Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan Senibina JA19

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 pada 28 Oktober 2020 (Rabu) ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Tapi nanti dulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pelukis Pelan (Senibina) JA19 ini.

Baca: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

Pelukis Pelan (Seni Bina) GRED JA19 DI KEMENTERIAN KERJA RAYA MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 28 OKTOBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/pelukis-pelan-senibina-ja19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Untuk post ini, kami akan perincikan format dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Calon yg layak menduduki exam online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

KEKOSONGAN JAWATAN PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 10 Jun 2020 lalu, jumlah kekosongan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang diperlukan adalah seramai 65 orang sahaja. Calon simpanan pula adalah seramai 150 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19. Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Tahukah bahawa peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pelukis Pelan (SeniBina) JA19 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19?

Calon peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PELUKIS PELAN (SENIBINA) JA19 JPA SESI 2020

Exam online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19:

1) Syarikat Kembang Megah Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Mohd. Nizam tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan ala kampung satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan ala kampung itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay berkonsepkan ala kampung itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Mazizam dan Ismaili, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Mazizam bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Ismaili yang bekerja sendiri. Berapa lama Mazizam and Ismaili ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Mazizam = 10 hari , Ismaili = 15 hari
B) Mazizam = 10 hari , Ismaili = 16 hari
C) Mazizam = 11 hari , Ismaili = 17 hari
D) Mazizam = 11 hari , Ismaili = 18 hari

4) Mr. Wee menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim kelapa. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim kelapa?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam kolah dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam sebuah kolah air menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa almond. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa almond tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa almond daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa almond yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji kedondong diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah kedondong tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki kedondong tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan kedondong yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, Q} Apakah 2P bahagi Q?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Saravanan memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Saravanan bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah beliau akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Top Five Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap soalan beserta skema jawapan, anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 di bawah.

Rujukan Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan Senibina JA19

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu beberapa contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yg lain untuk memahami seksyen ini dengan lebih baik.

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PELUKIS PELAN (SENI BINA) JA19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

Contoh Soalan Peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?

Klik pautan rujukan Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19?

Maaf. Bukan. Ini adalah pakej rujukan yang mengandungi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pelukis Pelan (SeniBina) JA19?

Seorang Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 adalah bertanggungjawab mengendalikan pelaksanaan bagi skop kerja seni bina termasuk melaksanakan penyediaan lukisan teknikal dan spesifikasi, menyemak lukisan perunding, merekod dan menyelenggarakan lukisan, menyediakan study model, menyediakan reka bentuk, menyedia lakaran reka bentuk, menyediakan lukisan kerja, lukisan perunding, memantau maklum balas penilaian teknikal, melaksanakan audit kualiti (reka bentuk)/audit seni bina pembinaan dan menyediakan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan tugas-tugas berkaitan aspek reka bentuk dan seni bina..

Berapa gaji Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA19?

Gaji basic ialah RM1,377.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun).

Leave a Comment