Soalan Temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)

Anda dipanggil ke sesi Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) Pegawai Pemulihan Perubatan Gred U41 (Pertuturan) ambilan Kementerian Kesihatan Malaysia pada 25 Ogos 2021 ini? Masih lagi tercari-cari rujukan dan contoh soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

Contoh soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)

Sebelum kita ke panduan temuduga dan beberapa contoh soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan).

Bagi anda yg terlibat dengan ujian psikometrik U41 pada 16 April 2021 ini. Sila dapatkan maklumat penting di contoh soalan Ujian Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41.

Panduan Temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Menjadi seorang Pegawai Pemulihan Perubatan U41 bukanlah semudah yang diimpikan. Boleh jadi, anda bercita-cita menjadi seorang doktor ketika kecil dahulu. Tiada salahnya. Namun, bak kata pujangga, realiti tidaklah semanis impian.

Kadar Gaji Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Kadar gaji minimum maksimum Pegawai Pemulihan Perubatan Gred U41 bagi semua kategori ialah :

  • Kadar minimum – RM2,429.00
  • Kadar maksimum – RM9,656.00
  • Kenaikan Gaji Tahunan – RM225.00

Jika ingin menjadi seorang Pegawai Pemulihan Perubatan U41, antara tugas khas yang perlu dijalankan dan WAJIB mahir kendalikan adalah seperti di bawah. Skop kerja seorang Pegawai Pemulihan Perubatan U41 tidak boleh diabaikan sebelum ke temuduga. Ini kerana soalan temuduga berkenaan skop kerja sering diajukan.

Baca juga : Semakan Temuduga & Syarat Lantikan Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Kategori Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Pegawai Pemulihan Perubatan Gred U41 dibahagikan kepada 4 kategori, yakni :

  1. Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Audiologi)
  2. Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)
  3. Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Fisioterapi)
  4. Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Cara Kerja)

Bidang tugas Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Audiologi)

Pegawai Pemulihan Perubatan (Audiologi) bertanggungjawab menjalankan ujian-ujian diagnostik audiologi yang lengkap untuk menilai tahap pendengaran pesakit serta memberi nasihat, khidmat kaunseling dan terapi serta menyelenggara program rehabilitasi.

Bidang Tugas Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)

Pegawai Pemulihan Perubatan (Pertuturan) bertanggungjawab menjalankan pemulihan dan rehabilitasi masalah komunikasi, kelancaran bertutur, masalah suara serta memberi khidmat kaunseling.

BIDANG TUGAS Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Fisioterapi)

a) memberi perkhidmatan fisioterapi berjadual dan tugas gentian yang komprehensif kepada pesakit luar dan dalam wad yang diperlukan berlandaskan “Piawaian Amalan Fisioterapi” merangkumi:

  • menjalankan penilaian terperinci
  • mengenal pasti masalah-masalah
  • merangka program rawatan yang bertepatan
  • melakukan evaluasi/modifikasi rawatan dari semasa ke semasa
  • memberi maklum balas pesakit kepada doktor yang merujuk

b) mendokumentasi dan menyimpan maklumat mengenai perawatan fisioterapi secara terperinci iaitu: – merekod maklumat penilaian dan perawatan pesakit di dalam borang menggunakan sistem “Problem Oriented Medical Record”

  • merekod bilangan pesakit dan rawatan di dalam buku rekod statistik harian
  • menyediakan statistik perawatan/bilangan pesakit bulanan mengikut disiplin dan modality rawatan mengikut keperluan sistem maklumat perawatan perubatan

c) mengambil bahagian yang proaktif di dalam rondaan wad dan mesyuarat klinikal khusus

d) merancang melaksanakan program pendidikan pesakit dan promosi kesihatan

e) memberi “supportive counseling” kepada pesakit dan penjaga

f) menyelia dan memberi bimbingan kepada pelatih fisioterapi dari Koleh Fisioterapi dan lain-lain institusi semasa penempatan klinikal

g) melibatkan diri di dalam sesi program “Continuos Professional Development” di peringkat Jabatan dan Hospital

h) membantu dan melibatkan diri secara terus di dalam program penyelidikan

i) Tugas Lain: Melaksanakan kerja-kerja yang diarahkan oleh Ketua Jabatan

BIDANG TUGAS Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Cara Kerja)

