menjawab Soalan Psikometrik Pembantu Awam H11?

Bagaimana mempelajari perangkap-perangkap dan meningkatkan ketekalan dalam menjawab soalan ujian psikometrik Pembantu Awam H11?

Jawapannya – buat latih tubi.

Sebab itulah anda amat disarankan untuk mendapatkan rujukan umum ujian psikometrik di bawah sebelum menduduki ujian psikometrik..

Rujukan Psikometrik ini tidak spesifik utk jawatan Pembantu Awam H11. Ini merupakan rujukan umum. Rujukan ini sesuai dijadikan bahan bacaan tambahan dan latih tubi utk kebanyakan ujian psikometrik SPA. Peringatan: Adalah lebih baik anda hadir dgn sedikit persediaan, berbanding hadir tanpa apa-apa persiapan!

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Awam H11
Beli Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pemelihara Hutan G41

Atau,

Anda juga boleh baca dahulu penerangan dan penjelasan yg detil mengenai ujian psikometrik ini di contoh soalan ujian psikometrik SPA (numerical type). Dijamin kekeliruan dan keserabutan anda akan beransur hilang apabila lebih faham bagaimana ujian ini ditadbir.

Baca: Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penjaga Jentera Elektrik J19

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Psikometrik Ni?

Ada enam sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan umum psikometrik ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Sebab nombor 3 tu paling win sekali!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman, sebahagian daripada hasil jualan rujukan psikometrik ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, andai anda gagal sekalipun dalam sesi ujian psikometrik Pembantu Awam H11, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati jadi riang gembira

Nota ringkas & padat dlm rujukan psikometrik ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seluruh Internet cari bahan utk menghadiri psikometrik yg betul. Tak perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang gembira di hari raya. Haha..

3) Lebih masa main COC

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game terganggu? Boleh. Tiada masalah. Anda grab jer rujukan umum psikometrik (yg sesuai digunakan oleh calon ujian psikometrik Pembantu Awam H11 ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa ujian psikometrik je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll. Jom.. streaming sampai pagi!

4) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan psikometrik dan skema jawapan yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar ujian psikometrik. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi format soalan psikometrik yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan psikometrik kerajaan. Semenjak ujian psikometrik masih bertulis dan berpusat lagi. Pada ketika itu masih dikenali sebagai ujian sahsiah dan minat!

5) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan ujian psikometrik ni murah giler. Cuma RM40 sahaja untuk pakej basic. Pakej basic ini sebenarnya sudah memadai utk kegunaan anda. Oh.. ya, apa yang anda boleh dapat dengan RM40 pada masa ini? Tiada apa sangat pun. Bahkan, utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Malah, ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

6) Dan lagi hawau..

Disebabkan kemurahan rujukan ujian psikometrik ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku Psikometrik ni?

Rujukan ujian psikometrik ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama tu baru leh dapat rujukan psikometrik ni pas bayar?

Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 1 jam (kalau anda beli menggunakan FPX (via billplz) / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu J&T atau Ninja Van datang ke rumah.

Lagi pun..

Cara ni lebih cepat untuk anda mula study!

Apa yang lebih baik daripada ini? Tiada.

Jadi dapatkan segera sebelum jualan ditutup.

Beberapa FAQ Mengenai Ujian Psikometrik Pembantu Awam H11

Apakah kriteria penilaian dalam Ujian Psikometrik Pembantu Awam H11?

Data-data penilaian diperolehi melalui kaedah laporan kendiri (self-report) iaitu individu perlu menjawab jujur dan memberikan jawapan yang paling tepat mengenai dirinya dalam ujian psikometrik Pembantu Awam H11. Kaedah ini sama dengan proses temuduga berasaskan kompetensi, cuma yang membezakannya ialah penemuduga akan menyoal secara verbal kepada calon dengan menggunakan soalan-soalan yang piawai yang telah disediakan.

Manakala ujian psikometrik Pembantu Awam H11 meminta calon sendiri menjawab secara laporan kendiri (self-report) dengan memberikan respon kepada soalan-soalan atau kenyataan yang telah disediakan secara paparan komputer.

Adakah Ujian Psikometrik Pembantu Awam H11 mempunyai status lulus dan gagal?

Oleh kerana bilangan calon yang memohon Pembantu Awam H11 adalah besar bilangannya, penentuan calon lulus dalam urusan ujian psikometrik Pembantu Awam H11 juga mengambil kira bilangan calon yang akan dipanggil ke peringkat temuduga iaitu berdasarkan nisbah bilangan kekosongan jawatan Pembantu Awam H11 dengan bilangan yang ditetapkan untuk dipanggil ke peringkat temuduga.

Contohnya jika kekosongan ialah 20, maka bilangan calon yang berjaya dipanggil ke peringkat temuduga Pembantu Awam H11 adalah 200 orang (1:10) iaitu yang terbaik berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian.

Penutup

Demikian perkongsian kami kali ini mengenai beberapa contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Awam H11. Moga memberikan manfaat kepada anda.

Dah baca kisah Ali dan ujian psikometrik? Banyak nasihat yang tersirat dalam post tu.

Leave a Comment

error: Content is protected !!