Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah

Anda dipanggil Peperiksaan SPA Online bulan ni? Sampai saat ini masih tak sure apa benda nak kena prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah yg bagus? Gagal Peperiksaan SPA Online akan ‘meranapkan’ peluang anda untuk dipanggil ke peringkat temuduga dan seterusnya dilantik ke jawatan tetap dalam sektor awam.

Gagal peperiksaan SPA Online juga akan ‘menghancurkan’ harapan anda untuk menjadi ‘Abang Pegawai Kerajaan yang macho lagi bergaya’ atau ‘Akak Gomen yg cantik manis lagi bersopan’. Gagal peperiksaan SPA Online juga semestinya ‘memadamkan’ impian anda untuk menjadi anak yang soleh dan solehah yg menjadi permata keluarga – yg bakal byk berbakti kelak. Gagal peperiksaan SPA ini sudah pasti ‘menenggelamkan’ hasrat anda untuk menjadi nama anak yg sering menjadi’sebutan’ mak di hadapan kawan-kawannya semasa membawang. Dan gagal peperiksaan SPA ini sudah pasti ‘memudarkan’ anganan anda untuk menjadi nama anak yg selalu menjadi ‘kebanggaan’ ayah di hadapan rakan-rakannya semasa kupi-kupi di kedai mamak.

Nota: Untuk calon peperiksaan online Laskar Kelas II Maritim Gred T1 pada 23 Oktober 2020 dan calon peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 pada 28 Oktober 2020. Selain contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah dalam post ini. Anda juga boleh dapatkan lebih banyak contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah untuk jawatan Gred T1 di Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 dan Gred JA19 di Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini.

Di bawah merupakan koleksi Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan / ujian. Calon yang terlibat juga dicadangkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah yang disediakan di bawah.

Ini adalah hari bertuah anda kerana anda juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan utama menghadapi peperiksaan online (PSEE) pada tahun ini.

Semakan Penjadualan Peperiksaan SPA

Semakan penjadualan peperiksaan online SPA boleh dibuat dengan melayari:

Facebook SPA:

https://www.facebook.com/ SPAMalaysia.gov/

Atau

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/ web/guest/ senarai-penjadualan-peperiksaan/

Pihak SPA akan mengeluarkan makluman mengenai jadual ujian psikometrik terkini menggunakan kedua-dua saluran di atas. Di samping menghantar emel panggilan kepada calon yang terpilih.

Pengenalan Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah

Apa itu Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah?

Pada asasnya, Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah adalah bertujuan menguji dan mengukur kebolehan calon dari aspek Numerical Reasoning, seperti yang telah dijelaskan oleh Bahagian Pengambilan SPA.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan dan kebolehan calon dalam menggunakan logik, interpretasi data dan penggunaan angka.

Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah digunakan untuk mengukur keupayaan calon-calon untuk berurusan dengan nombor dengan cepat dan tepat. Ujian ini mengandungi soalan yang menilai pengetahuan anda tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis jualan, kadar, trend dan penukaran mata wang.

Baca juga : Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah PTD M41

Senario Semasa Peperiksaan SPA Online

Untuk menyandang jawatan dalam perkhidmatan awam, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang diisyaratkan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut layak untuk dipanggil menghadiri temuduga yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal. Dan ini amat malang sekali.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah di bahagian A.

Format Peperiksaan Online SPA

Format Peperiksaan online SPA telah mengalami evolusi dan menerima perubahan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Sebagai contoh, jika anda perasan, format soalan SPA untuk jawatan gred S19 dan N19 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2020. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Untuk lebih jelas, teliti contoh di bawah.

Format 2017/2018 Vs Format 2019/2020

Format Peperiksaan Online SPA 2017/2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Format Peperiksaan Online SPA 2019/2020

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Eh.. Bukan Sama Ker?

Nampak saja macam sama. Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen TETAPI perasan tak, ada perubahan di situ. Seksyen PENGETAHUAN AM ditiadakan dan telah digantikan dengan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Elak Daripada ‘Menangis Tak Berair Mata’

Jadi, calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah. Inilah seksyen yang membuat ramai calon ‘menangis tak berair mata‘ dek kerana gagal dalam keputusan peperiksaan online SPA.

Sementera, untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris, ia melibatkan soalan-soalan comprehension dan grammar, termasuk;

  1. Pronoun (Kata Ganti)
  2. Noun (Kata Benda)
  3. Verb (Kata Kerja)
  4. Adjective (Kata Sifat)
  5. Adverb (Kata Keterangan)
  6. Determiner (kami lupa lal pula)
  7. Preposition (Kata Depan)
  8. Conjunction (Kata Hubung)

Untuk penjelasan lanjut mengenai seksyen kefahaman Bahasa Inggeris ini, baca Contoh Soalan SPA Online Kefahaman Bahasa Inggeris yang membincangkan seksyen ini dengan teliti.

