Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 SPA/JPA Matematik & kefahaman Bahasa Inggeris

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 SPA/JPA Matematik & kefahaman Bahasa Inggeris

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Pembantu Pemuliharaan S19 pada 19 Ogos 2020 (Rabu) ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 SPA/JPA yg bagus? Anda sedar, gagal Peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan S19 akan ‘membunuh’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampaknya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Tapi nanti dulu..

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Pemuliharaan S19 ini.

Baca: Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU PEMULIHARAAN S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU PEMULIHARAAN GRED S19 DI JABATAN ARKIB NEGARA

TARIKH PEPERIKSAAN : 19 Ogos 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://www.spa.gov.my/web/guest/pembantu-pemuliharaan-s19/

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU PEMULIHARAAN S19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan Gred S19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Pembantu Pemuliharaan S19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang akan kami edarkan di bawah.

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU PEMULIHARAAN S19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2019, jumlah kekosongan Pembantu Pemuliharaan S19 yang diperlukan adalah seramai 30 orang sahaja. Bagi melayakkan menyandang jawatan Pembantu Pemuliharaan, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU PEMULIHARAAN S19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan S19.

Tahukah bahawa peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Pemuliharaan S19 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Pembantu Pemuliharaan S19 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Pemuliharaan S19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan yang berkemungkinan disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Pemuliharaan S19 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Pembantu Pemuliharaan S19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU PEMULIHARAAN S19?

Calon peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU PEMULIHARAAN S19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU PEMULIHARAAN S19 JPA SESI 2020

Exam online Pembantu Pemuliharaan S19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Pemuliharaan S19 nanti.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEMBANTU PEMULIHARAAN S19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Pemuliharaan S19:

1) Syarikat Suhana Technology Maju Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Salsabila tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah resort satu tingkat ialah 100 m. Rumah peranginan itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar resort itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Suhairi dan Lokman, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Suhairi bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Lokman yang bekerja sendiri. Berapa lama Suhairi and Lokman ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Suhairi = 10 hari , Lokman = 15 hari
B) Suhairi = 10 hari , Lokman = 16 hari
C) Suhairi = 11 hari , Lokman = 17 hari
D) Suhairi = 11 hari , Lokman = 18 hari

4) Julie Anne menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim mangga. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim mangga?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pembantu Pemuliharaan S19 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 SPA/JPA - Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami terlebih dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 skop soalan yang selalu disoal salam exam. Dah tahu belum?

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEMBANTU PEMULIHARAAN S19 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Pembantu Pemuliharaan S19 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 5).

(The following is an excerpt from The Narrative of the Life of Frederick Douglass.)

Mr. Severe, the overseer, used to stand by the door of the quarter, armed with a large hickory stick and heavy cow skin, ready to whip any one who was so unfortunate as not to hear, or, from any other cause, was prevented from being ready to start for the field at the sound of the horn. Mr. Severe was rightly named: he was a cruel man. I have seen him whip a woman, causing the blood to run half an hour at the time; and this, too, in the midst of her crying children, pleading for their mother’s release. He seemed to take pleasure in manifesting his fiendish barbarity.

Added to his cruelty, he was a profane swearer. It was enough to chill the blood and stiffen the hair of an ordinary man to hear him talk. Scarce a sentence escaped him but that was commenced or concluded by some horrid oath. The field was the place to witness his cruelty and profanity. His presence made it both the field of blood and of blasphemy.

From the rising till the going down of the sun, he was cursing, raving, cutting, and slashing among the slaves of the field, in the most frightful manner. His career was short. He died very soon after I went to Colonel Lloyd’s; and he died as he lived, uttering, with his dying groans, bitter curses and horrid oaths. His death was regarded by the slaves as the result of a merciful providence.

Mr. Severe’s place was filled by a Mr. Hopkins. He was a very different man. He was less cruel, less profane, and made less noise, than Mr. Severe. His course was characterized by no extraordinary demonstrations of cruelty. He whipped, but seemed to take no pleasure in it. He was called by the slaves a good overseer.

1) What is the author indirectly referring to in the phrase “so unfortunate as to not hear”?

A) Mr. Severe was hearing impaired.
B) The slaves with physical deformities were treated worse than the physically healthy slaves.
C) The plantation was too large for everyone to be within shouting distance.
D) Mr. Severe would punish slaves who didn’t move at the sound of the horn regardless of why they weren’t moving.
E) Many of the slaves were illiterate.

2) Based on what is implied in the passage, who was Colonel Lloyd?

A) A black commissioned officer
B) A white slave owner
C) An abolitionist
D) A relative of the author’s
E) Another overseer

3) The author uses the description of “cursing, raving, cutting, and slashing” in order to

A) emphasize the violence inflicted on the slaves by Mr. Severe
B) reveal the mercurial character of Mr. Severe
C) compare Mr. Severe’s personality with that of Mr. Hopkins
D) hint at another aspect of Mr. Severe’s personality
E) exemplify the level of humiliation slaves faced in the South

4) Which of the following can be inferred from the sentence, “He whipped, but seemed to take no pleasure in it”?

A) Mr. Hopkins was far crueler than Mr. Severe.
B) Mr. Hopkins was disappointed in the slaves when they did not do what they were told.
C) Mr. Hopkins was not racist.
D) Mr. Severe liked to inflict pain on others, while Mr. Hopkins did not.
E) Mr. Hopkins did not have to whip the slaves to get them to work.

5) Which of the following inferences can be made about the author?

A) He looked up to Mr. Hopkins.
B) He was frequently whipped.
C) He moved plantations frequently.
D) He was well-liked by his fellow slaves.
E) He overcame a lot to become a talented writer.

6) Angela has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A) Angela has three animals in total.
B) Angela has more cats than dogs.
C) One of Angela’s cats is black.
D) All of Angela’s dogs have spots.

7) He stopped _____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

Untuk koleksi lengkap contoh soalan dan jawapan, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pembantu Pemuliharaan S19 (Kefahaman Bahasa Inggeris) di bawah.

Contoh Soalan Pembantu Pemuliharaan S19 SPA/JPA - Kefahaman Bahasa Inggeris

Sebelum itu,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menjelaskan apa itu ‘pecahan dalam pecahan’ yg tersembunyi dalam seksyen killer ini. Bahaya kalau tak tahu..

Baca juga: Tips exam online Pegawai Sains C41

MENGENAI RUJUKAN PEPERIKSAAN PEMBANTU PEMULIHARAAN S19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat puluhan soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Klu tak tahu, memang ‘sakit’ la.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan S19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Pembantu Pemuliharaan S19.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S191 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Juruaudit W41 syikin?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas untuk mendapatkan rujukan Pembantu Pemuliharaan S19?

Klik pautan rujukan Pembantu Pemuliharaan S19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pembantu Pemuliharaan S19?

Bukan. Tiada isu bocor sebab hanya SPA yang tahu koleksi soalan mereka. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Pemuliharaan S19 ada tak dalam rujukan ni?

Ada. Ia telah disediakan dalam bilangan yang memadai untuk membantu persediaan anda. Serta diberikan jalan kira yang meningkatkan kemahiran anda.

Contoh soalan kefahaman bahasa inggeris Pembantu Pemuliharaan S19 sudah pasti ada bukan?

Juga ada disediakan dalam rujukan ini. Contoh-contoh soalan telah digubal setara dengan aras yang ditetapkan oleh SPA. Skema jawapan turut disediakan berserta dengan jalan kira untuk memudahkan pemahaman anda.

Leave a Comment