Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19

Anda dipanggil ke PSEE SPA jawatan Pembantu Keselamatan Gred KP19 (calon Sabah) pada 28 April 2021 ni utk ambilan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO)? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Keselamatan KP19 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Keselamatan KP19 CGSO akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Sebelum itu, bagi yg dah berjaya melepasi PSEE Pembantu Keselamatan KP19 ini dengan baik. Cabaran getir seterusnya yg korang kena hadapi ialah sesi temuduga Pembantu Keselamatan KP19 ambilan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO). Untuk calon Sabah tarikh yg dijadualkan ialah pada 17 Januari 2022 – 19 Januari 2022. Untuk calon Sarawak tarikh yg dijadualkan ialah pada 17 Januari 2022. Untuk calon Semenanjung tarikh yg dijadualkan ialah pada 10 Januari 2022 – 12 Januari 2022. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga Gred KP19 boleh anda baca di soalan temuduga Pembantu Keselamatan KP19 ini.

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 CGSO

Tapi tunggu dahulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Dah tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Keselamatan KP19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU KESELAMATAN KP19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU KESELAMATAN GRED KP19 DI PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA (CGSO)

TARIKH PEPERIKSAAN : 28 APRIL 2021

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-keselamatan-kp19-calon-sabah

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU KESELAMATAN gRED KP19 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2021, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Keselamatan KP19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Untuk post ini, kami akan perincikan format dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19. Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Keselamatan KP19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Makmal C19

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU KESELAMATAN KP19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 3 September 2020 lalu, jumlah kekosongan Pembantu Keselamatan KP19 yang diperlukan adalah seramai 65 orang sahaja. Calon simpanan pula adalah seramai 350 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Keselamatan KP19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU KESELAMATAN KP19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Keselamatan KP19. Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Keselamatan KP19 CGSO
  • Mengetahui cara menjawab exam Pembantu Keselamatan KP19 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Keselamatan KP19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Keselamatan Gred KP19 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan examPembantu Keselamatan Gred KP19 SPA

Basically, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Perhubungan Perusahaan S29

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU KESELAMATAN KP19?

Calon peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU KESELAMATAN KP19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU KESELAMATAN GRED KP19 JPA SESI 2021

Exam online Pembantu Keselamatan KP19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Keselamatan KP19 nanti.

Baca: Contoh Soalan Matematik Pegawai Tadbir Diplomatik M41

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU KESELAMATAN KP19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pembantu Keselamatan KP19 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pembantu Keselamatan KP19 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Pembantu Keselamatan KP19 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Keselamatan KP19:

1) Syarikat Mercu Jaya Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Mustafa Kamal tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan mediterranean satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan mediterranean itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay berkonsepkan mediterranean itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Jemain dan Urugesamy, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Jemain bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Urugesamy yang bekerja sendiri. Berapa lama Jemain dan Urugesamy ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Jemain = 10 hari , Urugesamy = 15 hari
B) Jemain = 10 hari , Urugesamy = 16 hari
C) Jemain = 11 hari , Urugesamy = 17 hari
D) Jemain = 11 hari , Urugesamy = 18 hari

4) Mr. Peng Hin menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Peng Hin menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim anggur. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim anggur?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk heksagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk heksagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa grapefruit. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa grapefruit tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa grapefruit daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa grapefruit yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji tarap diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah tarap tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki tarap tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah tarap yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, X} Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Ira Idayu memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Ira Idayu bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Buluh Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

13) Harga sepotong Kek Nimax ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Mimax pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amjad membeli 8 potong dari Kek Mimax berbanding Kek Nimax?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

14) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

15) Satu dewan kuliah ada 108 kerusi disusun dalam barisan dengan bilangan kerusi yang sama dalam setiap baris. Anda menghapus tiga baris dengan menambah enam kerusi dalam setiap baris. Berapa baris yang ada sekarang ? Berapa kerusi dalam setiap baris ?

A) 8, 11
B) 9, 12
C) 10, 13
D) 11, 14

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Keselamatan KP19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 di bawah.

Rujukan Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 CGSO

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Baca seterusnya : contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU KESELAMATAN KP19

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2021 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Keselamatan KP19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Keselamatan KP19.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pembantu Keselamatan KP19.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Keselamatan KP19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Keselamatan KP19 itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Keselamatan KP19?

Klik pautan rujukan Pembantu Keselamatan KP19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pembantu Keselamatan KP19?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pembantu Keselamatan KP19 CGSO?

Seorang Pembantu Keselamatan KP19 di CGSO adalah bertanggungjawab melaksanakan tugas kawalan keselamatan aset kerajaan melibatkan keselamatan fizikal, dokumen dan personel di bangunan dan premis kerajaan termasuk kawasan-kawasan yang diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298).

Berapakah gaji Pembantu Keselamatan KP19?

Gaji basic ialah RM1,352.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun jawatan Gred KP19 layak terima).

Leave a Comment

error: Content is protected !!