Satu lagi, yang turut tidak kurang pentingnya ialah Seksyen Pengetahuan Am. Ia melibatkan soalan-soalan berkaitan kenegaraan, seperti:

  1. Isu-isu semasa,
  2. Hal ehwal politik,
  3. Dasar-dasar awam,
  4. Pengurusan sumber ekonomi,
  5. Pengurusan sumber kewangan,
  6. Pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi,
  7. Serta keselamatan negara

Untuk penjelasan detil mengenai seksyen Pengetahuan Am ini, anda boleh baca Contoh Soalan SPA Online Pengetahuan Am yang membincangkan seksyen ini dengan jelas.

Pendekatan Dalam Menjawab Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini memerlukan anda menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan :

  1. kemahiran logik,
  2. kebolehan menginterpretasi data
  3. melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Nyampah Nombor

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai penyakit ‘nyampah nombor‘ terhadap soalan yang berkaitan angka dan pengiraan. Asal tengok masalah yang melibatkan persamaan dan rumus saja terus rasa nak pitam dan hampir-hampir give up.

Namun, jangan terlalu bimbang, kerana dalam Peperiksaan SPA untuk gred 29 dan ke bawah, soalan aplikasi konsep matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Amat melegakan jiwa bukan?

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian & Logik (macam IQ test)

17 Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah Dan Jawapan

Soalan di bawah merupakan versi update. Jawapan turut disediakan untuk setiap soalan. Anda boleh cuba jawab contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah di bawah.

Kami tekankan – cuba jawab dahulu tanpa melihat jawapan. Dapat ke tak anda mencari jawapannya.

Markah penuh ialah 20 (satu markah untuk setiap item).

Sila bandingkan jawapan anda dengan skema jawapan yang telah disediakan di bahagian bawah.

20 Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020)

1) Lee Ka Siong membeli sebuah Sofa dengan harga RM 6000 untuk kegunaan peribadi. Potongan sebanyak 6% kerana Lee membeli dengan mengunakan kupon diskaun. Berapakah harga Sofa selepas menggunakan kupon diskaun?

A. RM5,640.00
B. RM7,540.00
C. RM4,640.00
D. RM5,540.00

2) Letchupavithra memerlukan 1 m tali untuk mengikat 4 kotak buah. Berapakah panjang reben yang diperlukannya untuk mengikat 350 kotak buah?

A. 7.85 m
B. 78.5 m
C. 87.5 m
D. 8.75 m

3) Di sebuah pusat kajian perubatan khas terdapat seramai 40 subjek. 40% didapati mendapat penyakit kaki, mulut dan tangan. ¼ daripadanya sihat dan selebihnya demam. Berapakah jumlah subjek yang demam?

A. 16 orang
B. 18 orang
C. 17 orang
D. 24 orang

4) Sebuah korperasi pengguna mempunyai 80 orang pekerja. 25% adalah pekerja di bahagian pengurusan dan 15% daripadanya adalah pekerja atasan. Berapakah jumlah pekerja selain daripada pekerja bahagian pengurusan dan pekerja atasan?

A. 30 orang
B. 35 orang
C. 48 orang
D. 49 orang

5) Vercely mencatat skor 82,91,86 dan 88 dalam empat kertas ujian percubaan. Berapakah markah yang harus Vercely capai dalam kertas percubaan kelima untuk mendapatkan purata markah 85?

A. 78
B. 82
C. 83
D. 86

6) Sekiranya harga petrol RON 95 meningkat daripada RM2.72 kepada RM 3.70 seliter, berapakah peratus peningkatan harga petrol RON 95 tersebut?

A. 42.34%
B. 35.52%
C. 40.33%
D. 36.03%

7) Kelas 4 Orkid ada 50 orang murid, 80% daripada pelajar telah memasuki kuiz dan 1/2 daripadanya gagal. Berapakah bilangan pelajar yang lulus dalam kuiz tersebut?

A. 23
B. 32
C. 20
D. 25

8) Dalam Persatuan Tarian SMK Taman Seri , terdapat 10 orang berat 35 kg, 20 orang berat 40 kg. Berapakah purata berat pesilat dalam persatuan tersebut?

