Soalan Temuduga & Peperiksaan Pembantu Tadbir N19

Contoh Soalan Temuduga & Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 (PSEE). Adakah anda masih tercari-cari rujukan temuduga & Peperiksaan Pembantu Tadbir N19? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

contoh soalan peperiksaan & temuduga Pembantu Tadbir N19

Info : Sebelum ini, gred untuk Pembantu Tadbir ialah N17, SPA membuat perubahan dan menaikkan gred kepada N19 (bersama-sama dengan peningkatan skill gaji). Alhamdulillah..

Anda menemui artikel ini kerana anda adalah salah seorang daripada yang dipanggil ke temuduga atau PSEE Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 yang akan diadakan oleh pihak SPA tidak berapa lama lagi. Sudahkah anda bersedia?

Cara baca entri ini..

Entri ini kami bahagikan kepada dua (2) bahagian utama :

a) Panduan dan soalan temuduga Pembantu Tadbir N19

b) Panduan Peperiksaan online Pembantu Tadbir Gred N19 (25 Ogos 2021)

Sekiranya anda calon Negeri Sembilan yg dipanggil ke peperiksaan online (PSEE) Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 ambilan under Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan pada 3 September 2021, sila terus ke bahagian kedua (b) di bawah.

Atau

Mungkin anda tiada masa untuk membaca panjang-panjang dan mahu terus sahaja study secepat mungkin. Tiada masalah. Jangan buang masa. Terus saja dapatkan rujukan exam online Pembantu Tadbir (P/O) N19 sekarang! Atau baca post mengenai beberapa contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 ini.

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMUDUGA pembantu tadbir n19

Sila semak nama anda di bawah sekali lagi untuk kepastian lokasi dan masa temuduga:

  • Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19
    (Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan)
    (Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE))
    [Tarikh Peperiksaan : 3 September 2021]
    [Masa Peperiksaan : 3:00 petang – 4:00 petang]

a) Panduan Temuduga Pembantu Tadbir N19

Kita teruskan. Untuk makluman anda, permohonan jawatan sebagai Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 ini adalah yang paling ramai pernah kami saksikan.

Pasti anda ingin tahu berapakah jumlah permohonan yang diterima oleh SPA bukan?

Statistik pengambilan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19

Berdasarkan statistik rasmi SPA, jumlah sebenar calon yang memohon jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 adalah seramai 112 141 orang!

Iya.. Anda tidak salah lihat angka tersebut. Seramai satu ratus dua belas ribu dan satu ratus empat puluh satu orang. Wow.. Cukup ramai sekali. Dan untuk ambilan kali ini, pihak SPA sudah menentukan bahawa calon yang lulus temuduga akan ditempatkan di Kementerian Beia dan Sukan (KBS) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Bergantung kepada panggilan yang anda terima.

Sudah tentu anda rasa bersyukur kerana daripada sekian ramainya pemohon, anda terpilih dipanggil ke sesi temuduga. Tapi jangan terlalu cepat berpuashati. Ini adalah kerana bilangan mereka yang dipanggil temuduga juga ramai. Seramai 12 765 orang calon! Pasti rasa lega tadi sudah terbang melayang entah ke mana. Sesi temuduga ini tidak boleh diambil mudah dan dipandang ringan lagi. Anda harus bertungkus-lumus untuk bersaing dengan lebih 12 ribu calon yang lain.

Dan menurut sumber tidak rasmi, dikhabarkan agak ramai juga calon yang memiliki ijazah turut serta mencuba nasib. Namun begitu, kami di Blog Tips Kerjaya akan cuba membantu para pembaca kami (termasuk anda) seberapa boleh yang mungkin.Tips temuduga yang kami kongsikan ini sebagai misal. Dan untuk kali ini, kami akan cuba berkongsikan sedetil mungkin apakah yang anda perlu persiapkan pada diri anda sebelum menghadirkan diri ke sesi temuduga Pembantu Tadbir N19 itu nanti.

Syarat lantikan dan kelayakan Pembantu Tadbir N19

Anda hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih; dan

Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,352.00), atau

Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan.

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,408.40), atau

Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan.

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,464.80).

Memiliki Kepujian (tidak kurang daripada Gred C) dalam Bahasa Melayu pada tahap Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Vokasional Malaysia (SVM).

Baca: Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

Gaji Pembantu Tadbir Gred N19

Gaji Pembantu Tadbir N19 berdasarkan skala gaji minimum-maksimum adalah seprti di bawah :

Gaji minimum – RM1,352.00
Gaji Maksimum – RM4,003.00.

Manakala untuk kadar kenaikan gaji seorang Pembantu Tadbir Gred N19 pula berjumlah RM100 pada setiap tahun.

Menarik bukan?

Dan ya, itu belum termasuk elaun-elaun serta imbuhan yang layak anda terima kelak.

Tugas hakiki Pembantu Tadbir

Sudah tentu perkara pertama yang anda harus tahu adalah tugas hakiki anda sebagai seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19. Ini termasuklah menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Kementerian / Jabatan / Bahagian yang berkenaan seperti tugas-tugas penyelenggaraan fail / dokumen, pengiraan, penyediaan laporan bulanan, statistik serta penyediaan.

Soalan temuduga berkenaan kementerian/jabatan

Percaya cakap kami, soalan yang paling popular diutarakan adalah berkaitan dengan jabatan dimana anda bakal ditempatkan. Bergantung kemana anda ditempatkan kelak :

Jika anda dipanggil untuk ambilan Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Adalah patut untuk anda mengetahui : Misi, visi dan fungsi asas Kementerian Belia dan Sukan (KBS). Agensi-agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Contoh soalan temuduga : Sila jelaskan kempen jom jogging sambil memungut sampah.

