Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) SPA untuk jawatan Pembantu Muzium S19 pada 26 November 2020 ini? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Muzium S19 SPA/JPA yg bagus?

Anda pasti sedar dan tahu bahawa gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Muzium S19 ambilan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat suci murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa.. Hurmmm..

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Tapi nanti sebentar!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Sudah tidak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penguasa Bomba KB41

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Muzium S19 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU MUZIUM S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU MUZIUM GRED S19 DI KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA SERTA DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN

TARIKH PEPERIKSAAN : 26 NOVEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-muzium-s19

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU MUZIUM S19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020 ini, hanya ada ada satu (1) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah

Dalam perkongsian ini, kami akan perincikan Seksyen A termasuk format dan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19.

Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Muzium S19 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pembantu Muzium S19 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU MUZIUM GRED S19

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 7 Ogos 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Muzium S19 yang diperlukan di pelbagai kementerian adalah cuma seramai 30 orang. Tetapi, calon simpanan pula adalah seramai 100 orang sahaja.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Muzium S19, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU MUZIUM S19

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19.

Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Muzium S19 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Muzium S19 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Pembantu Muzium S19 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Muzium S19 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pembantu Muzium Gred S19 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Muzium Gred S19 SPA

Basically, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU MUZIUM S19?

Calon peperiksaan Pembantu Muzium S19 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Muzium S19 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU MUZIUM S19

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Muzium S19 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lulus temuduga

4. Diberikan surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU MUZIUM S19 JPA SESI 2020

Exam online Pembantu Muzium S19 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Muzium S19 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU MUZIUM S19 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pembantu Muzium S19 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat yg diberi agar dapat memilih jawapan yang betul atau mengenaplasti jawapan yang salah!

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pembantu Muzium S19 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Pecahan ini akan mengukur kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengesan aras kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif. Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Pembantu Muzium S19 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Muzium S19:

1) Perhatikan Jadual 1 di bawah.

XVRL?
Jadual 1

Apakah huruf berikutnya?

A) B
B) D
C) K
D) M

2) Syarikat Teguh Bersatu Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Tajuddin Ramli tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

3) Purata umur P, Q dan R ialah 16 tahun. Umur P dan Q adalah sama. Berapakah umur P jika umur R ialah 12 tahun?

A) 12
B) 14
C) 16
D) 18

4) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan mewah bergaya satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan mewah bergaya itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

5) Izhar dan Mukhlisin, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Izhar bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Mukhlisin yang bekerja sendiri. Berapa lama Izhar dan Mukhlisin ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Izhar = 10 hari , Mukhlisin = 15 hari
B) Izhar = 10 hari , Mukhlisin = 16 hari
C) Izhar = 11 hari , Mukhlisin = 17 hari
D) Izhar = 11 hari , Mukhlisin = 18 hari

6) Mr. Eng Gian menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Eng Gian menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

7) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim mint chocolate chip Flavour. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim mint chocolate chip Flavour?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

8) Diberi 1010212YY232. Apakah YY?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

9) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk enneadekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk enneadekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

10) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa raspberry flavour. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula raspberry flavour tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula raspberry flavour daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa raspberry flavour yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

11) Sebuah kotak mengandungi 780 biji buah Salak (luaran buah ni macam kuit ular) diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah buah Salak tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki buah Salak tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah Salak yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

12) Diberi [100, 85, 70, 55, P, 25, X]. Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

13) Iman Ajmain memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Iman Ajmain bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

14) Ketinggian bangunan baharu Syarikat Sudip Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

15) Harga sepotong Kek Premium Nimac ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Premium Mimac pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amsani membeli 8 potong dari Kek Premium Mimac berbanding Kek Premium Nimac?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

16) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

17) Dewan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya ada 108 kerusi disusun dalam barisan dengan bilangan kerusi yang sama dalam setiap baris. Andaikan anda menghapus tiga baris dengan menambah enam kerusi dalam setiap baris. Berapa baris yang ada sekarang? Berapa kerusi dalam setiap baris ?

A) 8, 11
B) 9, 12
C) 10, 13
D) 11, 14

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Muzium S19 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19. Ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 di bawah.

Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19 Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
Beli Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Penjara KA19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU MUZIUM S19

Secara ringkas, rujukan Pembantu Muzium S19 ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Muzium S19.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Muzium S19.
  • Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pembantu Muzium S19.
  • Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Muzium S19 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Penolong Penguasa Bomba KB29

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Muzium S19, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Muzium Gred S19 pada 26 November 2020 ini.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Muzium S19?

Klik pautan rujukan Pembantu Muzium S19 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pembantu Muzium S19?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pembantu Muzium S19?

Tugas seorang Pembantu Muzium S19 adalah bertanggungjawab terhadap:

” Ke atas keselamatan dan kebersihan koleksi muzium serta galeri pameran, membantu kerja-kerja pengumpulan koleksi penyelidikan (sejarah, kebudayaan dan alam semula jadi) serta penyediaan pameran, ekskavasi arkeologi, konservasi dan sebagainya. ”

Berapa gaji Pembantu Muzium S19?

Gaji basic ialah RM1,352.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun jawatan Gred S19 layak terima).

Leave a Comment

error: Content is protected !!