Soalan Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19

Anda dipanggil ke sesi temuduga Pembantu Hidupan Liar Gred G19 ambilan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara pada 22 Mei 2022 – 27 Mei 2022 ini? Tahniah2! Masalahnya kini ialah : sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare? Dan masih lagi tercari-cari contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 yg bagus?

Soalan Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19

Gagal dlm temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 akan ‘membunuh’ peluang anda bagi dilantik ke jawatan tetap. Gagal temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 ini juga akan ‘memusnahkan’ harapan anda untuk menjadi ‘Abg Pembantu Hidupan Liar’ yg hensem gila atau ‘Akak Pembantu Hidupan Liar’ yg manis menawan.

Sebelum itu, bagi anda yg dapat panggilan exam online Pembantu Hidupan Liar G19. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Pembantu Hidupan Liar G19.

Kepada anda yg dapat panggilan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19. Buat persiapan yg rapi utk menghadapi ujian ini! Bahan-bahan ulangkaji utk ujian psikometrik ni boleh diperolehi di contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Hidupan Liar G19.

Permohonan jawatan kosong Pembantu Hidupan Liar G19

Sekiranya anda ingin mengisi kekosongan jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan mengisi borang SPA9 di Portal SPA. Permohonan jawatan kosong Pembantu Hidupan Liar G19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online.

Tempoh sahlaku permohonanan

Suka diingatkan, tempoh sahlaku permohonan (termasuk jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ini) adalah satu (1) tahun. Anda dikehendaki mengisi semula atau mengemaskini permohonan SPA9 apabila tempoh sahlaku tersebut telah luput.

Semakan penjadualan temuduga

MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA

PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G19 DI JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR DAN TAMAN NEGARA

TARIKH TEMU DUGA : 22 MEI 2022 – 27 MEI 2022

Pautan Alternatif:

https://online.spa.gov.my/jadual-temuduga-pembantu-hidupan-liar-g19

Portal SPA :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-temu-duga

Persaingan jawatan Pembantu Hidupan Liar G19

Panggilan ke temuduga jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ini adalah ramai dan ini pasti mengundang persaingan yang tinggi. Kesilapan kecil semasa temuduga akan membawa padah!

Ini kerana, tidak lain dan tidak bukan, sesi temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 lah yang akan menjadi medan utama pembuangan calon!

Jadi sekiranya anda calon yang dipanggil,

Berhati-hatilah dan persiapkan diri dengan kemahiran menghadapi temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 yang mantap! – pesanan soalantemuduga.com

Kami tidak mahu, anda gagal padahal sudah pergi sejauh ini.

Sebelum ke contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19, sedikit pengenalan bagi jawatan ini.

Gaji Pembantu Hidupan Liar G19

Perjawatan Pembantu Hidupan Liar G19 adalah jawatan yang termasuk di dlm kumpulan Pelaksana dan sokongan.

Calon yang melepasi temuduga akan ditempatkan di pelbagai kementerian atau jabatan. Tapi utk kali ini, calon yang berjaya akan ditempatkan di bawah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara.

Berikut adalah jadual gaji Pembantu Hidupan Liar G19:

Gaji minimum RM1,357.00
Gaji maksimum RM4,008.00
Kenaikan Gaji TahunanRM100.00
Jadual Gaji Pembantu Hidupan Liar G19

Gaji permulaan Pembantu Hidupan Liar G19 ialah RM1,357.00 (minimum).

Kadar gaji maksimum adalah RM4,008.00.

Sementara kadar KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah sebanyak RM100.00.

Skop Kerja Pembantu Hidupan Liar G19

Anda mesti tahu deskripsi tugas seorang Pembantu Hidupan Liar G19. Jarang sekali soalan berkaitan bidang tugas tidak disoal dlm temuduga kerja kerajaan.

Apakah skop kerja / deskripsi tugas Pembantu Hidupan Liar G19?