Ambil tahu dan fahami program anjuran KBS, misalnya :

  • T.O.T dan IBSM’19 serta TGMM
  • Program FitMalaysia 2019
  • #SportChallenge dan Bulan Sukan Negara

Contoh soalan : Apa pendapat awak tentang penglibatan golongan wanita dalam sukan? Bagaimana untuk mempertingkatkan penglibatan mereka? Lawati Portal Rasmi KBS dan dapatkan seberapa banyak maklumat yang boleh!

Jika anda akan ditempatkan di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau Public Service Department (PSD).

Adalah wajar untuk anda mengetahui: – Visi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) – Misi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

Andai tiba-tiba penemuduga bertanya : Bila JPA ditubuhkan? Jangan ragu, terus jawab : JPA telah ditubuhkan pada tahun 1934.

– Fungsi asas Bahagian dan Jabatan di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) – Struktur Organisasi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

Siap-siap hafal KPPA dan timbalan KPPA. Soalan temuduga ini amat popular!

3. Anda juga harus tahu mengenai hal-ehwal penjawat awam, termasuk :

  • HRMIS
  • Indeks Kesejahteraan Psikologi
  • Peperiksaan Perkhidmatan Awam (bukan PSEE)

Contoh soalan temuduga : Pernah dengar tak mengenai HRMIS? Boleh terangkan kat kami?

Anda juga harus tahu mengenai hal-ehwal pesara, seperti :

  • Apa itu MyPesara
  • KWAP
  • PTB
  • Sistem Cetakan Penyata Pencen

Contoh soalan temuduga : Awak kata, ayah pesara kan. Tahu apa itu MyPesara?

atau..

Contoh soalan temuduga : Duit KWAP ni datang dari mana dan digunakan untuk apa?

Soalan temuduga mengenai Pentadbiran dan pengurusan pejabat

Paling mustahak, sebagai seorang Pembantu Tadbir N19, anda mesti mahir dalam pentadbiran dan pengurusan pejabat yang merangkumi Aspek Keselamatan dan Aspek Perkhidmatan. Diperincikan di bawah agar mudah untuk anda membuat rujukan atau bacaan tambahan kelak.

A. Aspek keselamatan

• Ancaman kepada keselamatan dan tanggungjawab pegawai

• Keselamatan Fizikal

• Keselamatan Dokumen

• Keselamatan Peribadi

B. Aspek-aspek Perkhidmatan

• Jabatan dan Orang ramai

• Perkara-perkara Perkhidmatan

• Surat Menyurat

• Fail Memfail

• Memelihara dan Menyimpan Rekod-rekod Kerajaan

Soalan temuduga berkaitan Kewangan Am

Sudah tentu tidak masuk akal sekiranya seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 tidak mengetahui hal berkaitan Kewangan Am. Jadi perkara-perkara di bawah mesti anda ambil perhatian. Jika belum tahu, cari rujukan, baca buku, tanya kawan atau apa saja yang anda terfikir.

– Pengurusan Kewangan dan Akaun

• Terimaan

• Bayaran

• Sistem Belanjawan Negara

– Perolehan Kerajaan

• Bekalan

• Perkhidmatan

• Kerja

– Pengurusan Stor

• Pengurusan Harta Modal, Inventori dan Bekalan Pejabat

• Verifikasi Stok

• Pemeriksaan Stor

• Tatacara Pelupusan

Untuk memudahkan rujukan anda, kami kongsikan juga sumber dimana anda boleh bermula. Untuk mendapatkan maklumat mengenai visi, misi, fungsi dan struktur JPA anda boleh ke Portal Jabatan Perkhidmatan Awam atau ikuti Facebook JPA.

Pekeliling & edaran

Selain itu, untuk info tambahan, anda juga boleh cari pekeliling atau edaran kerajaan tentang Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan Keselamatan, Arahan Perbendaharan, Sistem Belanjawan Diubahsuai (MBS) dan Tatacara Pengurusan Stor.

Rujukan persiapan temuduga

Harus dimaklumi juga, dalam mana-mana temuduga kerajaan sekalipun, akan dinilai seseorang calon itu dari sudut etika, budaya, pemakaian, komunikasi, sahsiah diri dan kesesuaian calon. Ini wajib. Rujukan yang baik untuk aspek ini juga turut kami kongsikan. Ia menyeluruh dan lengkap bagi tujuan persediaan penilaian sahsiah dan kesesuaian calon. Boleh rujuk melalui pautan di bawah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir N19

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling mustahak!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, andai anda gagal sekalipun dalam sesi temuduga Pembantu Tadbir N19, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati jadi riang gembira

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari ke seluruh Internet mencari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang gembira di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil.

Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main COC

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game terganggu? Boleh. Tiada masalah. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga (yg sesuai digunakan oleh calon temuduga Pembantu Tadbir N19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan temuduga yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga kerajaan.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sangat. Bahkan, utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Dan lagi hawau..

Disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

Panduan soalan temuduga kerja kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 2 jam (kalau anda beli menggunakan billpliz / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu J&T atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk anda mula study!

Demikianlah tips temuduga yang sempat kami kongsikan khusus untuk kegunaan semasa temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 itu nanti. Adalah diharapkan ianya dapat memberi gambaran kasar dan memudahkan pencarian rujukan anda. Dengan itu kami doakan anda berjaya di dalam temuduga Pembantu Tadbir N19 itu nanti. InsyaAllah.

Tips tambahan:

1. Dikhabarkan juga, kemungkinan besar calon akan disuruh memperkenalkan diri, memberitahu penemuduga kenapa ingin berkerja di sektor awam dan beberapa jawapan lain di dalam Bahasa Inggeris. Sila perbaiki bahasa Inggeris anda!

