5 Contoh Soalan Exam Online Akauntan WA41

5 Contoh Soalan Seksyen A Exam Online Akauntan WA41, (Yang Ramai Teragak-Agak Sebab Tak Yakin Boleh Jawab).

Tips exam : Melalui pemerhatian yang kami lakukan, soalan dalam seksyen A (Pengetahuan Am) ini biasanya dipecahkan kepada beberapa skop pengkhususan. Ianya adalah pecahan berdasarkan pemerhatian dan ‘feedback’ yang diterima oleh kami dalam tempoh 2009 – 2016.

Nota Penting: Bagi anda yg dah dipanggil ke ujian psikometrik Akauntan WA41 untuk ambilan di Jabatan Akauntan Negara Malaysia pada 19 Oktober 2023 ni, tahniah diucapkan. Dah sedia? Bagi yg belum, anda dicadangkan mendapatkan info penting ujian ini di contoh soalan ujian psikometrik Akauntan WA41 ni.

Ini adalah post/artikel lama. Untuk membaca post/artikel terbaharu dan lebih banyak contoh soalan matematik serta daya menyelesaikan masalah Akauntan WA41, sila baca post yg lebih komprehensif dan menyeluruh di Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41.

Ianya bukanlah sesuatu yang rasmi (tiada pengumuman pun daripada SPA mengenai perkara ini), tetapi lebih kepada gambaran umum kepada anda dan kami namakan ianya sebagai “pecahan dalam pecahan!”

Nota : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan ini diambil daripada Pakej Rujukan Peperiksaan Online Akauntan WA41 versi update 2015.

Amaran : Ini bukan soalan ramalan, soalan bocor atau soalan sebenar. Cuma contoh saja.

1) Proses perakaunan terdiri daripada perkara-perkara yang berikut :

I. Merekod
II. Mengenal pasti
III. Meringkas
IV. Melapor

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

Jawapan D

2) Di antara berikut, yang manakah perkara-perkara yang TIDAK BERKAITAN dengan Kitaran Perakaunan?

A. Pelarasan
B. Catatan jurnal
C. Catatan penutupan
D. Penyata untung rugi

Jawapan D

3) Persamaan Perakaunan Asas Tunai (Tunai + Pelaburan) melibatkan 3 jenis akaun KECUALI

A. Akaun Hasil
B. Akaun Sewaan
C. Akaun Pinjaman
D. Akaun Amanah

Jawapan B

4) Pilih persamaan Perakaunan Asas Akruan yang BETUL

A. Ekuiti = Liabiliti – Aset
B. Ekuiti = Aset – Liabiliti
C. Aset = Ekuiti – Liabiliti
D. Liabiliti = Aset + Ekuiti

Jawapan B

5) Asas-asas perakaunan melibatkan perkara seperti :

I. Tunai
II. Tunai ubahsuai
III. Akruan
IV. Akruan ubahsuai

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

Jawapan D

Dalam pakej rujukan peperiksaan online Akauntan gred WA41 versi 2017 (bakal dilancarkan dalam beberapa hari lagi), ada disediakan 40 contoh soalan (jumlah minimum) dan 40 skema jawapan untuk Seksyen A sahaja.Dipakejkan bersama contoh soalan Seksyen B dan nota-nota padat pelbagai topik.

Ini akan memudahkan pemahaman tuan / cikpuan mengenai maksud ‘pecahan’ tersebut. Pasti akan memantapkan lagi persediaan tuan / cikpuan ke exam online Akauntan WA41 pada 10 Nov 2017 ini.

(Produk digital berbentuk eBook dan dalam format pdf)

(40 contoh soalan setiap seksyen yang dinyatakan adalah jumlah minimum, boleh jadi lebih banyak daripada itu)

Pakej rujukan peperiksaan online Akauntan gred WA41 versi 2017 sudah di peringkat akhir. Soalan-soalan yang bermutu masih digubal oleh panel penulisan kami. Nota-nota sedang dikemaskini agar sesuai digunakan untuk exam sesi 10 Nov 2017.