Ingat skop kerja Pembantu Hidupan Liar G19 ini bagi kegunaan semasa menjawab soalan temuduga nanti:

Menolong Ketua Daerah melaksanakan kerja-kerja pentadbiran jabatan pada peringkat daerah, menjadi ketua kepada unit kakitangan dalam mengendalikan kerja pengurusan, pemantauan, serta penguatkuasaan hidupan liar dan melaksanakan program pembangunan jabatan dan bertugas sebagai fasilitator dalam kursus-kursus pendidikan.

Bertugas menjadi ketua kepada kakitangan dalam melakukan rondaan, serang hendap dan penggeledahan di bawah Akta Perlindungan Hidupan No. 76/72, menyiapkan kertas pertuduhan, mengetuai kerja mengatasi gangguan hidupan liar, menyelia stor serta menolong ketua jabatan melakukan kerja-kerja pentadbiran.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 (berkaitan jabatan / kementerian)

Untuk temuduga kali ini, Pembantu Hidupan Liar G19 akan ditempatkan di :

 • Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara

Jadi anda kena study jabatan dan kementerian yg terlibat betui2.

Soalan mengenai jabatan ini dijamin akan keluar. Cuma tak tahu la yang mana satu. Misalnya – Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara ni di bawah kementerian apa?

Basically, kami nasihatkan calon bagi hafal maklumat seperti nama menteri, timbalan menteri, Ketua Pengarah, timbalan Ketua Pengarah, fungsi jabatan-jabatan, fungsi institut-institut, misi, visi dan lain-lain.

Contoh Soalan Bonus Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19

 • Kenapa awak mohon jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ni?

Biasanya ini juga merupakan antara soalan yang sering diajukan.

Kami tidak boleh sediakan jawapan bagi pihak anda, kerana: lain calon, lain pula matlamat bagi pihak dirinya.

Sila baca semua yang anda mampu mengenai jawatan ini dan kementerian / jabatan terlibat. Kemudian buat rumusan dan kaitkan dengan penyertaan anda sebagai seorang Pembantu Hidupan Liar G19 yang berkaliber. – pesanan soalantemuduga.com

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 (soalan Lazim Temuduga)

 • Sila ceritakan serba sedikit mengenai diri awak.

Percaya atau tidak, soalan asas ini adalah soalan paling popular di dlm mana-mana temuduga tidak kira Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) mahupun Temuduga Secara Bersemuka (TSB) untuk jawatan kerajaan mahupun swasta.

Sediakan jawapan dalam bentuk kronologi hidup anda termasuklah pencapaian akademik dan pengalaman kerja (jika ada). – pesanan soalantemuduga.com

Tekankan aspek-aspek ini agar anda tampak sesuai dan wajar dilantik ke jawatan Pembantu Hidupan Liar G19. Cuma pastikan anda tak melalut. 2-3 minit adalah jangkamasa yang sesuai, lebih daripada itu akan membuat penemuduga bosan dan mulai hilang tumpuan terhadap anda.

 • Pada pandangan awak, apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk mengisi jawatan sebagai Pembantu Hidupan Liar G19?

Jawapan bagi soalan ini hanya akan anda perolehi dengan pembacaan secara menyeluruh. Jadi jangan malas mendapatkan maklumat lanjut berkenaan jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ini. Baca dan catatkan apakah ciri calon yang sesuai bagi mengisi jawatan ini.

 • Apakah yang awak boleh sumbangkan sekiranya dilantik ke jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ini?

Sekiranya bernasib baik dan anda diajukan dengan soalan ini. Maka, ini adalah soalan yang menjadi peluang terbaik kepada anda untuk menunjukkan kebolehan. Kaitkan pengalaman dan kemahiran anda kemudian sesuaikan dengan jawatan Pembantu Hidupan Liar G19.

Anda perlu kreatif dlm menangani soalan temuduga ini. Penemuduga ingin mengetahui sejauh mana anda boleh berfungsi dan berguna sekiranya dilantik kelak. Jadi jangan sia-siakan soalan ini.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 (soalan popular)

Nota: Contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 yang kami beri di bawah hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak dijamin anda akan dapat soalan yang serupa.

