Soalan Temuduga Juruteknik Perubatan U19

Masih tercari-cari rujukan contoh soalan temuduga Juruteknik Perubatan U19 yg bagus untuk digunakan sebelum hadir sesi iv kelolaan SPA kali ini? Teruskan membaca jika jawapan anda adalah ya. Kerana di bawah kami kongsikan beberapa contoh soalan temuduga Juruteknik Perubatan U19. Siapa tahu, mungkin perkongsian ini bakal mengubah masa depan anda!

Contoh soalan temuduga Juruteknik Perubatan U19

Permohonan jawatan kosong Juruteknik Perubatan U19

Sekiranya ingin memohon jawatan Juruteknik Perubatan U19 secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan melalui borang SPA9 di Portal SPA9. Permohonan Juruteknik Perubatan U19 adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau secara maya atau online. Tempoh sahlaku permohonan jawatan Juruteknik Perubatan U19 bagi calon baru yang telah memohon melalui Borang Permohonan Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam (SPA8i) adalah satu tahun. Calon dikehendaki mengisi semula permohonan selepas tempoh tersebut.

Calon-calon temuduga Juruteknik Perubatan U19 sudah mulai ke sana-sini mencari rujukan yang sesuai untuk digunakan bagi tujuan menghadapi sesi temuduga yang akan diadakan oleh pihak SPA tidak lama lagi. Itu perkara biasa, sesiapa jua akan melakukan sedemikian kecuali mereka yang tidak menyimpan harapan besar untuk lulus temuduga ini (maka mereka itu bolehlah sambil lewa saja).

Dikhabarkan kekosongan jawatan Juruteknik Perubatan U19 pada pengambilan kali ini adalah sebanyak tiga tempat sahaja dengan 25 tempat lagi untuk calon-calon simpanan. Ini memang standard la kalau temuduga SPA, (Data 2012).

Panduan Temuduga Juruteknik Perubatan U19

Sekali lagi, kami kongsikan tips dan contoh soalan temuduga seperti biasa dan kali ini tibalah giliran untuk jawatan Juruteknik Perubatan U19 pula. Mudah-mudahan bermanfaat untuk kegunaan anda semasa interview itu nanti.

Penempatan & Gaji Juruteknik Perubatan U19

Anda harus maklum maklumat asas perjawatan sebagai Juruteknik Perubatan U19 yakni tergolong dalam kumpulan perkhidmatan pelaksana dan ditempatkan di Kementerian Kesihatan Malaysia. Sementara gaji Juruteknik Perubatan U19; kadar minimum (RM1,360.00), kadar maksimum (RM4,052.00). Kenaikan gaji tahunan pula ialah sebanyak RM100.00 setahun. Ini belum termasuk elaun, imbuhan dan lain-lain kelebihan yang skim Juruteknik Perubatan U19 layak terima.

Deskripsi Tugas Juruteknik Perubatan U19

Anda juga sepatutnya maklum bidang tugas asas Juruteknik Perubatan U19. Ini termasuklah; 

Mengambil ukuran sama ada secara acuan atau profile semua kerja-kerja ortotik dan yang diarahkan.

Dan

Memberi tunjuk ajar kepada pesakit cara-cara menggunakan, memasang alatan ortotik dengan betul, cara-cara berjalan atau pergerakan seperti mana yang dikehendaki, cara-cara menjaga alatan tersebut supaya sentiasa berada dalam keadaan yang tidak membahayakan dan tahan lama.

Senarai tugas Juruteknik Perubatan U19

Senarai tugas Juruteknik Perubatan U19 yang lebih detil adalah seperti di bawah.

 1. Membuat dan memasang peralatan prostetik / orthotik termasuk bahagian-bahagian komponen, soket, sistem suspensi dan yang berkaitan sebagaimana dirujuk oleh Pegawai Perubatan dan Terapis.
 2. Membantu Juruteknik Perubatan Kanan dalam penyesuaian dan penjajaran alat Prostetik / Orthotik kepada pesakit.
 3. Melakukan aktiviti-aktiviti penyudahan dan baikpulih alat Prostetik / Orthotik termasuk yang menggunakan perkakasan, mesin dan kelengkapan.
 4. Menjalankan pemeriksaan terhadap mesin, perkakas, bahan-bahan dan peralatan, dan melaporkannya kepada Juruteknik Perubatan Kanan sekiranya ada kerosakan atau kekurangan.
 5. Melaporkan sebarang maklumat berkaitan pesakit dan pemakaian alat prostetik / orthotik serta status proses pembuatan dan menerima arahan untuk tindakan susulan.
 6. Menyediakan dan menyerahkan statistik pesakit dan hasil kerja kepada Juruteknik Perubatan Kanan.