2. Kepada calon yang tidak mahir menulis resume kerja, bolehlah membaca panduan menulis resume dengan betul. Ini akan meninggikan lagi peluang anda untuk menarik perhatian penemuduga.

b) Panduan Peperiksaan online Pembantu Tadbir N19

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Tadbir N19 ini.

Semakan panggilan PSEE Pembantu Tadbir (PTPO) sarawak

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM (SABAH / SARAWAK)

TARIKH PEPERIKSAAN : 25 OGOS 2021 (RABU)

MASA PEPERIKSAAN : 2.00 PETANG – 3.00 PETANG

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/ptpo-sabah-sarawak/

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Perubahan format PSEE Pembantu Tadbir 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2021, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir Gred N19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kemahiran bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Pembantu Tadbir N19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan? Calon peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Gred N19 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir Gred N19 yang akan kami keluarkan di bawah.

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2019, jumlah kekosongan Pembantu Tadbir N19 yang diperlukan adalah seramai 136 orang sahaja. Bagi melayakkan menyandang jawatan Pembantu Tadbir, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pembantu Tadbir Gred N19 yang dijalankan.

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir Gred N19.

Tahukah bahawa peperiksaan Pembantu Tadbir N19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  1. Mengetahui tugas sebagai Pembantu Tadbir N19 JPA
  2. Mengetahui cara menjawab exam Pembantu Tadbir N19 SPA dengan betul
  3. Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Tadbir N19 JPA
  4. Bersiap sedia dengan topik peperiksaan yang mungkin disoal
  5. Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Tadbir N19 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Pembantu Tadbir JPA di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Jadi adakah anda calon Pembantu Tadbir N19?

Calon peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yang akan kami edarkan di bawah.

Proses lantikan Pembantu Tadbir N19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Tadbir N19 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

Memenuhi syarat permohonan > Lulus peperiksaan > Lepas temuduga > Surat lantikan sementara

Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 JPA sesi 2021

Exam online Pembantu Tadbir N19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Tadbir N19 nanti.

Panduan peperiksaan Pembantu Tadbir N19

Khusus untuk peperiksaan Pembantu Tadbir N19 sesi 2021, blogtipskerjaya.net akan mengedarkan pembelian pakej rujukan khas peperiksaan online Pembantu Tadbir N19 tidak lama lagi. Bagi membeli dan memperolehi panduan khas tersebut, anda boleh isi dan daftar emel sebagai calon terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke dalam emel calon yang melanggan sejurus jualan dibuka nanti. Langganan boleh dibuat menggunakan borang langganan di bawah.

Contoh soalan matematik Pembantu Tadbir N19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(i) Skill Logika

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(ii) Skill Menginterpretasi Data

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(iii) Konsep Matematik

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat.

1. Syarikat Kassim Baba mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Kassim Baba tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah rumah satu tingkat ialah 100 m. Rumah itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar rumah itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Ali dan Baba , bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Ali bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Baba yang bekerja sendiri. Berapa lama Ali and Baba ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Ali = 10 hari , Baba = 15 hari
B) Ali = 10 hari , Baba = 16 hari
C) Ali = 11 hari , Baba = 17 hari
D) Ali = 11 hari , Baba = 18 hari

4) Rahman menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim milo, 82 ais krim oren dan 76 ais krim merah. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim merah?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pembantu Tadbir N19 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) yang bakal kami edarkan nanti.

Atau,

Anda juga boleh baca perincian seksyen ini melalui post sebelum ini iaitu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menjelaskan 4 pembahagian skop soalan yang kerap disoal dalam exam SPA. Dah tahu belum?

Contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Pembantu Tadbir N19 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pembantu Tadbir N19 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 4).

Between us there was, as I have already said somewhere, the bond of the sea. Besides holding our hearts together through long periods of separation, it had the effect of making us tolerant of each other’s yarns-and even convictions. The Lawyer-the best of old fellows-had, because of his many years and many virtues, the only cushion on deck, and was lying on the only rug. The Accountant had brought out already a box of dominoes, and was toying architecturally with the bones. Marlow sat cross-legged right aft, leaning against the mizzen-mast. He had sunken cheeks, a yellow complexion, a straight back, an ascetic aspect, and, with his arms dropped, the palms of hands outwards, resembled an idol. The Director, satisfied the anchor had good hold, made his way aft and sat down amongst us. We exchanged a few words lazily.

Afterwards there was silence on board the yacht. For some reason or other we did not begin that game of dominoes. We felt meditative, and fit for nothing but placid staring. The day was ending in a serenity of still and exquisite brilliance. The water shone pacifically; the sky, without a speck, was a benign immensity of unstained light; the very mist on the Essex marshes was like a gauzy and radiant fabric, hung from the wooded rises inland, and draping the low shores in diaphanous folds. Only the gloom to the west, brooding over the upper reaches, became more sombre every minute, as if angered by the approach of the sun.

And at last, in its curved and imperceptible fall, the sun sank low, and from glowing white changed to a dull red without rays and without heat, as if about to go out suddenly, stricken to death by the touch of that gloom brooding over a crowd of men. From ‘The Heart of Darkness’, by Joseph Conrad.

1) The narrator of this passage is telling his story from

A) a wharf.
B) the deck of a yacht.
C) a high vantage point.
D) the edge of the Essex marshes.
E) None of the above.


2) The mood of the men in this passage is best described as

A) surly
B) resigned
C) contemplative
D) restless
E) ecstatic

3) From the passage, it is clear that the men

A) do not get along.
B) show a quiet understanding.
C) cannot be bothered with one another.
D) have just had a quarrel.
E) are worn out.