A. 45.3 kg
B. 50.3 kg
C. 38.3 kg
D. 48.3 kg

9) Hitungkan 144 ÷ (14 – 6 + 4) x ( – 6) =

A. -72
B. -60
C. -54
D. -46

10) Amna Insyirah mempunyai RM220. Dia membelanjakan semua wangnya untuk membeli M buah buku dengan harga RM22 seunit dan N batang pensil dengan harga RM2 seunit. Persamaan yang menyambungkan P dan Q ialah

A. N + 11M = 110
B. 11M + 2N = 220
C. M + N = 22
D. 22M + N = 120

11) Hurin Amanina mempunyai 5 gulung tali. Panjang setiap gulung tapi adalah 3.5 meter. Dia menggunakan 3 gulung tali dan 145 cm daripada satu gulung yang lain. Cari panjang dalam meter, baki tali yang belum digunakan.

A. 2.05
B. 5.55
C. 8.45
D. 10.55

12) x(x-2y)-(y-x)2 =

A. –y2
B. 2×2-y2
C. 2xy-y2
D. -2xy-y2

13) Cari median bagi taburan nombor berikut:

| 23 | 25 | 23 | 23 | 24 | 25 | 24 | 25 |

A. 23.5
B. 24
C. 24.5
D. 25

14) Kereta Encik Kinchin menggunakan 5 liter 500ml petrol setiap hari. Berapakah isi padu petrol yang digunakan dalam masa 4 hari ?

A. 21 liter
B. 21 liter 500 ml
C. 22 liter
D. 22 liter 500ml

15) Dalam satu pertandingan Bola Sepak 9 sebelah. Sebanyak 8 pasukan telah mengambil bahagian. Jika perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu sama lain). Bberapakah jumlah perlawanan yang akan dilangsungkan dalam pertandingan tersebut?

A. 28
B. 49
C. 56
D. 62

16) Jemal mempunyai 280 biji buah rambutan. Dia menyimpan 1/7 daripada jumlah keseluruhan buah rambutan untuk dirinya dan bakinya dibahagikan sama rata kepada rakannya iaitu Malini, Agus dan Henry. Berapakah biji buah rambutan yang diperoleh oleh setiap rakannya ?

A. 40 biji
B. 60 biji
C. 70 biji
D. 80 biji

17) Dalam satu pertandingan jalan kaki, Marlinda berada 15m di depan Sandra Evliani. Marlinda melangkah 1m setiap kali kaki Sandra Elviani melangkah 0.8m. Berapa kali langkahan perlu dibuat oleh Sandra Elviani bagi menyamai Marlinda?

A. 70 langkah
B. 75 langkah
C. 80 langkah
D. 85 langkah

Skema Jawapan Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020)

  1. A
  2. C
  3. B
  4. C
  5. A
  6. D
  7. C
  8. C
  9. A
  10. A
  11. D
  12. C
  13. C
  14. C
  15. A
  16. D
  17. B

Da semak? Dapat berapa betul?

Anda yang dapat markah sebanyak 16 atau 17. Tahniah diucapkan. Ada harapan la tu utk exam nanti..

Bagi yang dapat markah 15 dan ke bawah. Anda berada dalam kedudukan merbahaya. Segera dapatkan rujukan di bawah untuk meningkatkan persiapan anda!

Jadi, demikianlah beberapa Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020) yang sempat dibincangkan dalam perkongsian ni. Sekali lagi diingatkan, anda cuba dulu jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri. Kemudian barulah semak jawapan tu betul ke idok dengan skema yang disediakan.

Tolong ya. Tolong jangan tipu diri sendiri..

Kami Tahu Anda Tentu Perasan, Dan Tertanya-Tanya Dalam Hati..

Mana cara penyelesaiannya ?

Camna bole dapat jawapan C pula ni?’

Tak faham la, cara kira nak dapat jawapannya.

Jadi, jika anda mahu lebih banyak contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah yang dilengkapi dengan skema jawapan yang lebih padu dan penjelasan jalan kira yang terperinci. Segera dapatkan rujukan di bawah.

Rujukan & Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah

17 Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah (Updated 2020)

Rujukan ini mengandungi Contoh Soalan SPA – Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah yang berkualiti tinggi dan menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh SPA.

Cara tempah :

  1. Klik Rujukan Daya Menyelesaikan Masalah.
  2. Scroll ke bawah, klik ‘Pilih Rujukan Anda’
  3. Scroll ke bawah, pilih ‘Pilihan Single #2’ (yg kaler hijau tu).
  4. Scroll ke bawah,masukkan emel dan klik ‘Proceed to checkout’.
  5. Tunggu 10 minit baru semak emel, cara pembelian akan diemelkan kpd anda.

Kenapa Saya Kena Beli Rujukan Ni?