Contoh Soalan Temuduga Juruteknik Perubatan U19

 1. Sila duduk. Sila kenalkan siapa awak.
 2. Da keja sebelum ni? Di mana?
 3. Pernah dapat biasiswa dari mana-mana pihak?
 4. Apa yang awak tahu tentang Prostetik?
 5. Orthotik ni pula apa?
 6. Apa beza antara keduanya?
 7. Boleh jelaskan cara membuat pemeriksaan mesin? Apa mesin pun boleh.
 8. Ada asas statistik tak?
 9. OK apa itu mod?
 10. Camna nak dapatkan median?

Contoh Soalan Temuduga Juruteknik Perubatan U19 ini hanya bertindak sebagai rujukan sahaja. Tidak semestinya anda akan dapat soalan sama. Cuma lebih baik kalau anda boleh sediakan jawapan bagi semua Contoh Soalan Temuduga Juruteknik Perubatan U19 ini. Untuk menambahbaik persiapan.

Rujukan temuduga Juruteknik Perubatan U19

Anda wajar tahu bagaimana etika menduduki temuduga yang betul. Mahir hal-hal teknikal sahaja tidak memadai kerana penemuduga juga akan bertanya soalan lazim yang biasanya tidak ada kena-mengena dengan hal-hal teknikal seperti di atas. Jadi adakah anda tahu apa soalan lazim yang biasa dikemukakan? Apa pula jawapan-jawapan yang sesuai untuk soalan lazim itu? Bagaimana pakaian yang sesuai sebagai seorang kakitangan kerajaan? Apa pula yang perlu dilakukan sebelum, semasa dan selepas sesei temuduga berlangsung?

Ini semua anda boleh perolehi daripada Panduan Lengkap Menduduki Temuduga Kerja Kerajaan di bawah. Ianya pasti banyak membantu dan melengkapkan lagi persediaan anda.

Rujukan contoh soalan temuduga Juruteknik Perubatan U19

Atau pun,

Bagi anda yang tengah berjimat, balance tinggal beberapa puluh saja lagi dalam akaun. Boleh tengok rujukan temuduga (versi rahmah) ni. Harga memang murah tak boleh bawa bincang!

Kedua-dua rujukan temuduga ini adalah persediaan kerangka umum untuk semua jawatan kerja kerajaan. Walaupun ia tidak spesifik bagi satu-satu jawatan (tetapi amat sesuai sekali dimanfaatkan sebagai bacaan tambahan oleh calon temuduga Juruteknik Perubatan U19).

Selain itu,

Anda juga boleh baca 7 soalan temuduga kerja dan jawapan ni. Soalan temuduga yang lazim naik dalam temuduga SPA. Hafal cara menjawab yang diberikan di sana.

Miliki secepatnya rujukan ini untuk persiapan yang benar-benar rapi.

Beberapa FAQ Mengenai Juruteknik Perubatan U19

Tugas Juruteknik Perubatan U19

Seorang Juruteknik Perubatan U19 adalah bertanggungjawab:

Membantu Pegawai Sains (Fizik) dalam menyediakan aksesori rawatan seperti blok sinaran, topeng cegah gerak, leg rest, dental mould, aksesori tray untuk linac, aksesori peralatan QC serta pengumpulan data bagi tujuan rawatan pesakit.

Gaji Juruteknik Perubatan U19

Basic gaji Juruteknik Perubatan U19 ialah RM1,360.00.

Demikianlah perkongian kami mengenai tips dan beberapa contoh soalan temuduga Juruteknik Perubatan U19 untuk kali ini.

Didoakan semoga anda berjaya dalam temuduga Juruteknik Perubatan U19 itu nanti.

Leave a Comment

error: Content is protected !!