Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) SPA untuk jawatan Pembantu Operasi N11 pada 26 November 2020 ini? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Operasi N11 SPA/JPA yg bagus?

Anda pasti sedar dan tahu bahawa gagal dalam Peperiksaan online Pembantu Operasi N11 ambilan Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli Dan Kementerian Pertahanan Malaysia akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat suci dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa.. Hurmmm..

Nota: Kepada anda yang dipanggil ke ujian psikometrik Pembantu Operasi N11 ambilan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada 22 Jun 2021 ini. Sila dapatkan maklumat penting berkenaan ujian ini di contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Operasi N11.

Bagi yang dah dapat panggilan temuduga N11. Tahniah2. Bukan senang sampai ke stage interview ni taw. Buat yang terbaik. Lengkapkan persediaan dan jangan lupa baca koleksi soalan temuduga Pembantu Operasi N11 ini.

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli Dan Kementerian Pertahanan Malaysia

Tapi nanti sebentar!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Sudah tidak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda!

Lebih daripada itu, anda kena buat yg terbaik kali ini. Bukan untuk anda. Tetapi sebab..

Lulus Peperiksaan Pembantu Operasi N11

Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Pembantu Operasi N11 ini.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penguasa Bomba KB41

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PEMBANTU OPERASI N11

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PEMBANTU OPERASI GRED N11 DI KEMENTERIAN TENAGA DAN SUMBER ASLI DAN KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA DAN PELBAGAIKEMENTERIAN/JABATAN

TARIKH PEPERIKSAAN : 26 NOVEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 12.00 TENGAH HARI – 12.30 TENGAH HARI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-pembantu-operasi-n11

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PEMBANTU OPERASI N11 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020 ini, hanya ada ada satu (1) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Pembantu Operasi N11. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah

Dalam perkongsian ini, kami akan perincikan Seksyen A termasuk format dan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11.

Calon yg layak menduduki exam online Pembantu Operasi N11 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Pembantu Operasi N11 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11

KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU OPERASI GRED N11

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 7 Ogos 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Pembantu Operasi N11 yang diperlukan di pelbagai kementerian adalah cuma seramai 44 orang. Tetapi, calon simpanan pula adalah seramai 300 orang sahaja.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Pembantu Operasi N11, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Pembantu Operasi N11 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU OPERASI N11

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Pembantu Operasi N11.

Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Pembantu Operasi N11 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Pembantu Operasi N11 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Pembantu Operasi N11 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Pembantu Operasi N11 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penguasa Pembantu Operasi Gred N11 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Pembantu Operasi Gred N11 SPA

Basically, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU OPERASI N11?

Calon peperiksaan Pembantu Operasi N11 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Pembantu Operasi N11 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PEMBANTU OPERASI N11

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Pembantu Operasi N11 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lulus temuduga

4. Diberikan surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PEMBANTU OPERASI N11 JPA SESI 2020

Exam online Pembantu Operasi N11 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Pembantu Operasi N11 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU OPERASI N11 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Pembantu Operasi N11 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat yg diberi agar dapat memilih jawapan yang betul atau mengenaplasti jawapan yang salah!

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Pembantu Operasi N11 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Pecahan ini akan mengukur kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengesan aras kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif. Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Pembantu Operasi N11 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Operasi N11:

1) Perhatikan Jadual 1 di bawah.

XVRL?
Jadual 1

Apakah huruf berikutnya?

A) B
B) D
C) K
D) M

2) Syarikat Hebat Wibawa Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Ali Tajuddin tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

3) Purata umur P, Q dan R ialah 16 tahun. Umur P dan Q adalah sama. Berapakah umur P jika umur R ialah 12 tahun?

A) 12
B) 14
C) 16
D) 18

4) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan ala kampung satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan ala kampung itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

5) Izhar dan Allaudin, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Izhar bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Allaudin yang bekerja sendiri. Berapa lama Izhar dan Allaudin ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Izhar = 10 hari , Allaudin = 15 hari
B) Izhar = 10 hari , Allaudin = 16 hari
C) Izhar = 11 hari , Allaudin = 17 hari
D) Izhar = 11 hari , Allaudin = 18 hari

6) Mr. Thien Heng menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Thien Heng menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

7) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim chocolate and cream Flavour. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim chocolate and cream Flavour?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

8) Diberi 1010212YY232. Apakah YY?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

9) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk oktadekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk oktadekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

10) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa Vanilla Flavour. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula Vanilla Flavour tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula Vanilla Flavour daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa Vanilla Flavour yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

11) Sebuah kotak mengandungi 780 biji buah Nam nam (awalnya ditanam di Borneo) diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah buah Nam nam tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki buah Nam nam tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah Nam nam yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

12) Diberi [100, 85, 70, 55, P, 25, X]. Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

13) Haslam Aiman memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Haslam Aiman bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

14) Ketinggian bangunan baharu Syarikat Belanga Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

15) Harga sepotong Kek Premium Nimab ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Premium Mimab pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amsani membeli 8 potong dari Kek Premium Mimab berbanding Kek Premium Nimab?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

16) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

17) Dewan Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli ada 108 kerusi disusun dalam barisan dengan bilangan kerusi yang sama dalam setiap baris. Andaikan anda menghapus tiga baris dengan menambah enam kerusi dalam setiap baris. Berapa baris yang ada sekarang? Berapa kerusi dalam setiap baris ?

A) 8, 11
B) 9, 12
C) 10, 13
D) 11, 14

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Operasi N11 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11. Ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 di bawah.

Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11 Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli Dan Kementerian Pertahanan Malaysia
Beli Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

Cara Menempah Rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11

  1. Klik rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11.
  2. Scroll ke bawah dan klik button ‘Pilih Rujukan Anda’.
  3. Scroll ke bawah dan ambil pakej ‘Pilihan SINGLE #2’ (yg kaler hijau tu). Then klik ‘Tempah Sekarang’.
  4. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button ‘Proceed to Checkout’. Jangan lupa tick box ‘Syarat & Terma Pembelian’ tu.
  5. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang anda masukkan tadi).

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEMBANTU OPERASI N11

Secara ringkas, rujukan Pembantu Operasi N11 ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Pembantu Operasi N11.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Penjara KA19

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Pembantu Operasi N11.
  • Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Pembantu Operasi N11.
  • Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Operasi N11 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Pembantu Operasi N11, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Operasi Gred N11 pada 26 November 2020 ini.

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Jurutera J41

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Operasi N11?

Klik pautan rujukan Pembantu Operasi N11 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Pembantu Operasi Gred N11?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Pembantu Operasi N11?

Tugas seorang Pembantu Operasi N11 terbahagi kepada (3) tiga skop utama di bawah:

1) Melaksanakan tugas-tugas dalam membantu melicinkan perjalanan urusan pejabat seharian melibatkan pergerakan fail, penghantaran dan pendaftaran surat/dokumen/saman/notis serta pemanduan kenderaan.

2) Memandu dan menyenggara kenderaan yang diliputi oleh lesen memandu Kelas B2/B/D/E2/E1/E.

3) Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas operasi am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam pejabat/jeti [Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)].

Berapa gaji Pembantu Operasi N11?

Gaji basic ialah RM1,216.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun jawatan Gred N11 layak terima).

Leave a Comment

error: Content is protected !!