Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Sains C41 (Embriologi) SPA/JPA

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Sains Gred C41 SPA/JPA

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Pegawai Sains C41 pada 14 Ogos 2020 (Jumaat) ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains C41 SPA/JPA yg bagus? Anda sedar, gagal Peperiksaan online Pegawai Sains C41 akan ‘membunuh’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampaknya hasrat dan cita-cita dalam hati anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Tapi nanti dulu..

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pegawai Sains C41 ini.

Baca: Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEGAWAI SAINS C41

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEGAWAI SAINS GRED C41 DI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 14 Ogos 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://www.spa.gov.my/web/guest/pegawai-sains-c41/

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEGAWAI SAINS C41 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pegawai Sains Gred C41. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Pegawai Sains C41 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pegawai Sains C41 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains C41 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains C41 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PEGAWAI SAINS C41

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2019, jumlah kekosongan Pegawai Sains C41 yang diperlukan adalah seramai 136 orang sahaja. Bagi melayakkan menyandang jawatan Pegawai Sains, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pegawai Sains C41 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI SAINS C41

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pegawai Sains C41.

Tahukah bahawa peperiksaan Pegawai Sains C41 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pegawai Sains C41 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Pegawai Sains C41 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pegawai Sains C41 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan yang mungkin disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pegawai Sains C41 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Pegawai Sains C41 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI SAINS C41?

Calon peperiksaan Pegawai Sains C41 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains C41 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains C41 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEGAWAI SAINS C41

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pegawai Sains C41 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEGAWAI SAINS C41 JPA SESI 2020

Exam online Pegawai Sains C41 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pegawai Sains C41 nanti.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI SAINS C41 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pegawai Sains C41:

1) Syarikat Chandra Tech Maju Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Sivarajah tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah rumah peranginan satu tingkat ialah 100 m. Rumah peranginan itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar rumah peranginan itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Jaman dan Lokman, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Jaman bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Lokman yang bekerja sendiri. Berapa lama Jaman and Lokman ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Jaman = 10 hari , Lokman = 15 hari
B) Jaman = 10 hari , Lokman = 16 hari
C) Jaman = 11 hari , Lokman = 17 hari
D) Jaman = 11 hari , Lokman = 18 hari

4) Julie menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim longan. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim longan?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Sains C41 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Sains C41 SPA/JPA - Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah

Atau pun,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami terlebih dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 pembahagian skop soalan yang selalu disoal salam exam. Dah tahu belum?

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEGAWAI SAINS C41 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Pegawai Sains C41 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pegawai Sains C41 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 5).

(The following is an excerpt from a book by naturalist John Muir.)

No temple made with hands can compare with Yosemite. Every rock in its walls seems to glow with life. Some lean back in majestic repose; others, absolutely sheer or nearly so for thousands of feet, advance beyond their companions in thoughtful attitudes, giving welcome to storms and calms alike, seemingly aware, yet heedless, of everything going on about them. Awful in stern, immovable majesty, how softly these rocks are adorned, and how fine and reassuring the company they keep: their feet among beautiful groves and meadows, their brows in the sky, a thousand flowers leaning confidingly against their feet, bathed in floods of water, floods of light, while the snow and waterfalls, the winds and avalanches and clouds shine and sing and wreathe about them as the years go by, and myriads of small winged creatures birds, bees, butterflies—give glad animation and help to make all the air into music.

Down through the middle of the Valley flows the crystal Merced, River of Mercy, peacefully quiet, reflecting lilies and trees and the onlooking rocks; things frail and fleeting and types of endurance meeting here and blending in countless forms, as if into this one mountain Nature had gathered her choicest treasures, to draw her lovers into close and confiding communion with her.

Sauntering up the foothills to Yosemite by any of the old trails or roads in use before the railway was built from the town of Merced up the river to the boundary of Yosemite Park, richer and wilder become the forests and streams. At an elevation of 6000 feet above the level of the sea the silver firs are 200 feet high, with branches whorled around the colossal shafts in regular order, and every branch beautifully pinnate like a fern frond. The Douglas spruce, the yellow and sugar pines and brown-barked Libocedrus here reach their finest developments of beauty and grandeur. The majestic Sequoia is here, too, the king of conifers, the noblest of all the noble race. These colossal trees are as wonderful in fineness of beauty and proportion as in stature—an assemblage of conifers surpassing all that have ever yet been discovered in the forests of the world.