 • Boleh perkenalkan diri awak.
 • Awak kerja mana sebelum ni?
 • Gaji bagus tu. Kenapa awak tak teruskan?
 • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dlm jawatan Pembantu Hidupan Liar G19 ni?
 • Apa tugas utama seorang Pembantu Hidupan Liar G19?
 • Hmm.. Awak graduan Universiti X. Apa yang awak belajar di sana dan kaitannya dgn tugas sebagai Pembantu Hidupan Liar G19?
 • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya? Ingat tak?
 • Ingat kan Rukun negara? Boleh sebutkan rukun negara ketiga?
 • Apa beza Raja dengan Agong?
 • Dalam Belanjawan 2021, pada pendapat awak apakah rangsangan yang paling menarik? Kenapa?
 • Kerja Pembantu Hidupan Liar ni tak glamour. Tak nak cari kerja lain yg lagi best?
 • Awak ada pengalaman tinggal dlm hutan? Sewaktu belajar atau bila-bila ker?
 • Dalam hutan ni banyak nyamuk dan agas tau? Tahan ke tinggal lama-lama dlm hutan?
 • Apa akta perlindungan hidupan liar yg awak tahu?
 • Katakan awak dikejar harimau. Apa langkah yg perlu dibuat?
 • Awak geli dengan ular tak?
 • Sila sebutkan tatacara merekod prosiding yg kamu tahu.
 • Awak rasa ASEAN masih releven?
 • Awak sanggup ke kalau dihantar ke kawasan Sarawak?
 • Sanggup kerja lebih masa?
 • Kerja ni banyak tekanan, so awak boleh kerja di bawah tekanan?
 • Ada apa-apa soalan?

Tapi sebaiknya cuba dapatkan jawapan bagi soalan contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 di atas. Manalah tahu kalau untung sabut, maka timbul la ia. Terapung-apung camtu. Kan..

Tapi apa yang paling anda perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah.

Untuk persediaan yang lebih rapi, terus dapatkan rujukan berikut..

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan

Dah bersedia untuk temuduga jawatan Pembantu Hidupan Liar G19? Ianya adalah salah satu jawatan kerajaan. Rujukan persediaan yang paling tepat bagi temuduga kerja kerajaan adalah:

Rujukan contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19

Rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik bagi satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Pembantu Hidupan Liar G19).

Atau pun,

Anda juga boleh baca contoh soalan temuduga SPA yang sudah dikongsikan sebelum ini, post ini membincangkan beberapa contoh soalan dan jawapan temuduga SPA.

Atau pun,

Anda juga boleh baca tujuh (7) soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Soalan temuduga yang lazim naik dlm temuduga. Hafal cara menjawab yg kami berikan di sana.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling penting!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman anda, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga SPA ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, even anda gagal sekalipun dlm temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 ni, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati anda jadi riang ria

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seantero Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak payah berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang ria di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil. Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main PUBG

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game anda terganggu? Boleh sgt. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (sesuai dimanfaatkan oleh calon temuduga Pembantu Hidupan Liar G19) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 14 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan temuduga bocor. Bukan soalan temuduga ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 14 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Murah gila gais!

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler gais. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sgt pun. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Lagi hawau..

Dan disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt rujukan tu lepas bayar?

Klu anda guna billplz (FPX) / online banking, biasanya proses ni memakan masa di antara 1 – 2 jam shaja. Jadi tak perlu lagi berminggu tunggu Pos Laju atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat utk anda mula prepare utk temuduga!

Anda patut miliki segera panduan persediaan temuduga yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja ini.

Sekali lagi dinyatakan, rujukan ini amat sesuai digunakan oleh calon temuduga Pembantu Hidupan Liar G19. Malah boleh digunakan berulang kali bagi semua jenis temuduga di sektor awam.

