15 Contoh Soalan Seksyen A Exam Online PTD 2021

15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD 2021. Masih tercari-cari rujukan untuk dibaca? Masih kabur format exam? Masih teraba-raba macamana contoh soalan dan skema jawapan untuk menduduki peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 bagi sesi 8 Julai 2021? Jika jawapan anda ya, habiskan artikel ini.

15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD 2021

Gagal dalam exam online Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) 2021 memang kenangan pahit. Amat pahit kerana exam online baru stage 1 atau tapisan pertama. Belum lagi masuk ke stage seterusnya dan anda sudah tersungkur. Sia-sia segala penat lelah dan susah payah pengajian bertahun-tahun. Berhempas-pulas menyiapkan assignment yang diberi.

Bahkan, Sampai anda terpaksa bermalam di makmal. Ada pula yang hingga tertidur di bilik kuliah akibat kepenatan melampau. Itu belum diambil kira pinjaman PTPTN yang terpaksa anda dan keluarga tanggung. Jumlahnya boleh jadi sehingga puluh ribu. Bagi yang lain (biasanya mereka yang belajar di Institut Pengajian Tinggi Swasta), ibu atau bapa terpaksa buat pinjaman bank untuk menampung keperluan pembelajaran anda.

Sampai hari ini pun, mereka masih membayar pinjaman tersebut bagi pihak anda. Begitu sengsaranya. Dan begitu tinggi pengorbanan mereka terhadap anda. Tidak mahukah anda membalasnya?

Gagal dalam exam online PTD 2021 boleh menjejaskan masa depan. Boleh menjejaskan matlamat yang sudah dirangka. Boleh membuat masa depan jadi terasa gelap. Paling teruk, ia boleh menghancurkan harapan ‘cinta hati’ anda dan memusnahkan impian tinggi menggunung keluarga terhadap anda. Mahukah anda lulus Exam online PTD 2021 agar harapan keluarga anda tidak hancur berkecai?

Percaya cakap kami, kerana kami di www.BlogTipsKerjaya.com sudah berada di sini semenjak 2011. Sudah 6 tahun melihat jatuh bangun ramai calon. Bahkan kami sudah berkongsi lebih daripada 2000 tips kerjaya secara percuma bagi pelbagai jenis jawatan (termasuk panduan temuduga dan rujukan exam online) bagi gred 19 (sebelum ini dikenali sebagai gred 17), gred 29 (sebelum ini dikenali sebagai gred 27) dan gred 41. Malah, kami sudah ada semenjak era SPA masih lagi menjalankan peperiksaan secara bertulis dahulu.

Tahukah anda, setiap calon hanya ada 25.4% saja peluang lulus jika tanpa persiapan yang betul. Ini bermakna, peluang anda GAGAL dalam exam online terbuka luas. Menurut statistik, berdasarkan laporan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, jumlah calon gagal dalam exam dan temuduga ialah 95.89% (tahun 2010), 96.72% (tahun 2011) dan 95.64% (tahun 2012).

Anda boleh merendahkan peratus gagal exam online PTD 2021 ini dengan:

1) Membuat banyak latihan soalan (Seksyen A, B dan C),

2) Meningkatkan kefahaman mengenai dasar-dasar Malaysia (semua dasar),

3) Membaca pelbagai isu (dalam dan luar negara),

4) Meningkatkan kepantasan mengira,

5) Mengukuhkan logika fikir, dan

6) Memantapkan kebolehan pertimbangan anda.

Kenapa begitu sukar? Exam jawatan lain sebelum ini tidak sesusah ini pun?

Kerana jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 merupakan gred jawatan yang paling berprestij di dalam sektor awam. Ketua Setiausaha, Penolong Pengarah, Timbalan Pengarah atau Ketua Pengarah semua jabatan kerajaan datang dari jawatan ini. JUSA A, B dan C juga kebanyakan datang daripada gred M41 ini. Faham sekarang?

Takkan nak ambik orang cikai kot untuk pegang jawatan ni. Gaji tinggi tu.. Bukan sembarang orang boleh pegang jawatan ni. Lagi pula, yang paling bahaya. Dasar-dasar semasa kerajaan digubal, ditafsir, dilaksana dan dikuatkuasakan oleh anda kelak! Jika anda yang pegang jawatan ini.

