Bidang Tugas Seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Bidang tugas seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Sudah tentu, satu topik yang paling pasti disoal di dalam ujian bertulis mahu pun sesi temuduga untuk jawatan sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik adalah berkenaan bidang tugas sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik itu sendiri. Topik ini confirm ditanya.

Bidang Tugas Seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Secara amnya, seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik berperanan merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Disebabkan tanggungjawab yang besar di atas, maka memasuki dunia Pegawai Tadbir dan Diplomatik bukanlah semudah yang disangka. Calon-calon yang berkelayakan (memiliki ijazah Sarjana Muda) akan dipanggil menduduki peperiksaan memasuki perkhidmatan PTD dan mereka yang lulus akan menghadiri ‘Assesment Centre’ di INTAN.

Hanya calon yang melepasi ‘Assesment Centre’ itu akan ditemuduga. Calon-calon yang berjaya dalam temuduga dan diluluskan oleh Suruhanjaya untuk perlantikan ke jawatan PTD Gred M41 dan dikehendaki mengikuti latihan Diploma Pengurusan Awam di INTAN dan mesti lulus latihan berkenaan bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan.

Bercerita tentang gaji. Pada P1T1 tangga gaji permulaan seorang PTD adalah pada kadar Rm2,422.00. Itu adalah gaji pokok dan belum termasuk elaun-elaun penjawat awam lain yang ditawarkan. Sementara KGT (kenaikan gaji tahunan) adalah RM225.00 setahun.

Adakah anda terlibat dengan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 8 Julai 2021 ini?

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda digalakkan mendapatkan rujukan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 di bawah.

Rujukan Bidang Tugas Seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik
Beli Rujukan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Jurutera JA29

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir Diplomatik M41 & jawapannya! Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

MENGENAI RUJUKAN PEGAWAI TADBIR Dan DIPLOMATIK M41

Secara ringkas, rujukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2021 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan & cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini :

  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pegawai Tadbir Diplomatik M41.
  • Huraian secara terperinci Seksyen A, B dan C Peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik M41.
  • Contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Leave a Comment

error: Content is protected !!