Proses Tapisan & Ambilan PTD M41 2021

Sebenarnya.. Dragonball ada tujuh ke semuanya. Ehh.. bukan2. Sebenarnya ada tujuh proses tapisan & ambilan PTD M41 bagi tahun 2021. Tahun sebelum ini tidaklah sesukar dan sesusah ini..

Proses tapisan dan ambilan kadet PTD M41 sesi 2021

Nota: Bagi anda yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga. Setinggi tahniah diucapkan! Bukan senang lepas exam online M41 tu. Dah pasti persediaan sudah mula anda lakukan bukan? Jadi terus saja baca contoh soalan temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik ni.

Pegawai Tadbir Diplomatik ini dikatakan jawatan paling berprestij dalam Perkhidmatan Awam. Penjawat PTD akan menjadi tunjang pentadbiran kementerian dan Jabatan kerajaan. Misalnya, Ketua Setiausaha Negara (KSN) (adalah jawatan tertinggi dalam perkhidmatan awam) dan ianya datang dari laluan kerjaya seorang PTD.

Oleh sebab itu, proses tapisan & ambilan PTD M41 adalah yang paling sukar dibandingkan dengan gred-gred jawatan yang lain.

Proses lantikan PTD juga sudah berubah. Tapisan & ambilan tahun 2016 & 2017 berbeza jauh daripada proses ambilan PTD 2018 & 2019.

Sebagai contoh, dulu Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) dilakukan dalam sesi Assessment Center (PAC). Tapi 2018 & 2019 ianya dikeluarkan dari PAC dan menjadi tapisan ‘stand alone’ sebelum PAC. Aduh..

Ini flow tapisan PTD terkini

  1. Daftar SPA8i
  2. Exam Online PSEE M41
  3. Ujian Fizikal (UKJK)
  4. PTD Assessment Center
  5. Temuduga
  6. Kadet PTD
  7. DPA

Barulah mendapat LANTIKAN Pegawai Tadbir Diplomatik.

Usah fikirkan step tapisan yang jauh. Fokus bahagian mana anda berada dulu. Untuk sekarang, fokus untuk LULUS Ujian PSEE 8 JULAI 2021 ini dulu!

Exam Online PSEE PTD M41

Format exam PTD M41 kali ini adalah 3 SEKSYEN;

SEKSYEN A

Pengetahuan Am
40 Minit (50 soalan)

SEKSYEN B

Daya Menyelesaikan Masalah
45 Minit (40 soalan)

SEKSYEN C

Kefahaman Bahasa Inggeris
30 Minit (30 soalan)

Jika anda belum bersedia sepenuhnya menduduki exam online PTD pada 8 Julai 2021 ini, kami cadangkan rujukan di bawah untuk dijadikan bacaan sebelum hadir exam kali ini:

Rujukan Proses tapisan dan ambilan kadet PTD M41 sesi 2021

Selain itu,

Anda kena baca dan tahu bidang tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik ini.

UKJK

Opss! Perasan tak, lepas exam anda kena lalui satu lagi ujian iaitu UKJK (Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan). Anda juga kena lulus UKJK dulu baru boleh sampai ke PTD Assessment Center (PAC). Dulu UKJK ni dibuat dalam PAC, tapi sekarang ianya menjadi syarat untuk layak ke PAC.

Apa itu UKJK? Lihat video rasmi pihak SPA berikut:

Nak hadir UKJK ni pastikan anda buat persediaan fizikal yang mantap. Mula dari sekarang pun OK. Kami cadangkan, selesai saja exam 8 Julai 2021 nanti, terus buat persediaan untuk UKJK ni. Kena FIT!

Sebab, bila keputusan exam dah keluar. baru anda nak mula FIT kan badan, memang tak sempat! Untuk sekarang, fokus untuk sukses exam 8 Julai 2021 ni. Guna rujukan PTD M41 ini. Lepas tu mula workout untuk FIT!

Leave a Comment

error: Content is protected !!