Jadi, mahukah anda lulus Exam online PTD 2021 supaya boleh mencorakkan masa depan negara ke arah yang lebih baik kelak? Kami bawakan kepada anda..

15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD 2017

15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD 2020
Harap maaf. Pemberian eBook ini sudah ditutup!

eBook 15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD 2017 ini adalah jaminan masa depan anda yang lebih cerah, lebih ceria, lebih kaya dan lebih bahagia. Oh.. ya, bukan setakat 15 Contoh Soalan Exam online PTD 2017 saja. Untuk memastikan peluang anda lulus exam online PTD 2021 ini lebih tinggi, anda juga akan diberikan dengan:

  • 17 Contoh soalan dan jawapan Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)
  • 13 Contoh soalan & jawapan Seksyen C (Ujian Psikometrik).
  • 3 Contoh soalan & jawapan Soalan KHAS GST & GTP

Semua ini akan dihantarkan melalui emel kepada anda. Ini semua untuk kebaikan anda. Ini semua untuk manfaat anda. Ini semua kami beri percuma. Supaya peluang anda lulus lebih cerah. Supaya masa depan anda lebih terjamin. (Update: edaran eBook percuma ini sudah ditutup).

Tanamkan ini dalam minda anda – jangan fikir, kemahiran menduduki exam online PTD 2021 adalah bakat semulajadi. Ia datang sendiri dan tidak perlu buat apa-apa. Pada hari yang ditetapkan anda duduk exam dan semuanya berjalan lancar. Itu berjudi namanya. Memperjudikan masa depan. Masa depan anda takpa, tapi jangan sesekali memperjudikan masa depan anak-anak (bagi yang sudah berkeluarga). Kesimpulannya, jangan sekali-kali fikir begitu.

Seperti namanya – exam online PTD 2021 ialah sejenis kemahiran dan apa-apa jua cabang kemahiran, anda mesti pelajari. Cara belajar kemahiran menduduki exam online PTD 2021 ini ada dua:

1. Cara Mudah

Dipanggil exam online PTD 2021. Duduk dulu tanpa pesediaan, gagal dulu dan kemudian ambil teladan daripada kegagalan tersebut. Apa yang salah aku buat? Kenapa jadi begini? Dan lain-lain persoalan anda analisis sendiri.

2. Cara Sukar

Membuat banyak latihan soalan, meningkatkan kefahaman mengenai dasar-dasar negara, membaca pelbagai isu hangat, meningkatkan kepantasan mencongak, mengukuhkan logik akal dan memantapkan kebolehan pertimbangan.

Ini biasanya melibatkan kos atau bayaran komitmen untuk membeli panduan atau rujukan temuduga yang bagus. Salah satu yang terbaik kami boleh cadangkan ialah rujukan peperiksaan online Pegawai Tadbir & Diplomatik Versi 2021.

Cara 1 – memang mudah dan murah sebab tak perlu keluarkan apa-apa kos. Anda jimat beberapa ringgit di situ, tahniah. Hanya gagal dalam satu exam saja. Apa masalahnya?

Tapi ingat, ketika anda gagal, calon lain LULUS. Mereka sudah memulakan pekerjaan baru. Sudah mula menyumbang kepada negara. Sudah mulai mentadbir negara. Tinggal di tempat baru. Bergaji besar dan berkebolehan membuat pinjaman yang tinggi. Dan sudah mulai merancang masa depan mereka bersama yang disayangi.

Pada peringkat ini, barulah anda tahu berapa jumlah sebenar kerugian anda. Bukan rugi RM40 atau RM100 (range harga kebanyakan panduan exam online) tapi rugi segala-galanya akibat ditinggalkan oleh rakan-rakan lain yang sudah naik setingkat lagi daripada taraf hidup dan taraf ekonomi anda.

Berita baiknya ialah, walaupun pemberian eBook 15 Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD di atas sudah ditutup tetapi jualan rujukan PTD M41 yang lebih lengkap, lebih padu dan lebih mantap baru saja dibuka.

Mengandungi bukan 15 contoh soalan tetapi berpuluh-puluh contoh soalan seksyen A Exam online PTD M41. Jangan terlepas lagi kali ini!

Rujukan Contoh Soalan Seksyen A Exam online PTD

Selain itu,

Untuk melangkapkan persediaan anda, baca juga 7 senarai semak sebelum hadir peperiksaan online PTD 2021 ini.

Leave a Comment

error: Content is protected !!