Here indeed is the tree-lover’s paradise; the woods, dry and wholesome, letting in the light in shimmering masses of half sunshine, half shade; the night air as well as the day air indescribably spicy and exhilarating; plushy fir-boughs for campers’ beds and cascades to sing us to sleep. On the highest ridges, over which these old Yosemite ways passed, the silver fir (Abies magnifica) forms the bulk of the woods, pressing forward in glorious array to the very brink of the Valley walls on both sides, and beyond the Valley to a height of from 8000 to 9000 feet above the level of the sea. The main species of pine, fir, spruce and libocedrus are also found in the Valley itself, but there are no “big trees” (Sequoia gigantea) in the Valley or about the rim of it. The nearest are about ten and twenty miles beyond the lower end of the valley on small tributaries of the Merced and Tuolumne Rivers.1

1Muir, John, The Yosemite, (New York: The Century Company, 1912).

1) Which phrase or sentence best expresses John Muir’s sense of wonder at seeing Yosemite Valley?

A) “Every rock in its walls seems to glow with life.”
B) “…a thousand flowers leaning confidingly against their feet, bathed in floods of water…”
C) “Awful in stern, immovable majesty, how softly these rocks are adorned…”
D) “…myriads of small winged creatures, birds, bees, butterflies – give glad animation and help to make all the air into music.”
E) “…as if into this one mountain mansion Nature had gathered her choicest treasures…”

2) Which words best show Muir’s reverence for Yosemite Valley?

A) “Awful in stern, immovable majesty…”
B) “…this one mountain…”
C) “…wonderful in fineness of beauty and proportion…”
D) “…beautiful groves and meadows…”
E) “…give glad animation and help to make all the air into music.”

3) What explicit or implicit philosophical assumptions and beliefs does John Muir express in this passage?

A)

A) The natural precision of Yosemite makes it look like it was man-made, and carefully planned.
B) Muir claims that Yosemite serves as surrogate temple for America, a country that has no temples quite as beautiful as the temples in other countries.
C) No man-made structure, no matter how sacred, can adequately compare with the natural beauty and majesty of Yosemite.
D) The assumption is that people should attempt to construct temples and other structures in the most natural way possible.
E) Yosemite, though physically impressive, is made even more stunning by the diversity of its plant and tree species.

4) “…things frail and fleeting and types of endurance meeting here and blending in countless forms, as if into this one mountain Nature had gathered her choicest treasures…”

A) onomatopoeia
B) personification
C) understatement
D) irony
E) anecdote

5) Which of the following is true about the geography of Yosemite?

A) The trees that are inside Yosemite Valley are not considered particularly large.
B) The silver firs are not found below 600 feet.
C) It has a more diverse plant-life than animal-life.
D) Yosemite Valley in not located inside Yosemite Park.
E) The town of Merced lies outside Yosemite Park.

6) Sheerlie has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Sheerlie has three animals in total.
B) Sheerlie has more cats than dogs.
C) One of Sheerlie’s cats is black.
D) All of Sheerlie’s dogs have spots.

7) He stopped _____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

Untuk koleksi lengkap soalan dan jawapan, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Sains C41 (Kefahaman Bahasa Inggeris) di bawah.

Contoh Soalan Pegawai Sains C41 SPA/JPA - Kefahaman Bahasa Inggeris

Sebelum itu,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menerangkan lebih jelas apa itu ‘pecahan dalam pecahan’ yg tersembunyi dalam seksyen killer ini. Bahaya kalau x tahu..

Baca juga: Tips exam online pegawai Teknologi Maklumat F41

MENGENAI RUJUKAN PEPERIKSAAN PEGAWAI SAINS C41

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat puluhan soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Klu tak tahu, memang ‘sakit’ la.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pegawai Sains C41.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Pegawai Sains C41.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Sains C41 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Juruaudit W41 syikin?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda lulus.

Namun, dengan adanya rujukan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Sains C41 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas untuk mendapatkan rujukan Pegawai Sains C41?

Klik pautan rujukan Pegawai Sains C41 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pegawai Sains C41?

Bukan. Tiada isu bocor sebab hanya SPA yang tahu koleksi soalan mereka. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Ada tak contoh soalan kefahaman bahasa Inggeris dalam rujukan ni?

Ada. Ia telah disediakan dalam bilangan yang memadai untuk membantu persediaan anda.

Bagaimana dengan contoh soalan matematik Pegawai Sains?

Juga ada dalam rujukan ini. Contoh-contoh soalan yang disediakan telah digubal setara dengan aras yang telah ditetapkan oleh SPA. Skema jawapan turut disediakan berserta dengan jalan kira untuk memudahkan pemahaman anda.

Leave a Comment