4) The word ‘diaphanous’, used to describe the mist, means

A) almost transparent
B) fragile
C) suffocating
D) silent
E) none of the above

Rujukan peperiksaan Pembantu Tadbir N19

  • Rujukan persediaan exam online. Disusun khas format 2021 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018
  • Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!
  • Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!
  • Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan 🙂
  • Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat 30 soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Tak tahu memang ‘sakit’ la.

Baca juga : soalan temuduga Penolong Pegawai Undang-Undang L29

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Tadbir N19.

Inilah satu-satunya  rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

contoh soalan peperiksaan online Pembantu Tadbir N19

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
  • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Pembantu Tadbir N19.
  • Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Akan tetapi, suka kami ingatkan, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Namun, dengan adanya rujukan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Tadbir N19 nanti.

Beberapa FAQ Mengenai Pembantu Tadbir N19

Apakah tugas Pembantu Tadbir N19?

Seorang Pembantu Tadbir N19 adalah bertanggungjawab:

Melaksanakan tugas-tugas perkeranian dan operasi di peringkat Kumpulan Pelaksana yang merangkumi aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel, perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

Berapa gaji basic Pembantu Tadbir N19?

Basic gaji Pembantu Tadbir N19 ialah RM1,352.00.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips peperiksaan online (PSEE) dan beberapa contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir N19 untuk kali ini.

225 thoughts on “Soalan Temuduga & Peperiksaan Pembantu Tadbir N19”

    • Sy nk mta bntuan ngn anda smua.sy dpt pgln tmu duga pmbntu tdbr pkrnian/operasi N17 (KKM). Sy golongan oku……

      Reply
    • As'salam…sye calon interview 03 julai 2012…dpt result bln ogos status simpanan…rezeki tak disangka dpt surat tawaran dari spa awal disember lantikan tetap…alhamdulillah..skang masih menanti surat dari KKM untuk tarikh lapor diri n penempatan..:)

      Reply
  1. 6 july for me..hope that everything goes well..
    and if not^^
    umm,God knows what best for me^^
    Yet,im very grateful..Happy sabbath all^^
    see u durng the interview<3

    Reply
  2. tips amat bguna . sy calon tuk 28 jun intview . arap2 sume bjalan lancar . 1st nk pegi intview . kalo kerajaan mcm nie , xde la dy suoh speaking kn ??

    Reply
  3. sya interview pd 26jun nie…adoii…hrp2 smuanya bjln lancar…
    dapat @ tidak bergantung pd rezeki masing2..

    Reply
  4. admin, sy dpt pgglan utk 19 jun ni… tq 4 de information.. tp ada sstu yg agak mmeningkan kpla sya, kerana sy adlah pemegang diploma.. perlu ke sy sertakan certificated dip sy tu masa temuduga…

    Reply
    • thun lpas sy intrview utk jwtan ni jgk di putrajaya..tpi sy pegi bgitau kt pnemuduga yg sy ni ada diploma..trus penemuduga tu ckp jwtn ni bkn utk yg ada diploma..last2 result kluar gagal utk jwtn nie..aduh..

      Reply
    • . Saya merupakan pemegang diploma. Perlukah saya membawa diploma dan transkrip semasa menghadiri temu duga sedangkan temu duga yang saya hadiri adalah jawatan yang mensyaratkan kelulusan SPM sahaja?
      Calon perlu membawa diploma dan transkrip ketika menghadiri temu duga walaupun jawatan tersebut hanya mensyaratkan kelulusan SPM sahaja kerana berdasarkan panggilan surat temu duga, calon perlu membawa semua kelayakan akademik yang telah diperolehi oleh calon tersebut.

      Reply
  5. salam 1 malaysia…saya pon salah seorang yang akan diinterview….rasa takut pon ada coz yg lain ada dip. harap2 akan berjaya berkat doa ibu n ayah,,,saya punya date intrv 21/6 nie…at alor setar….

    Reply
  6. boleh sy tau btol ke jawatan ni hanya utk org yg da pengalaman kerani jer..n klo sy da dip perlu ker sy bawa dip sy mase itvw nnt..

    Reply
  7. salam…. sy ade jgk dpt tmuduga…smoga kite smua berjaya…insyaAllah… mudah2an ALLAH permudahkan segalanya buat kite smua k… (^_^)

    Reply
  8. sy interview 17/6 ni,dkt SPA Kelantan…huhuhuhu
    hrap2 berjaya la…ni kli k2,bulan lps interview jwtan len..tp nebes ttp de…:)
    to Anon yg tnye sal nk sertakan sjil dip 2 @ x,sy rase xperlu kot…sbb ni jwatan tuk spm…sy pmegang dip gak,tp mase p intrview tuk 1st time bulan lpas,pekerja kt SPA 2 bgtaw xpyh ltak pn sjil dip 2,tp klu nk ltak pn xpe…:)
    Gud luvk smua..:)

    Reply
    • anon : alhmdulillah sy da lpas da..heeee..cam sy ri2, panel xde tnye pn..resume pn xde ltak pn de dip..klu die tnye just ckp xde,tp terplang la klu nk bgtaw pn..:)
      saya eqa ikram :interview ri2 de dua panel,sorang dri spa,sorang dri kmnterian yang berkaitan,slh sowg panel cina,so mmg kne speaking,tp ckit jer,mase introduce dri kte..:)..antara soklan yang ditnye (ni kte pnyer la..hehehe)
      1. introduce yourself(english)
      2. nape bermnat keje kerajaan (english)
      3.tugas – tugas pembantu tadbir
      4.pendapat tntang 1 malaysia
      5.rukun negara
      6. nama perdana menteri pertama smpai skrang
      7. kempen – kempen kesihatan
      seingt sy yang ni jela…so gud luck yerr..:)

      Reply
    • Mcm mn nak susun sijil tu dari rendah ke tertinggi @ tertinggi ke rendah? Dalam resume plk macam mana tulis spm dulu @ diploma? Buntu.

