Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29

Anda dipanggil ke Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) SPA untuk jawatan Penolong Penguasa Bomba KB29 pada 19 November 2020 ini? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat suci dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Ini sudah kali keberapa.. Hurmmm..

Lebih daripada itu, buat sehabis baik kali ini. Sebab..

Tapi nanti sebentar!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Sudah tidak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penguasa Bomba KB41

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Penguasa Bomba KB29 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PENGUASA BOMBA GRED KB29 DI JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA

TARIKH PEPERIKSAAN : 19 NOVEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.40 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-penguasa-bomba-kb29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020 ini, ada tiga (3) seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29. Iaitu :

  • Seksyen A – Pengetahuan Am
  • Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris

Dalam perkongsian ini, kami akan perincikan Seksyen B termasuk format dan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29.

Calon yg layak menduduki exam online Penolong Penguasa Bomba KB29 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Awam H11

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG PENGUASA BOMBA GRED KB29

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 30 Jun 2020 lalu, jumlah kekosongan jawatan Penolong Penguasa Bomba KB29 yang diperlukan di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia cuma seramai 40 orang. Calon simpanan pula adalah seramai 40 orang sahaja.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Penolong Penguasa Bomba KB29, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29.

Terutamanya di Seksyen B yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Penolong Penguasa Bomba KB29 SPA
  • Mengetahui cara menjawab exam online Penolong Penguasa Bomba KB29 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Penolong Penguasa Bomba KB29 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penguasa Penolong Penguasa Bomba Gred KB29 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Penguasa Bomba Gred KB29 SPA

Basically, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29?

Calon peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 dan melepasi tapisan temuduga.

Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lulus temuduga

4. Diberikan surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29 JPA SESI 2020

Exam online Penolong Penguasa Bomba KB29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Penguasa Bomba KB29 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Penolong Penguasa Bomba KB29 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat yg diberi agar dapat memilih jawapan yang betul atau mengenaplasti jawapan yang salah!

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Penolong Penguasa Bomba KB29 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Pecahan ini akan mengukur kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengesan aras kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif. Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Penolong Penguasa Bomba KB29 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Pertahanan Awam KP19

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Penguasa Bomba KB29:

1) Perhatikan Jadual 1 di bawah.

XVRL?
Jadual 1

Apakah huruf berikutnya?

A) B
B) D
C) K
D) M

2) Syarikat Pantas Hebat Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Taharin Ali tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

3) Purata umur P, Q dan R ialah 16 tahun. Umur P dan Q adalah sama. Berapakah umur P jika umur R ialah 12 tahun?

A) 12
B) 14
C) 16
D) 18

4) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan mewah bergaya satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan mewah bergaya itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay vintage style itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

5) Izhar dan Duan, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Izhar bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Duan yang bekerja sendiri. Berapa lama Izhar dan Duan ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Izhar = 10 hari , Duan = 15 hari
B) Izhar = 10 hari , Duan = 16 hari
C) Izhar = 11 hari , Duan = 17 hari
D) Izhar = 11 hari , Duan = 18 hari

6) Mr. Han Thong menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Han Thong menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

7) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim chocolate with nuts Flavour. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim chocolate with nuts Flavour?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

8) Diberi 1010212YY232. Apakah YY?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

9) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk pentakaidekagon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk pentakaidekagon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

10) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa Mango Flavour. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula Mango Flavour tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula Mango Flavour daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa Mango Flavour yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

11) Sebuah kotak mengandungi 780 biji buah Melinjau diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah buah Melinjau tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki buah Melinjau tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah Melinjau yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

12) Diberi [100, 85, 70, 55, P, 25, X]. Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

13) Afiziey Aslan memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Afiziey Aslan bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

14) Ketinggian bangunan baharu Syarikat Periuk Emas Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

15) Harga sepotong Kek Premium Nimay ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Premium Mimay pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amsani membeli 8 potong dari Kek Premium Mimay berbanding Kek Premium Nimay?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

16) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

17) Dewan kuliah Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia ada 108 kerusi disusun dalam barisan dengan bilangan kerusi yang sama dalam setiap baris. Andaikan anda menghapus tiga baris dengan menambah enam kerusi dalam setiap baris. Berapa baris yang ada sekarang? Berapa kerusi dalam setiap baris ?

A) 8, 11
B) 9, 12
C) 10, 13
D) 11, 14

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29. Ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh-contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29 di bawah.

Rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penguasa Bomba KB41 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu dan memahami contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Elok baca cepat!

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Penjara KA19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PENGUASA BOMBA KB29

Secara ringkas, rujukan Penolong Penguasa Bomba KB29 ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Penolong Penguasa Bomba KB29.
  • Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Penolong Penguasa Bomba KB29.
  • Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Penguasa Bomba KB29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Jurutera J41

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Penolong Penguasa Bomba KB29, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penguasa Bomba sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Penguasa Bomba Gred KB29 pada 19 November 2020 ini.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29?

Klik pautan rujukan Penolong Penguasa Bomba KB29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Penolong Penguasa Bomba Gred KB29?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Penolong Penguasa Bomba KB29?

Tugas seorang Penolong Penguasa Bomba KB29 terbahagi kepada (4) empat skkop utama di bawah:

Skop 1 – Mengawalselia dan mengemaskini pengurusan operasi kebombaan di dalam kawasan jagaan balai.

Skop 2 – Mengawalselia pengurusan latihan kemahiran dan latihan harian di balai.

Skop 3 – Mengurus dan mengawalselia pengurusan personel di balai.

Skop 4 – Mengurus dan menjalankan pelaksanaan aktiviti pencegahan dan penguatkuasaan di dalam kawasan jagaan balai.

Berapa gaji Penolong Penguasa Bomba KB29?

Gaji basic ialah RM1,814.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun jawatan Gred KB29 layak terima).

1 thought on “Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29”

Leave a Comment

error: Content is protected !!