Beberapa FAQ Mengenai Pembantu Hidupan Liar G19

Tugas Pembantu Hidupan Liar G19

Seorang Pembantu Hidupan Liar G19 adalah bertanggungjawab:

Membantu Ketua Daerah melaksanakan kerja-kerja pentadbiran jabatan pada peringkat daerah, menjadi ketua kepada unit kakitangan dalam mengendalikan kerja pengurusan, pemantauan, serta penguatkuasaan hidupan liar dan melaksanakan program pembangunan jabatan dan bertugas sebagai fasilitator dalam kursus-kursus pendidikan.

Bertanggungjawab menjadi ketua kepada kakitangan dalam melakukan rondaan, serang hendap dan penggeledahan di bawah Akta Perlindungan Hidupan No. 76/72, menyiapkan kertas pertuduhan, mengetuai kerja mengatasi gangguan hidupan liar, menyelia stor serta menolong ketua jabatan melakukan kerja-kerja pentadbiran.

Gaji Pembantu Hidupan Liar G19

Basic gaji Pembantu Hidupan Liar G19 ialah RM1,357.00. Itu belum masuk elaun lagi tau.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips dan beberapa contoh soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 untuk kali ini.

Jangan lupa, baca semula tips temuduga yang kami sediakan di atas kalau dah mula tak ingat.

Penutup

Panggilan temuduga utk jawatan Pembantu Perawatan Kesihatan U11 telah dikeluarkan. Sekiranya anda juga dipanggil, ahamdulillah. Bukan mudah nak dapat panggilan temuduga sekarang ni tau. Baca contoh soalan temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan U11 ni untuk menambahbaik persediaan temuduga anda.

AADK dan Kementerian Pertahanan Malaysia melalui SPA telah selesai menapis calon yg sesuai utk jawatan Pembantu Pembangunan Masyarakat S19 dalam exam PSEE baru-baru ini. Dan panggilan ke sesi temuduga kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika anda dapat panggilan ni, baca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Kekosongan jawatan Pembantu Tadbir N19 di Jabatan Perkhidmatan Awam sudah diiklankan. Dan kini panggilan temuduga Pembantu Tadbir N199 kepada calon yang berjaya telah dikeluarkan. Jika anda dapat panggilan temuduga ini, mohon dibaca info penting contoh soalan temuduga Pembantu Tadbir N19 ni.

KKM sedang menantikan kehadiran bakal Penolong Pegawai Farmasi U29 yang akan menyertai mereka. Tapisan terakhir akan berlangsung tidak lama lagi. Tapisan itu adalah stage temuduga yg digeruni ramai calon. Sila baca contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Farmasi U29 ni utk persediaan awal.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan iklan pengambilan utk Penolong Pegawai Perubatan U29. Proses pengambilan sedang giat dijalankan. Kepada anda yang berjaya dipanggil ke stage temuduga, buat bebaik. Sementera itu, anda boleh rujuk contoh soalan temuduga Penolong Pegawai Perubatan U29 ni sebagai persiapan awal.

Juruteknologi Makmal Perubatan U29 adalah jawatan yg ‘rare’ dan agak jarang dibuat pengambilan oleh SPA. Mungkin ini peluang baik anda. Buat persediaan sebaiknya dan jangan lupa baca soalan temuduga Juruteknologi Makmal Perubatan U29 ini.

Kpd anda yg berjaya dipanggil ke stage temuduga Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29, dikatakan soalan temuduga ni merupakan antara yang agak ‘rumit’ nak dijawab. Baca contoh soalan temuduga lepas di soalan temuduga Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ni.

Calon yang berjaya dipanggil ke stage temuduga Penyelia Asrama N19 dah diemelkan jadual dan alamat lokasi temuduga. Utk persediaan yang lebih mapan lagi, sila baca soalan temuduga Penyelia Asrama N19 ini.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pembantu Hidupan Liar G19 itu nanti dengan baik!

Leave a Comment

error: Content is protected !!