  • menjalankan penilaian tahap kondisi/kecederaan pesakit dan ketidakupayaan (disability) yang mengganggu kefungsiannya berhubung dengan anggota profesional kesihatan lain dan merancang aktiviti rawatan pemulihan pesakit
  • menggalakkan pesakit berdikari dalam aktiviti seharian termasuklah mobility, penjagaan diri dan aktiviti kerohanian
  • menjalankan lawatan ke rumah/tempat kerja/sekolah untuk memastikan pesakit dapat berfungsi dengan optima
  • memberikan program pendidikan kepada pesakit dan keluarga mereka sebagai langkah pencegahan komplikasi dan disability serta pengekalan tahap optima kefungsian pesakit
  • memberikan sokongan psikologi untuk memotivasikan pesakit
  • mengambil bahagian dalam konferens kes pesakit bagi membincangkan tahap kemajuan pesakit
  • menjalankan aktiviti kembalian pesakit ke pekerjaan (work resettlement) seperti latihan vokasional, terapi industri, bengkel terlindung dan penempatan kerja
  • menjalankan aktiviti kembalian pesakit ke rumah (home resettlement) termasuklah mencadangkan pengubahsuaian, susun atur perabut dan sebagainya
  • menjalankan latihan skil sosial untuk meningkatkan kebolehan pesakit berinteraksi di dalam komuniti
  • menggalakkan pesakit mengambil bahagian dalam aktiviti senggang (leisure) dan sukan yang sesuai
  • merekabentuk dan membuat alat-alat ortotik/splint untuk membantu kefungsian pesakit
  • merekabentuk dan membuat pakaian tekanan (pressure garment) untuk pengendalian parut/keloid, edema dan lain-lain
  • memberikan laporan tentang penilaian, perancangan rawatan dan kemajuan pesakit kepada pegawai perubatan dan pihak yang berkenaan
  • mengendalikan pusat harian untuk pesakit-pesakit yang mengalami masalah fiizikal dan psikososial termasuk pemantauan dan pengekalan kefungsian mereka
  • mengendalikan kumpulan sokongan (support group) untuk pesakit-pesakit saling berkongsi masalah mereka bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan dalam usaha meningkatkan kualiti hidup pesakit seperti SOCSO, Pembangunan Masyarakat dan sebagainya

Sikap dan kemahiran Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Sikap, pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki oleh seorang Pegawai Pemulihan Perubatan U41 amat mencerminkan kredibiliti sektor perubatan. Ini sesuatu yang harus dijaga demi mengekalkan profesionalisme. Antara sikap, pengetahuan dan kemahiran itu termasuklah:

01. Kemahiran berkomunikasi secara berkesan:

– Lembut, bersopan santun (ketika memulakan perbualan)

– Ringkas, tepat supaya mudah difahami

– Meyakinkan

02. Pemikiran yang cepat, cergas, logik dan bijak

03. Kemahiran menyelesaikan masalah dan membuat keputusan dalam masa yang singkat dan dengan cepat dan betul

04. Pengetahuan mengenai pekeliling-pekeliling yang berkaitan – contohnya Perintah Am Bab A, B, C, D, F dan G

05. Berfikiran terbuka, bersikap telus, bertanggungjawab dalam menjalankan tugas

06. Bersifat sabar dan tenang dalam menangani masalah atau masalah pesakit

07. Kemahiran Teknologi Maklumat (ICT)

08. Berupaya bekerja secara berkumpulan

09. Dapat membuat keputusan dengan cepat dan mampu memberi arahan kepada staf-staf bawahan

10. Berpengetahuan dalam perkembangan dan peningkatan bidang pertuturan

11. Berkemampuan membuat penilaian diagnosa dan merangka pelan rawatan pemulihan pertuturan

12. Berkemampuan mengendalikan dan memantau sesi klinikal pertuturan

13. Berkemahiran menyediakan laporan pertuturan

14. Berkemampuan menguruskan pesakit secara pendekatan multidisiplin

15. Kemahiran dalam pentadbiran klinikal

Setelah melihat, senarai yang panjang di atas, baharulah kita sedar betapa benar kata orang kalau ‘kail panjang sejengkal, jangan temuduga cuba diduga’.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Berikut adalah senarai soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 yang paling kerap naik dalam sesi temuduga. Cuba dapatkan jawapan bagi kesemuanya. Kita tidak tahu soalan mana satu yang anda kena:

  • Sila kenalkan diri anda.
  • Awak keja mana sebelum ni?
  • Kenapa tak sambung belajar?
  • Gaji agak lumayan tu. Kenapa awak berhenti?
  • Apa kelebihan awak untuk diserap ke dalam jawatan Pegawai Pemulihan Perubatan U41 ni?
  • Apa tugas seorang Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)?
  • Awak graduan Universiti X kan? Apa awak belajar sana & kaitannya dgn tugas Pegawai Pemulihan Perubatan U41?
  • Apa tema kemerdekaan tahun ini ya? Tahun lepas punya ingat lagi tak?
  • Apa pandangan awak mengenai vaksin COVID yg sedang kerajaan edarkan?
  • Ingat Rukun negara? Apa rukun negara ketiga?
  • Siapa KP Kesihatan sekarang?
  • Apa beza Agong dengan Sultan?
  • Sila jelaskan perbezaan rawatan antara kehilangan upaya akibat kemalangan dan sakit kronik?
  • Apa sumbangan yg awak boleh berikan melalui tugas sebagai Pegawai Pemulihan Perubatan U41 ni?
  • Ada tgk belanjawan 2021? Apa yg boleh awak simpulkan utk belajawan kali ni?

Bahan rujukan Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Kepada pembaca kami yang akan menduduki sesi temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 yang akan dijalankan oleh pihak SPA. Khas untuk anda kami kongsikan beberapa bahan rujukan di bawah sebagai panduan untuk menambah pengetahuan dan kesediaan anda semasa temuduga itu nanti.

a) Shipley, K. G., & McAfee, j. G. (1998). Assessment in Speech-Language Pathology : A Resource manual (2nd edi). Singular Publishing Group. London.

b) White, P. F. (1997). Pocket Reference of Diagnosis and Management for the Speech-Language Pathologist. Butterworth-Heinemann.

c) Pamplet : Penjagaan Kesihatan Suara (manual of voice therapy) d) Manual book : Nasometer, MDLAK e) Perintah Am Bab A, B, C, D, F dan G

Selain itu,

Tapi, apa yang paling anda perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah..

Rujukan persiapan temuduga Kerja

Temuduga tidak hanya melihat tahap pengetahuan semata. Kontak badan, gaya bahasa, pakaian, cara duduk, postur badan, kawalan suara, sahsiah dan beberapa sudut lain juga turut diperhatikan dan memberi merit.

Anda amat disarankan membaca panduan umum ke temuduga sektor awam di bawah untuk lebih memahami cara penilaian penemuduga dari sudut ini.

Rujukan contoh soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu adalah yg paling mustahak!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk makluman, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, andai anda gagal sekalipun dalam sesi temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati jadi riang gembira

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seluruh Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang gembira di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil.

Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main COC

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game terganggu? Boleh. Tiada masalah. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga (yg sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll. Jom.. streaming sampai pagi!

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan temuduga yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga kerajaan.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Tiada apa sangat. Bahkan, utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Malah, ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Dan lagi hawau..

Disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

Panduan soalan temuduga kerja kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan temuduga ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan.

Berapa lama leh dpt eBook tu pas bayar?

Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 2 jam (kalau anda beli menggunakan FPX (via billplz) / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu J&T atau Ninja Van datang ke rumah.

Lagi pun..

Cara ni lebih cepat untuk anda mula study!

Anda patut miliki segera panduan yang cukup lengkap dan amat membantu dalam persediaan temuduga Kerja.

Walaupun rujukan temuduga ini adalah bersifat umum dan tidak spesifik utk satu-satu jawatan. Namun, rujukan ini amat sesuai dimanfaat oleh calon temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan). Malah boleh digunakan berulang kali untuk semua jenis temuduga kerja di sektor awam.

Selamat menduduki sesi temuduga.

Semoga berjaya menjawab semua soalan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan) yg diajukan nanti. InsyaAllah.

2 thoughts on “Soalan Temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41 (Pertuturan)”

Leave a Comment

error: Content is protected !!