1) Hati anda jadi riang ria

Nota Ringkas & padat yang akan menjimatkan masa persediaan exam SPA anda. Tak perlu berlari ke sana ke mari cari rujukan. Tak perlu buang berjam-jam masa berharga anda mengadap skrin merantau satu internet. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati jadi riang.

2) Guna pengalaman 12 tahun kami

Contoh soalan diberikan akan membiasakan anda dengan format exam SPA. Bukan soalan bocor, tetapi jenis soalan yang hampir sama. Anda pinjam pengalaman kami selama 12 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan SPA. Semenjak dari era exam SPA masih bertulis (pen & paper) dan masih berpusat!

3) Memudahkan hidup anda

Skema jawapan yang disediakan pastinya menambah kepandaian anda. Ada jalan kira diberi. Tak perlu pecah kepala cari jawapan. Tak perlu susah-susah buat pengiraan. Rumus dan persamaan turut dihulur. Formula matematik yang dah lupa, jadi segar diingatan. Pendek kata, ia memudahkan hidup anda.

4) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Boleh beli asing2, misalnya nak rujukan seksyen Daya Menyelesaikan Masalah saja pun boleh. Nak rujukan seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris pon takda masalah. Ala carte la kiranya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu. Buat kawin.

Tak pon buat beli smartphone model baharu yang jadi idaman kalbu. Realme X50 5G Pro ke, Oppo Reno4 Pro ke, tak pon Huawei Nova 7SE ker.. Kan..

5) Honda City

Lastly, rujukan ni murah giler. Hanya laburkan beberapa ringgit sahaja modal untuk meningkatkan peluang anda memperolehi masa depan yang cerah. Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya sepanjang hayat. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Malah boleh beli rumah cantik. Honda city sudah la pasti. Inilah pelaburan terbaik yang pernah anda buat.

Tu la sebab kenapa anda bukan setakat kena beli. Tapi kena beli sekarang juga rujukan ni!

Confirm Lulus Ke Kalau Saya Beli Rujukan Ini?

Kami tak berani janji apa-apa. Kerana dalam kehidupan ini, tiada yang pasti. Esok pun belum tentu kita masih hidup. Apatah lagi lulus.

Rujukan ini hanya sekadar sedikit usaha. Usaha untuk meningkatkan peluang anda untuk lulus.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtu la lebih kurang situasinya.

Namun, kami berani cakap, rujukan yang kami recommend ni adalah rujukan contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Jika Ia Tidak Membantu Saya, Camna?

Jika anda sudah hadir exam online SPA dan dapati rujukan ini langsung tidak membantu walau 1 sen pun, anda boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas exam. Jadi tiada apa yang perlu anda risaukan!

Duit anda dapat, rujukan ni anda simpan. Anggap ni sedekah daripada kami dan syarikat Infokerjaya.

Cuma, pastikan anda da baca dan da buat semua latihan dalam rujukan Daya Menyelesaikan Masalah ini. Kami yakin & percaya ia bakal membantu anda menjawab soalan-soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah itu nanti. InsyaAllah..

Sempat Ke Pos Buku Ni?

Rujukan & Contoh Soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk memuaturun semua komponen rujukan selepas bayaran sudah disahkan. Jadi anda tak payah duduk tercongok depan pintu, tunggu orang yang hantar barang tak kunjung sampai.

Cara ni lebih cepat untuk anda mula study!

Walau bagaimanapun, kalau anda yang banyak sangat ink printer tu, boleh print eBook ni untuk dijadikan buku.

Namun, harus diingat. Contoh-contoh soalan SPA Online Daya Menyelesaikan Masalah yang kami bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki ujian peperiksaan SPA Online!

FAQ Mengenai Rujukan Daya Menyelesaikan Masalah

Betul ke seksyen Daya Menyelesaikan Masalah ini ditanya dalam semua exam SPA?

Iya betul. Hampir kesemua exam di bawah kelolaan SPA ada seksyen Daya Menyelesaikan Masalah.

Adakah rujukan Daya Menyelesaikan Masalah ini adalah soalan bocor?

Sama sekali bukan. Ini hanya rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat sahaja. Berfungsi sebagai alat bantu mengulangkaji.

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan ini?

Klik rujukan Daya Menyelesaikan Masalah ini. Ikuti arahan di laman tempahan. Rujukan akan dihantar kepada anda dalam tempoh 24 jam sahaja.

Berapa lama saya dapat rujukan ini selepas bayaran dibuat?

Selepas bayaran diproses. Biasanya, kurang daripada 12 jam. Tetapi tempoh maksimum adalah 24 jam.

Leave a Comment