      Reply
    • Anon :Bse kne susun ikut yang tertinggi bru rendah..resume lak tlis dip dlu bru spm,tp jgn risau,interview nnti kan de pekerja kt c2 yg guide cene nk susun sjil nga btol…:)

      Reply
  9. salam 1 Malaysia..

    Tip amat berguna. Saya interview 4 Julai ne.. rasa neves.. ne kali ke2 temuduga kerajaan. Mudah2an berkat ibu dan bapa serta sokongan keluarga membuatkan saya lebih yakin dan berjaya.. AMIN..
    Apa2pun good luck yang bakal interview…

    Reply
  10. salam….
    sy jg salah seorang calon intview utk jwatan ni…..20/6 di jb…..tips yg di beri sgt brguna…..smoga sy yakin utk intview ni & gud luck to all candidate….amin

    Reply
  11. Salam….sy intrvw 19 June ni…..takotnye….first time nak g intrvw krjaan…..ADMIN sy nak tau…..inrtvw nnti dlm bm ke bi?

    Reply
  12. Salam.. thanks for the tips.. saya interview 3 jun ni kat k.terengganu.. first time interview.. good luck untuk semua yg bakal ditemuduga.. InsyaAllah.. Amin…

    Reply
  13. Siapa tau mcmana nk buat resume utk temuduga ni?bab sumbangan atau bkt istimewa 2 yg xtau nk ltk apa..saya intrview 19 ni d jb.tkt nye

    Reply
  14. salam 1 malaysia..saye pon dpt kat kelantan..hope my dream will come true…amin..
    tp yang sedang sambung belajar..perlu x ckp masih belajar eh?
    quit blur~

    Reply
    • good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh 🙂 saya pom inteview kat kelantan gak.. tp nape yang saya lmbt lg ekh..

      Reply
    • hehhe gud lark jugak..saye still study n ade dip loma g..tp harap sanagt dapt kje ni..tp..klu ckp tgh belajar..konfem la xdpt kan?tp ..xbaik menipu..huhu

      Reply
  15. sy salah seorang calon tuh..
    akan ditemuduga pada 3 julai 2012..
    serius blur lg..
    ta taw nk study ape..
    tpbile da bace ape yg ditulis dlm blog nie..
    secare x langsung dpt bantu sy..
    thnx 🙂

    Reply
  16. Assalam..sy nk tye ni..20hb jun 2012 ni sy ada intrview utk jwtan ni jgk..tpi sy ni ada diploma..perlu ke kita bgtau kt pnemuduga yg kita ni ada diploma..sedangkan jawatan ni utk spm je..

    Reply
    • Terplng nk bgtaw kex..tp jwatan ni tuk spm jer,so ada gak panel yang kan tnye nape apply jwtan ni sdngkan kamo de dip..sy sndri xde bgtaw pn…:)

      Reply
  17. SALAM..

    saya nak kongsi nak tanya soalan..
    kalau kita interview..
    prlu ke kita cakap kita ada amek diploma tapi tak habis..
    pening lah..
    nnti dia tengok result SPM mesti dia tanya tak sambung belajar ke..
    nak jwab apa lah
    haissyy..=(

    Reply
  18. as'salam .
    saya interview 19jun ini .
    sy pemegang diploma .
    perlu ke nak sertakan sekali diploma nie ?
    *dizzy*

    thank you .
    🙂

    Reply
    • Salam
      Sy linda.. sy jgk ade interview pd 6/7 utk N17 ni. sy apply on9 jwtn sbg pemegang diploma/spm..jd sy akan bw sekali diploma sy ms interview nt.. just utk share. good luck semua :))

      Reply
  19. tq untuk tips2 yg brguna ni… saya calon untuk 18june ini… semoga diberkati kepada semua yg trpilih untuk temuduga…

    Reply
  20. thx admin,,sgt bergune,,sy interview 28jun ni,,masuk yg ni,da kali ke 3,,da fedap nk apply,xsangka pulak dapat interbiu,,tetibe je rase malas nk pergi sbb kerja skrg baru naik gaji,,gaji pon bes..hhehe

    Reply
  21. alamak..rmai nye..sy pn itebiu gak..esok..19hb..tp yg musykil kna bwak ke tdk diploma..rmai yg xbg fedback pn utk diploma /ijazah kna bwak ke tdk..pas2 pngesahan sijil oleh sape ek??debar nye…tkoottt…

    Reply
  22. hai.. sy pn dpt gak 4 julai nti ni da kali ke 4 mohon,hrap2 kali ni ada la rezeki.. semoga semua calon interview d berkati.. selamat berjuang n all de best.

    Reply
  23. sy intv 3hb kat SPA JB..tp sy tk pasti sbb kat surat tawaran tu under KKM/JPA..so sekarang ni saya tak tahu nak lebihkan yg mana.harap admin sudi membantu

    gud luck u all

    Reply
  24. assalamualaikum,..sy pun salah seorang calon untuk temuduga ini,..boleh x kongsikan sedikit apa soalan temuduga nanti,..nebes la plak,..huhu,..sy temuduga 2/7,..tp,sy temuduga jaoh dari u all,..sy calon dari miri sarawak,..

