Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Laskar Kelas II Maritim T1 pada 23 Oktober 2020 (Jumaat) ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Laskar Kelas II Maritim T1 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Laskar Kelas II Maritim T1 akan ‘membunuh’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Tapi nanti dulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Laskar Kelas II Maritim T1 ini.

Baca: Contoh Soalan Pembantu Pemuliharaan S19

SEMAKAN PANGGILAN PSEE LASKAR KELAS II MARITIM T1

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

LASKAR KELAS II MARITIM GRED T1 DI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 23 OKTOBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/laskar-kelas-II-maritim-T1

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE LASKAR KELAS II MARITIM T1 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Laskar Kelas II Maritim T1. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Untuk post ini, kami akan perincikan format dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1. Calon yg layak menduduki exam online Laskar Kelas II Maritim T1 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

KEKOSONGAN JAWATAN LASKAR KELAS II MARITIM

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2020, jumlah kekosongan Laskar Kelas II Maritim T1 yang diperlukan adalah seramai 184 orang sahaja.

Bagi melayakkan menyandang jawatan Laskar Kelas II Maritim, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Laskar Kelas II Maritim Gred T1 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH LASKAR KELAS II MARITIM T1

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Laskar Kelas 2 Maritim T1. Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1.

Tahukah bahawa peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Laskar Kelas II Maritim T1 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Laskar Kelas II Maritim T1 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Laskar Kelas II Maritim T1 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Laskar Kelas 2 Maritim T1 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Laskar Kelas 2 Maritim T1 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON LASKAR KELAS II MARITIM T1?

Calon peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN LASKAR KELAS II MARITIM T1

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN LASKAR KELAS II MARITIM T1 JPA SESI 2020

Exam online Laskar Kelas II Maritim T1 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Laskar Kelas II Maritim T1 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH LASKAR KELAS II MARITIM T1 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Laskar Kelas II Maritim T1 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Laskar Kelas II Maritim T1 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Laskar Kelas II Maritim T1:

1) Syarikat Imperial Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Anizam tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay konkrit satu tingkat ialah 100 m. Homestay konkrit itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay konkrit itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Masri dan Ismaili, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Masri bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Ismaili yang bekerja sendiri. Berapa lama Masri and Ismaili ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Masri = 10 hari , Ismaili = 15 hari
B) Masri = 10 hari , Ismaili = 16 hari
C) Masri = 11 hari , Ismaili = 17 hari
D) Masri = 11 hari , Ismaili = 18 hari

4) Mr. Goh menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim vanilla. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim vanilla?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam tangki dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam sebuah tangki air menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 jumlah gula-gula daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji rambutan diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah rambutan tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki rambutan tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan rambutan yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, Q} Apakah 2P bahagi Q?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Abdul Majid memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Abdul Majid bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah beliau akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Ace Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

Setelah meneliti dan cuba menjawab soalan daya menyelesaikan masalah, bagaimana? Apa pendapat anda?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap soalan beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 di bawah.

Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu beberapa contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yg lain untuk memahami seksyen ini.

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH LASKAR KELAS II MARITIM T1

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Laskar Kelas II Maritim T1.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Laskar Kelas II Maritim T1.

Contoh Soalan Peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Laskar Kelas II Maritim T1, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Laskar Kelas II Maritim T1 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1?

Klik pautan rujukan Laskar Kelas II Maritim T1 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Laskar Kelas II Maritim T1?

Maaf. Bukan. Ini adalah pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Laskar Kelas II Maritim Gred T1?

Seorang Laskar Kelas II Maritim Gred T1 adalah bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas peringkat sokongan yang melibatkan Zon Maritim Malaysia dari segi menguatkuasakan undang-undang dan peraturan di bawah undang-undang persekutuan; melaksanakan tugas mencari dan menyelamat; mencegah dan menyekat pelakuan kesalahan; memberikan bantuan perkara berkaitan dengan penjenayahan apabila dipohon oleh negara luar; melaksanakan pengawasan udara dan pantai serta menyediakan perkhidmatan pengangkutan kepada agensi yang memerlukan. Di samping itu, tugas yang dilaksanakan di Zon Maritim Malaysia dan lautan lepas ialah mencari dan menyelamat; mengawal dan mencegah pencemaran maritim; pencegahan dan penyekatan pengedaran haram dadah narkotik. Tugas yang dilaksanakan akan diletakkan di bawah perintah dan kawalan Angkatan Tentera Malaysia semasa darurat, krisis khas atau peperangan.

Berapa gaji Laskar Kelas II Maritim Gred T1?

Gaji basic ialah RM1,441.00 (belum termasuk elaun).

Leave a Comment