Contoh Soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA – Matematik & Kefahaman Bahasa Inggeris

Anda dipanggil PSEE Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA pada 07 Ogos 2020 ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA yg bagus? Anda sedar, gagal Peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 akan ‘mematikan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan jauuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampaknya hasrat dan cita-cita dalam hati anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Contoh Soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA - Matematik & Kefahaman Bahasa Inggeris

Tapi nanti dulu..

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN GRED N19 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM DAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA SERTA PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN (SEMENANJUNG)

TARIKH PEPERIKSAAN : 07 Ogos 2020 (Jumaat)

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/pegawai-khidmat-pelanggan-n19-semenanjung/

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Jurutera J41

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19 yang akan kami edarkan di bawah.

Info tambahan: Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Juruukur JA29

KEKOSONGAN JAWATAN PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2019, jumlah kekosongan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang diperlukan adalah seramai 136 orang sahaja. Bagi melayakkan menyandang jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19 yang dijalankan.

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19.

Tahukah bahawa peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan N19 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pegawai Khidmat Pelanggan N19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan yang mungkin disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Pegawai Khidmat Pelanggan di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19?

Calon peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang akan kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

Memenuhi syarat permohonan > Lulus peperiksaan > Lepas temuduga > Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19 JPA SESI 2020

Exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pegawai Khidmat Pelanggan N19 nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

Khusus untuk peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 sesi 2019/2020, blogtipskerjaya.net akan mengedarkan pembelian pakej rujukan khas peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 tidak lama lagi. Bagi membeli dan memperolehi panduan khas tersebut, anda boleh isi dan daftar emel sebagai calon terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke dalam emel calon yang melanggan sejurus jualan dibuka nanti. Langganan boleh dibuat menggunakan borang langganan di bawah.

Update terkini mengenai tips terbaik temuduga dan peperiksaan online serta ujian psikometrik. Jangan ketinggalan artikel freemium daripada kami. Masukkan emel di bawah sekarang! Delivered by FeedBurner

Baca: contoh soalan Pembantu Tadbir (Kewangan) W19

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik.

Baca : Contoh soalan exam PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pegawai Khidmat Pelanggan N19:

1) Syarikat Ismet Ulam Raja mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Kassim Baba tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah banglo satu tingkat ialah 100 m. Banglo itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar banglo itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Ali dan Abu , bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Ali bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Abu yang bekerja sendiri. Berapa lama Ali and Abu ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Ali = 10 hari , Abu = 15 hari
B) Ali = 10 hari , Abu = 16 hari
C) Ali = 11 hari , Abu = 17 hari
D) Ali = 11 hari , Abu = 18 hari

4) Ananda menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim milo, 82 ais krim oren dan 76 ais krim merah. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim merah?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) di bawah.

Contoh Soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA - Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah

Selain itu juga,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami terlebih dahulu post sebelum ini iaitu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menjelaskan 4 pembahagian skop soalan yang femes disoal dalam exam SPA. Dah tahu belum?

Baca seterusnya : contoh soalan exam online Penolong Pegawai Sains C29

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 4).

Between us there was, as I have already said somewhere, the bond of the sea. Besides holding our hearts together through long periods of separation, it had the effect of making us tolerant of each other’s yarns-and even convictions. The Lawyer-the best of old fellows-had, because of his many years and many virtues, the only cushion on deck, and was lying on the only rug. The Accountant had brought out already a box of dominoes, and was toying architecturally with the bones. Marlow sat cross-legged right aft, leaning against the mizzen-mast. He had sunken cheeks, a yellow complexion, a straight back, an ascetic aspect, and, with his arms dropped, the palms of hands outwards, resembled an idol. The Director, satisfied the anchor had good hold, made his way aft and sat down amongst us. We exchanged a few words lazily.

Afterwards there was silence on board the yacht. For some reason or other we did not begin that game of dominoes. We felt meditative, and fit for nothing but placid staring. The day was ending in a serenity of still and exquisite brilliance. The water shone pacifically; the sky, without a speck, was a benign immensity of unstained light; the very mist on the Essex marshes was like a gauzy and radiant fabric, hung from the wooded rises inland, and draping the low shores in diaphanous folds. Only the gloom to the west, brooding over the upper reaches, became more sombre every minute, as if angered by the approach of the sun.

And at last, in its curved and imperceptible fall, the sun sank low, and from glowing white changed to a dull red without rays and without heat, as if about to go out suddenly, stricken to death by the touch of that gloom brooding over a crowd of men.

From ‘The Heart of Darkness’, by Joseph Conrad.

1) The narrator of this passage is telling his story from

A) a wharf.
B) the deck of a yacht.
C) a high vantage point.
D) the edge of the Essex marshes.
E) None of the above.

2) The mood of the men in this passage is best described as

A) surly
B) resigned
C) contemplative
D) restless
E) ecstatic

3) From the passage, it is clear that the men

A) do not get along.
B) show a quiet understanding.
C) cannot be bothered with one another.
D) have just had a quarrel.
E) are worn out.

4) The word ‘diaphanous’, used to describe the mist, means

A) almost transparent
B) fragile
C) suffocating
D) silent
E) none of the above

Untuk koleksi lengkap soalan dan jawapan, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (Kefahaman Bahasa Inggeris) di bawah.

Contoh Soalan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 SPA/JPA - Kefahaman Bahasa Inggeris

Atau..

Anda mahu membaca dan memahami terlebih dahulu contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menjelaskan apa benda yang dipanggil ‘pecahan dalam pecahan‘ yg tersembunyi dalam seksyen killer ini. Bahaya kalau tak tahu..

Baca juga: Tips exam online pegawai Teknologi Maklumat F41

MENGENAI RUJUKAN PEPERIKSAAN PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat puluhan soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Klu tak tahu, memang ‘sakit’ la.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan N19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Pegawai Sains C41?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda lulus.

Namun, dengan adanya rujukan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (Semenanjung) nanti.

senarai faq

Ini soalan bocor ke?

Bukan sama sekali. Ini pakej yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study sahaja.

Contoh soalan kefahaman bahasa inggeris pegawai khidmat pelanggan n19 sudah pasti ada bukan?

Sudah tentu ada. Ia telah disediakan dalam jumlah yang mencukupi untuk membantu persediaan anda.

Contoh soalan pegawai khidmat pelanggan n19 daya menyelesaikan masalah ada tak dalam rujukan ni?

Ada. Ia telah digubal setara dengan aras yang telah ditetapkan oleh SPA. Skema jawapan turut disediakan berserta dengan jalan kira untuk memudahkan pemahaman anda.

Ada tak contoh soalan Pengetahuan Am Pegawai Khidmat Pelanggan N19 dalam rujukan ini?

Tiada. Oleh kerana peperiksaan online Pegawai Khidmat Pelanggan N19 kali ini tiada seksyen pengetahuan am.

Rujukan ni sesuai tak dengan calon Semenanjung?

Amat sesuai. Ia telah di-tune khas untuk membantu persiapan calon-calon exam SPA Pegawai Khidmat Pelanggan N19 (calon Semenanjung).

Leave a Comment

error: Content is protected !!