    Reply
  25. Gud luck tuk semua yerr…alhmdulillah sy interview 17jun(ahad) dkt SPA cwagan kelantan…de 2 org panel,sorang dri SPA,ag sorang dri kmnterian berkaitan,sowg cina,sowang melayu,so mmg kne speaking tp ckit jer,mase introduce dri..sy share soklan yg panel tnye ri2
    1. introduce dri (english)
    2. nape nk keje kerajaan (english)
    3. nape awk lyk dpt keje ni(english)
    4. rukun negara
    5. PM pertama smpai sekarang
    6.tugas – tugas pembantu tadbir
    7. pndapat tntang 1 malaysia
    8. contoh – contoh kempen malaysia
    9. pe yg faham dengan pendermaan organ
    ni jela kot(45 min gak duk dle blik 2),so gud luck smua..:)

    Reply
    • rain : gudluck yerrr..:)
      anon: asenye de 1 je pusat temuduga 2,so sme tmpt kot..:)
      Alhmdulillah panel mmg ok,cool gle..so xdela ase nebes cgt mse interview,xsdar pn duk lama lam 2..mmg baik,ske gelak2..gudluck yerrr..:)

      Reply
    • tq for sharing taw..2la..xde la pressure sngt kan..tp mesti dia tanye kite tgh keje or wat pe skrg kan??saya tgh confius nk ckp ape..sbb still studying now..tp nk sngt kje ni;)

      Reply
  26. waaa~ ramai kot yg dpt interview tu..
    & saya slh sorunk..
    my interview next week..sgt nervous..bile bace tips ni..mmg membantu la.. ^__^

    Reply
  27. Saya intrbiu 2 july ni kt penang..nerves gak..info blog ni byk mmbantu..tima kasih..doa2 la kita suma dpt jwtan ni..

    Reply
  28. sy pun slh seorang..intv 1 julai ni kat alor star kedah…dlm resume tu betul ka takyah tak diploma?lg tnya soalan pa lg ha?tq sharing2..gud luck sumer…

    Reply
  29. hai,sy wani..sok sy de interview kat wisma negeri seremban,rase takut n xyakin lg..hope dapat tempuh walaupun baru 1st time..

    Reply
    • sy bru smlm interview..simple je..
      smua soalan dlm melayu..
      pnemuduga tak tnye lnsung psl kkm..
      cme perkenalkan diri,tntg tugas pmbntu tadbir,npe nk kje krajaan,npe lyak dpt kje tu..

      Reply
  30. dh lepas interview rinie…x bnyk tanya sgt.ni soalannye :

    1)pengenalan diri
    2)SPM,buat apa skang?x smbg blaja ke?
    3)rukun negara (mmg spot on la nie)
    4)Pengalaman kerja kerajaan kalau ad.(cara susunan fail,format surat rasmi kerajaan)

    2 jela….17 julai ad lg interview,dh ad penglmn ok la ckit.

    Reply
  31. 10. Bolehkah saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
    Boleh, dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan masuk dan kelayakan terkini yang dimilikinya hanyalah satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan bagi jawatan yang dipohon. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi masih belum diiktiraf Kerajaan bagi maksud pelantikan dalam perkhidmatan awam.

    Reply
  32. sy dah gi interview semalam, die tanya soalan:
    1. intoduce yourself (english)
    2. sekarang dah keje dgn swasta dah ok kenapa nak keje kerajaan?
    3. kalo kene hantar gi pedalaman sabah mcm mana? anak dgn suami mcm mana?
    4. kalo kene letak dalam bilik fail,dgn fail bertimbun kene settle dlm masa sekian2..nak buat mcm mana? cara nak settlekan?
    5. kalau ada CC yg lebih senior buat filing salah, mcm mana cara nak tegur dia, bila dah tegur die still nak dgn cara dia jugak. mcm mana nak settle?
    6. ada apa2 soalan?

    mcm2 rasa masa interview tu..haha.. gud luck kpd yang akan pegi interview nanti.. 🙂

    Reply
  33. kalu penemuduga tu tanya ada apa2 soalan tu memang kena tanya ke ek??…kalau xtau nak tanya apa jawab xda soalan xpe ke ?….lg 1 soalan knp nak keje kerajaan n knp kita layak utk jawatan tu nak jawab mcm mana ?…

    Reply
  34. wahhh ramainya…tkut plk dgr crita yg kongsi pngalamn intrview 2..sya lh sorg…5/7 nie intrview kt alor star….anyone yg sma dgn sya ????

    Reply
  35. salam,sy da interview 28jun baru ni..die tny pasal rukun negara dan kenape kerajaan wujudkan rukun negara..tu je soalan yg berkaitan..yg lain2 die byk tny pasal diri sy..siap tny sy main posisi ape dlm netball..hehhe

    good luck semua!doakan sy untuk interview seterusnye 23julai nnt…pembantu tadbir kewangan pulak..=)

    Reply
    • salam..sy pun ade interview n17 jgk tp 6hb julai ni..dan pt(kew) 24hb julai ni jgk..sy kt putrajaya..tgk u ol punye soklan dorg tanye sy jd cuak pulak..seb skrg sy tgh dlm perkhidmatan..mst x sama die tye soklan..

      Reply
  36. salam.. sy bru tmdga hari ni kt jpj trgnu.. penemuduga ad 2 org lelaki.. antara soalan yg ditanya
    perkenalkan diri(english).
    knp nk kerja krjaan
    apa sifat2 positif ptt ditonjalkan
    apa kebaikan dan keburukan media massa
    pengalaman kerja
    pndpt tntg sikap mengampu bos..
    tu je kut. x smpi 10 minit pon.
    xde pn tnye pasal tgs2 pmbntu tadbir.
    pasal kkm pon xde.misi visi pon xde. gud luck pd yg blm intrviem..

    Reply
  37. sape interview kat wisma negeri, n9? panel dye okey x? kene ckap omputih x? hehe. Sy pon interview esok kat wisma negeri.Waa, xlah neves sbab sbelom ni pnah gak interview goverment.