Ini untuk memastikan hanya yang terbaik untuk persiapan tuan / cikpuan ke exam.

(Sebahagian screenshot isi rujukan Akauntan WA41ini)

(Sebahagian screenshot isi rujukan Akauntan WA41ini) Ini adalah produk berbayar.

Harganya tak murah. Tapi amat berbaloi untuk menambahbaik persiapan ke exam online bagi jawatan akauntan tuan / cikpuan.

Jualan akan dibuka dalam masa terdekat. Tempahan awal (belum perlu bayar) sudah mulai masuk melalui Whatsapp.

Unit amat terhad. Sasaran unit tercapai. Jualan ditutup! Persoalannya sekarang ialah..

Baguskah pakej rujukan ini?

Terus terang, saya memang tak boleh jawab. Tapi pelanggan-pelanggan lepas kami akan jawab untuk tuan / cikpuan. Lihat apa kata mereka mengenai panduan peperiksaan yang lepas:

Tapi maaf. Kalau tuan / cikpuan mencari rujukan yang boleh menjamin lulus exam ini. Kami mohon maaf, sebab rujukan ini bukan untuk tuan / cikpuan nampaknya. Kami tak jual rujukan ajaib sebegitu.

Kami tiada kuasa sakti meneka atau meneropong soalan yang bakal SPA keluarkan. Itu rahsia kerajaan. Maaf sekali lagi.

Jika tuan / cikpuan serius, benar-benar serius (kami tak layan acah-acah PM). Sila klik pautan di bawah dan terus Whatsapp saya untuk kunci satu copy. Kami akan simpankan satu copy untuk tuan / cikpuan. Dan kami pastikan tuan / cikpuan mendapatnya sebaik sahaja jualan dibuka.

Klik sini untuk terus Whatsapp

(Biasanya, hanya calon yang betul-betul serius sahaja yang akan Whatsapp saya).

Oleh itu, untuk menghargai keseriusan tuan / cikpuan, saya akan masukkan tuan / cikpuan ke dalam sebuah channel Telegram khas. Di dalam channel tersebut, pelbagai bahan berkuliti sudah saya masukkan. Tuan / cikpuan tinggal ambil dan manfaatkan secara percuma saja, misalnya:

1. Nota-nota ringkas exam Akauntan WA41, 2. contoh-contoh soalan, 3. preview copy pakej exam online Akauntan WA41, 4. Dasar Perakaunan Kerajaan (PPK1) 5. Akaun Wang disatukan (PPK3) 6. Bahan-bahan di dalam channel ini akan di tambah dari semasa ke semasa.

Semasa proses pembelian pakej exam online Akauntan WA41 (apabila sudah dilancarkan nanti), kerap kali pelanggan melakukan kesilapan-kesilapan kecil. Kesilapan-kesilapan ini boleh menyebabkan kelewatan produk diterima. Lambat dapat rujukan, lambat la dapat study.

Jangan risau, saya akan bantu semasa proses pembelian tuan / cikpuan nanti supaya berjalan lancar. Tuan / cikpuan boleh tanya saya apa dan bagaimana membuat pembelian (melalui Whatsapp). Sampai proses pembelian tuan / cikpuan berjaya. Saya tidak akan tinggalkan tuan / cikpuan terkapai-kapai sendirian.

Saya juga akan tolong supaya pembelian tuan / cikpuan cepat diproses oleh Syarikat Infokerjaya PLT (pengeluar rujukan ini). InsyaAllah kita akan dapat produk lebih cepat berbanding calon lain yang membeli rujukan ini sendiri. Ada caranya dan saya tahu. Jangan bimbang.

Jangan fikir dua kali lagi, terus klik untuk menghubungi saya..

Klik sini untuk terus Whatsapp –> https://goo.gl/WBg3dC

Kalau tuan / cikpuan sudi, mohon share post ini melalui mana-mana button di bawah. Moga kebaikan hati tuan / cikpuan dibalas dengan sesuatu yang lebih baik. Amin.

Leave a Comment

error: Content is protected !!