Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11

Anda dipanggil ke PSEE SPA untuk jawatan Pembantu Awam Gred H11 pada 22 Januari 2021 ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Awam H11 akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa.. Hurmmm..

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 KETSA MINDEF JKDM & JPM

Tapi nanti sebentar!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Awam H11 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU AWAM H11

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU AWAM GRED H11 DI KEMENTERIAN TENAGA DAN SUMBER ASLI, KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA, KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN, JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA DAN JABATAN PERDANA MENTERI SERTA DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN (SEMENANJUNG)

TARIKH PEPERIKSAAN : 22 JANUARI 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 10.30 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-awam-gred-h11

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU GRED AWAM H11 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2021, hanya 1 seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Awam H11. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah

Kami akan perincikan format dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11. Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Awam H11 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pembantu Awam H11 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Makmal C19

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU AWAM GRED H11

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 12 Oktober 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Awam H11 yang diperlukan di KETSA, MINDEF, JKDM & JPM adalah seramai 156 orang. Calon simpanan pula adalah seramai 1 000 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Awam H11, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pembantu Awam H11 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU AWAM H11

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Awam H11.

Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Awam H11 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Awam H11 KETSA MINDEF JKDM & JPM
  • Mengetahui cara menjawab exam Pembantu Awam H11 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Awam H11 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Awam Gred H11 SPA

Basically, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU AWAM H11?

Calon peperiksaan Pembantu Awam H11 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam H11 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU AWAM H11

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Awam H11 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM H11 JPA SESI 2021

Exam online Pembantu Awam H11 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Awam H11 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU AWAM H11 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pembantu Awam H11 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pembantu Awam H11 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Pembantu Awam H11 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11:

1) Syarikat Jaya Gemilang Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Adlin Kamaludin tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan ala nostalgik satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan ala nostalgik itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay ala nostalgik itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Ambong dan Samynathan, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Ambong bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Samynathan yang bekerja sendiri. Berapa lama Ambong dan Samynathan ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Ambong = 10 hari , Samynathan = 15 hari
B) Ambong = 10 hari , Samynathan = 16 hari
C) Ambong = 11 hari , Samynathan = 17 hari
D) Ambong = 11 hari , Samynathan = 18 hari

4) Mr. Chow Ching Hee menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Chow Ching Hee menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim delima. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim delima?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212YY232. Apakah YY?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk nonagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk nonagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa nanas. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa lemonade tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa lemonade daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa lemonade yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji jagung diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah jagung tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki jagung tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah jagung yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi [100, 85, 70, 55, P, 25, X]. Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Mafruha Saniyya memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Mafruha Saniyya bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu Syarikat Tombak Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

13) Harga sepotong Kek Premium Ni-max ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Premium Mi-max pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amjad membeli 8 potong dari Kek Premium Mi-max berbanding Kek Premium Ni-max?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

14) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

15) Dewan kuliah Seroja College ada 108 kerusi disusun dalam barisan dengan bilangan kerusi yang sama dalam setiap baris. Andaikan anda menghapus tiga baris dengan menambah enam kerusi dalam setiap baris. Berapa baris yang ada sekarang? Berapa kerusi dalam setiap baris ?

A) 8, 11
B) 9, 12
C) 10, 13
D) 11, 14

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11. Ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 di bawah.

Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 KETSA MINDEF JKDM & JPM

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Baca seterusnya : contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Keselamatan KP19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU AWAM H11

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2021 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Awam H11.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Awam H11.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pembantu Awam H11.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Awam H11 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Jurutera J41

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Awam H11, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Awam H11 KETSA MINDEF JKDM & JPM itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11?

Klik pautan rujukan Pembantu Awam H11 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pembantu Awam Gred H11?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pembantu Awam H11?

Seorang Pembantu Awam H11 adalah bertanggungjawab:

1. Menjalankan tugas-tugas am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam dan luar bangunan pejabat dan tugas-tugas berkaitan sokongan teknikal ke atas peralatan dan ruang kerja.

2. Menjalankan tugas penyelamat (lifeguard) di kawasan kolam renang.

3. Menjalankan tugas pemanduan enjin sangkut/motobot.

4. Melaksanakan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh ketua jabatan.

2 thoughts on “Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Awam H11”

    • Salam tn. Bahagian pembayaran mana yg susah tu?

      Mengenai penghantaran, oleh kerana rujukan ini adalah dlm bentuk eBook (format PDF). Link download akan dihantar ke emel yg digunakan semasa proses pembelian dalam tempoh 24 jam (maksimum).

      Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!