    Reply
  38. sy pun salah sorang yg pegi interview kat putrajaya 5.7.2012 ari tu..baru la ari ni 'ter' pandang tips2 ni sbb ari tu pegi x prepare ape2 pun sbb bz keje…panel bnyk tny pasal kkm…kalu soalan fakta xleh nk goreng2 mcm tnye sape pengarah menteri kesihatan..(aku x dpt jwb sbb x ingat nama cina tu..huhu…T-T)kalau subjektif mcm tny pendapat..insya allah,goreng smapi lebam pun xpe..lme gak le bsoal jwb ari tu,lam 15-20min…x tau la aku dpt ke x..

    result keluar ari ni, 7.8.2012 after 5pm

    sape2 yg dapat nnt congrates ea..:)

    Reply
  39. Tahniah! Anda telah berjaya temu duga. Surat tawaran akan dikeluarkan oleh SPA dan arahan melapor diri akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan.
    Kementerian/Jabatan : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, BHG. SUMBER MANUSIA, ARAS 9 & 10, BLOK E7, PARCEL E, PUSAT PENT. KERAJAAN PERSEKUTUAN

    Reply
  40. Keputusan temuduga PT(n17) dah keluar petang tadi. Boleh check online. Tapi yang sedihnya saya sebagai calon simpanan je. Hmm maybe takde rezeki lagi kot.

    Reply
  41. sy pn intview n17 bulan june lepas, hr ni dapat result calon simpanan dalam tempoh 1 tahun…so sad…ade peluang ke utk saye dpt jwtan ni?

    Reply
  42. Tahniah! Anda telah berjaya temu duga. Surat tawaran akan dikeluarkan oleh SPA dan arahan melapor diri akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan.
    Kementerian/Jabatan : JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, BHG. PERKHIDMATAN, ARAS 6, BLOK C2, PUSAT PENTADB. KERAJAAN PERSEKUTUAN 62510 PUTRAJAYA.   

    Reply
  43. alhamdulillah.semalam dah keluar result PTPO..n saya salah sorang calon terpilih..tapi bedebar nak tau nak ditempatkan di mana..=)

    Reply
  44. Alhamdulillah sy lulus temuduga.. Thanx admin n kwn2.. Tngu surat utk lapor diri.. Agak2 bila lapor diri ek? First time tmdga spa dh dpt.. Berkat doa ma ayh suami n keluarga.. Amin..

    Reply
  45. sy ntview hr yg trkhir kat kk..syukurla llus gak tmudga..pd yg tk bjya jgnla ptus asa ya,sy pn d kli ke-2 da intview ne jwtn..yg clon simpnan da hrpan gak,klo tk dpt pnggiln dlm msa sthun cba isi blik spa n jwtn yg sma,klo dpt tmudga jan lpa bgtau yg anda adala clon smpanan sblum ne.yg berjaya sy ucpkan tniah n trima ksih byk2 pada tips2 yg tlah d bri oleh kalian n blog ini..

    Reply
  46. Hiihihih..Alhamdulillah Cik Zai pun berjaya…bilalah lapor diri ni erk? Rasa ragu-ragulah nak resign sekarang ker atau tunggu surat dulu baru resign…pening-pening…

    Reply
  47. cik zai..tahniah..saya pon dapat..better tunggu surat rasmi dari SPA dulu..baru letak jawatan kot..then kena tunggu surat dari KKM pulak untuk date lapor diri..kalau tak salah la..

    Reply
  48. saya merupakan calon simpanan, xplh bukan rezeki saya kali ni, tapi saya baru aje dpat surat panggilan temuduga jwtan yg same bulan 9 ney, kenapa yer? mmg calon simpanan akan ditemuduga kali kedua ke? harap siapa yg same ngan situasi saye leh berikan jwpan, thanksss 🙂

    Reply
  49. CIK ZAI..ape2 kita update kat sini..hari tu call SPA..diaorang kata surat tu maybe pos sebelum raya..takut surat tu sampai tempat lain..=p

    Reply
    • Hani Alysa oraitttt…sy lum dapat surat tawaran lagi..maybe lambat ckit kot sebab sabah ni kan jauhhh.. ^_^ tahniah erk…

      Reply
  50. salam hye saye pun dpt jugk ptpo ni under kkm..tp surat rasmi dr spa n kkm xdpt2 lgi… risau tggu nk thu dpt posting mane..ade yg da thu x kene posting mane? share yee.. hihi.. thniah ye mane yg bjaye n yg x bjaye jgn putus ase cube lagi ye…

    Reply
  51. pada yg tak dapat surat lagi harap bersabar..
    saya dari pulau pinang..
    mungkin surat dalam proses..
    lepas dapat surat pergi portal SPA,pergi link surat setuju terima tawaran..
    klik kat situ..then kena print 2 salinan..

    Reply
  52. ; alhamdulillah . Surat twaran da smpai ari kamis lepas . 2 salinan tu da print da . Tgu nk buat medical checkup je dlu smntara tgu surat lapor dri 🙂 . Ad spe2 yg da settle ke ? Besh nyerrr . Heee .

    Reply
  53. ramai jgk yg dpt ek…alhamdulillah…sy pun dpt jgk..tahniah sume…! hehehe…berdebar2 jgk nak mule kerja ni kan..huhuhu…harap2 dpt posting kat dalam negeri sembilan jgk…huhuhu

    Reply
  54. ; cik zai : saye da buat da medical chekup harini . 27/08/12 , try la buat awal2 . Nanti nak tgu result urine test lg kne tgu sminggu . Bek wt cpt2! Offer letter da dpt kn .. Suruhanjaya sumpah pn da pergi :). Alhamdulillah, tgu nak pegi amek result urine test je nant next week 🙂

    Reply
    • Saya dah buat medical checkup tu ^_^…semua dah setle…sy buat kat klinik n tak smpai 30 minit dah siap semua siap dgn xray n urine test….tgl tgu surat kkm jer lagi ni….^_^

      Reply
    • cik zai .. kalau dah settle mdcal checkup n semua tu … kite just tggu surat dari kkm je la ??? means that surat dari spa tu kite hold n bawak masa lapor diri nanti eah ???

