Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)

Anda dipanggil ke PSEE SPA jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ambilan Kementerian Kesihatan Malaysia pada 22 Disember 2020 bulan ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) KKM akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) KKM

Tapi nanti dulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Nota Penting: Untuk anda yg terpilih ke ujian psikometrik Pegawai Tadbir N41 (Contract of Service) utk ambilan di Yayasan Terengganu yg dijadualkan pada 31 Julai 2023 ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa bahan ulang kaji dan latih tubi boleh anda dapatkan di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Tadbir N41 ini.

Sementara itu, bagi yg dah berjaya melepasi ujian psikometrik ini, cabaran getir seterusnya yg anda kena hadapi ialah sesi temuduga Pegawai Tadbir N41 utk ambilan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah yg dijadualkan pada kali ini. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa bahan persiapan dan contoh soalan temuduga boleh anda baca di soalan temuduga Pegawai Tadbir N41 ini.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Arkib S19

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN)

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEGAWAI TADBIR GRED N41 (REKOD PERUBATAN) DI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 22 DISEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.40 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pegawai-tadbir-n41-rekod-perubatan

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

SEJARAH RINGKAS JAWATAN PEGAWAI TADBIR GRED N41 (REKOD PERUBATAN) DI HOSPITAL KERAJAAN

Jabatan atau Unit Rekod Perubatan telah diwujudkan pada tahun 1985 di hospital kerajaan dengan kumpulan perintis pertama terdiri daripada Pembantu Perubatan Gred C9 yang ditawarkan jawatan Penolong Pegawai Rekod Perubatan B11.

Pada tahun 1986, jawatan tersebut telah ditawarkan kepada pegawai berkelulusan diploma dan Sijil Tinggi Pelajaran dan kemudiannya diletakkan di bawah skim Penolong Pegawai Rekod Perubatan Gred B11. Kini, secara umumnya kelayakan yang diperlukan bagi perjawatan ini adalah diploma dan ijazah sarjana muda.

Skim ini telah diklasifikasikan sebagai perkhidmatan tertutup oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan gelaran jawatan Penolong Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N6 apabila Sistem Saraan Baru (SSB) dilaksanakan. Manakala, jawatan Pengurusan & Profesional iaitu Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N41 diwujudkan pada tahun 2005.

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN) C19 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya tiga seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan). Iaitu :

Jadual PSEE Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N41
Jadual PSEE Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N41

Untuk post ini, kami akan perincikan format Seksyen B dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan). Calon yg layak menduduki exam online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Makmal C19

KEKOSONGAN JAWATAN PEGAWAI TADBIR GRED N41 (REKOD PERUBATAN)

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 3 September 2020 lalu, jumlah kekosongan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang diperlukan adalah seramai 4 orang sahaja. Calon simpanan pula adalah seramai 30 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan), calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN)

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan). Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan).

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Pegawai Tadbir Gred N41 (Rekod Perubatan) yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pegawai Tadbir Gred N41 (Rekod Perubatan) SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Penguasa Kastam WK19

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN)?

Calon peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN)

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN) JPA SESI 2020

Exam online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN) SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) dikehendaki menggunakan segala ilmu yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan):

1) Syarikat Tingkat Mercu Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Azmi Mustafa tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan Kontemporari satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan Kontemporari itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay berkonsepkan Kontemporari itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Jemain dan Murugesani, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Jemain bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Murugesani yang bekerja sendiri. Berapa lama Jemain dan Murugesani ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Jemain = 10 hari , Murugesani = 15 hari
B) Jemain = 10 hari , Murugesani = 16 hari
C) Jemain = 11 hari , Murugesani = 17 hari
D) Jemain = 11 hari , Murugesani = 18 hari

4) Mr. Ket Peng menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Ket Peng menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim limau. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim limau?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk tetragon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk tetragon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa apple. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa apple tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa apple daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa apple yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji duku diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah duku tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki duku tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah duku yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, X} Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Haira memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Haira bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Buaian Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

13) Harga sepotong Kek Nima ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Mima pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amjad membeli 8 potong dari Kek Mima berbanding Kek Nima?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

14) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) di bawah.

Rujukan Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) KKM

Daftar Waiting List: Jualan rujukan penuh contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41 sudah dibuka. Segala proses update dan penambahbaikan telah selesai dijalankan. Jika anda nak menjadi orang terawal mendapatkan rujukan ini sebagai bahan latih tubi dan bantuan dalam persiapan. Selain itu, anda digalakkan join channel telegram N41 (Rekod Perubatan) ni. Channel tu sunyi jer dan kami takkan bunyi kecuali update pasal rujukan N41 ni saja. No annoying notification!

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Selain itu juga,

Untuk membaca koleksi lengkap contoh soalan setiap seksyen peperiksaan Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41, boleh baca di contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) N41 ni.

Baca seterusnya : contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEGAWAI TADBIR N41 (REKOD PERUBATAN)

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada perkongsian serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan).

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan).

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan).

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan), tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Tadbir Gred N41 (Rekod Perubatan) itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)?

Klik pautan rujukan Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) KKM?

Seorang Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) di KKM adalah bertanggungjawab terhadap setiap individu yang mendapat rawatan di mana-mana klinik atau hospital Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) samada sebagai Pesakit Luar, Pesakit Dalam atau Pesakit Rawatan Harian akan mempunyai rekod perubatannya sendiri dan disimpan sebagai rekod individu dan sinonim dengan sebutan “One Patient One Folder”.

Berapa gaji Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan)?

Gaji basic ialah RM2,080.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun jawatan Gred N41 layak terima).

Leave a Comment

error: Content is protected !!