      Reply
  55. wah..tahniah buat korang yang dah dpt offer letter tu.. saya still menunggu surat tu sampai.. harap2 cpt la kan sng sikit nak uruskan benda lain pulak lepas nie..

    Reply
  56. Hai Kawan2 PTPO N17..Siapa2 yang dah dapat surat tawaran & lapor diri dari Kem.Kesihatan M'sia,tolong la maklum kat sini untuk pengetahuan bersama..Tq

    Reply
  57. ; cik Zai : owh . Alhamdulillah laa 🙂 . Nanti ble da smpai surat lapor diri inform2 la yek .

    P/s : sape2 yg blom dpt offer letter lg byk2 sabar yer . X pn try call Spa la tanye . Tp biasenye mslh ng posmen je tu .. Mayb lambat siket . Insya Allah sampai la nanty :))

    Reply
  58. sape2 yg dpt under JPA mmg dpt surat lmbt coz SPA akan anta surat tawaran ke JPA dlu, pas2 br JPA anta surat tawaran n lapor diri ke sume calon…harap bersabar

    Reply
  59. Cik Zai..maknanya Cik Zai dapat tawaran PTPO N17 untuk Kem.Kesihatan M'sia la..Kalu dpt surat dari KKM untuk lapor diri nanti,tlg la maklum kat sini..tq

    Reply
  60. patut ke hantar surat berhenti sekarang bila dh dapt offer letter?? ke nak tunggu dapat surat lapor diri baru resign?? confuse le..

    Reply
    • Hany Alysa Cik Zai dah hantar notis sebulan kat company ^_^. Takut surat lapor diri sampai dekat2 dengan tarikh lapor diri nanti.kalau tak cukup sebulan notis nt kena bayar.Lagipun bos Cik Zai nak g outstation …takut tak sempat nak hantar notis tu…….tapi kalau awak masih rasa nak kerja, baik kerja dulu…

      Reply
    • Tak ada ke kawan2 kat sini call kat KKM Bahagian Sumber Manusia, tanya bila agaknya sepatutnya nk lapor diri..Rasa xsabar la plak hehehe..

      Reply
    • Dah 5 tahun berkhidmat secara kontrak, jawatan yang sama..prestasi LNPT 2011 95% cuma dapat calon simpanan jer…pengalaman 5 tahun+LNPT 95% pun belum tentu dapat… 🙁

      Reply
  61. Salam.. 11/9 ni sy interview ptpo kat SUK Wisma Negeri, Negeri Sembilan, nak tanyalah, de x sape2 bleh bg contoh resume, x tau nk tulis pe kat bah. sumbangan n kebolehan istimewa… please share, tq,

    Reply
  62. salam… 11/9 nie sy akn pergi ke interview ptpo ni di ibu pejabat jabatan bomba dan penyelamat malaysia, negeri sembilan, seremban dua.. nak brtanya.. jikalau kita dapat dalam kementerian/jabatan pejabat setiausaha k'jaan ngeri sembilan… ape yg ptot kite bce ya.. nerves laa nk g interview.. please share.. tq..

    Reply
  63. saya salah seorang calon lulus temuduga ptpo N17..under JPA..
    surat pun tak sampai lagi nieh..hari2 tggu..nanti siapa yang da dpt share k..lapor diri agak2 ble admin?

    Reply
  64. tahniah pada yg berjaya..pasni mesti pening kpla cos tngk posting area mane..kalau dpt kje negeri sendiri ok la kalo jauh2 cmne..jgn nt baru keje dah nak mintak tukar

    Reply
  65. salam .. kenapa xde yang update psl pmbntu tadbir kwangan erk ? nk tau jugk . shiey dpt 2jwtn tuk intview , tp failed ptpo . dpt tuk pt kewangan .. nk tau camane prosedur dye . shiey da dpt surat dri spa . pastu kena siap2 kn mdcal chckup , akuan sumpah n then just tggu surat dri kkm ke ???? anyone plis help me ……

    Reply
  66. Cik ainn- saya dah dpt surat lapor diri, ke jab kesihatan negeri johor. Ade sesape yg dpt surat dr jab yg same? Tp penempatan masih tktau lg, katenye mase lapor diri tu akn diberitahu.

    Reply
  67. salam.

    saya baru dpt panggilan temudaga under pej s/u krjn ngri melaka 18 okt ni. ada sape2 yg dpt same dgn saya?. neves la. doakn sy yup. moga Allah permudhkn jalan2 kite untk lulus temuduge ini. amiin.

    ;))

    Reply
  68. Hi, i'm from malacca. Ada sesiapa calon simpanan mcm saya yang dah dpt surat lantikan dr spa tak? Alhamdulillah saya dah dpt surat lantikan petang td, n then suruh buat kat web spa utk setuju lantikan. Saya nak tanya, surat ni dr kkm putrajaya tapi dia tak bgtau pun jabatan/kementerian mana. So maknanya memang tak confirm lagi lah kena posting kat mana? Ke post ni duk kat kkm putrajaya? Tahniah kepada mereka yang dah dpt juga 🙂

    Reply
  69. Interview bulan julai, keputusan "calon simpanan". Baru2 dapat offer lantikan under KKM. Sedang tunggu surat posting & lapor diri. Agak-agaknya, bila kena panggil lapor diri? syukurlah dapat juga kerja kerajaan..rezeki anak2 mungkin.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!