Soalan Temuduga Pegawai Sains C41

Anda dah lulus exam online dan kini dapat panggilan ke sesi temuduga Pegawai Sains Gred C41 ambilan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom pada 1 Jun – 9 Jun 2022 ini? Tahniah! So, skrg tgh cari rujukan contoh soalan temuduga Pegawai Sains C41 yg bagus utk dijadikan panduan?

Khas untuk calon-calon temuduga Pegawai Sains C41 yang akan menduduki sesi temuduga pada tahun 2022 ini. Sila beri perhatian penuh terhadap perkongsian ini. Siapa tahu, mungkin post ini bakal merubah masa depan anda dan memberi sinar pada yang tersayang!

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Sains C41 (Sains Forensik) dan Pegawai Sains C41 (Biologi-Mikrobiologi)

Sebelum itu, bagi anda yg dipanggil ke ujian psikometrik Pegawai Sains C41 (Biomedikal) ambilan Kementerian Kesihatan Malaysia pada 16 Februari 2022 ini. Bahan ulangkaji dan latihan utk ujian psikometrik ini boleh anda dapatkan di contoh soalan ujian psikometrik Pegawai Sains C41 (Biomedikal).

Adakah anda dipanggil ke peperiksaan online Pegawai Sains C41 pada tahun ini? Kalau begitu, jemput baca contoh soalan peperiksaan Pegawai Sains Gred C41 ini. Moga berguna untuk persiapan nanti.

Permohonan jawatan kosong Pegawai Sains C41

Sekiranya anda ingin mengisi jawatan kosong sebagai Pegawai Sains C41 secara rasmi di sektor awam. Pendaftaran dapat dilakukan dengan melengkapkan Borang SPA9 di Portal SPA. Pendaftaran adalah dibuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara atas talian atau online. Kita tidak mahu anda tergesa-gesa. Jika mengetahui lebih awal maka lebih mudahlah untuk menyediakan diri untuk menghadapi sesi temuduga ini nanti.

Sekiranya anda dipanggil ke exam online, sila baca tutorial cara-cara menduduki peperiksaan online SPA.

Sedikit pengenalan jawatan ini daripada kami, jadi sedikit sebanyak anda punya idea jawatan apa yang sedang anda pohon ini sebenarnya:

Semakan penjadualan temuduga Pegawai Sains C41

Semakan lokasi dan tarikh temuduga ini boleh dibuat melalui pautan di bawah:

Deskripsi tugas Pegawai Sains C41

Berikut adalah senarai tugas seorang Pegawai Sains C41 secara umum:

” Bertanggungjawab dalam pengoperasian makmal pengajaran atau makmal penyelidikan dalam skop perolehan. Bertanggungjawab ke atas pengurusan makmal pengajaran amali mengikut program dan latihan ilmiah pelajar tahun akhir berjalan dengan lancar. Mengurus pengoperasian kerja lapangan kakitangan bawah seliaan mengikut  prosedur. Memastikan pengurusan kawalan kualiti dilaksanakan. Merancang pembangunan pengetahuan dan kemahiran anggota organisasi. “

Baca juga : 44 sebab gagal dalam temuduga.

” Merancang dan mengawal kewangan serta peralatan organisasi. Mengurus dan mengambil tindakan aduan pelanggan. Merancang dan memantau amali serta menguruskan taklimat keselamatan. Memastikan pembangunan kualiti organisasi sentiasa dikemaskini. Merancang sumber tenaga manusia. “

Syarat lantikan dan kelayakan Pegawai Sains Gred C41

Anda hendaklah mempunyai : Kewarganegaraan Malaysia; Umur 18 tahun atau lebih; dan Memiliki ijazah sarjana muda sains kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

  • (Gaji Permulaan pada Gred C41 : RM2,317.00)

Memiliki Kepujian (tidak kurang daripada Gred C) dalam Bahasa Melayu pada tahap Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Vokasional Malaysia (SVM).

Syarat peningkatan secara lantikan

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Sains C29, Juruteknologi Makmal Perubatan U29, Penolong Pegawai Perubatan U29, Juruterapi Pergigian U29 dan Juruteknologi Pergigian U29 adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Pegawai Sains Gred C41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan, dan:

a) mempunyai kelayakan di perenggan atas; dan

b) had umur pelantikan:

  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

Jadual gaji Pegawai Sains Gred C41

Berikut jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pegawai Sains C41;

Gaji minimum – RM2,317.00

Gaji maksimum – RM9,620.00

KGT – RM225.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan lain yang seorang Pegawai Sains C41 layak terima.

Pecahan bidang

Pecahan bidang seorang Pegawai Sains C41 berdasarkan kementerian dan jabatan adalah seperti berikut :

Kementerian Kesihatan Malaysia

  1. Mikrobiologi – bidang Mikrobiologi
  2. Kimia Hayat – bidang Biokimia
  3. Genetik – Genetik dan Biologi Molekul, Biologi Sel
  4. Embriologi – Biologi, Genetik
  5. Forensik – Sains Forensik
  6. Fizik – Fizik Perubatan, Fizik Kesihatan, Sinaran Perubatan
  7. Biomedikal – Bioperubatan, Teknologi Makmal Perubatan
  8. Kaji Serangga – Pengurusan Vektor dan Parasit, Entomologi, Entomologi Gunaan
  9. Pemakanan – Sains Pemakanan / Nutrition, Pemakanan dan Kesihatan Komuniti, Sains Makanan dan Pemakanan

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi

  1. Biologi / Kaji Hayat,
  2. Bioteknologi,
  3. Kimia,
  4. Sains pertanian,
  5. Perikanan,
  6. Mikrobiologi,
  7. Oseanografi,
  8. Sains Marin.

Jabatan Kimia Malaysia

  1. Sains Forensik
  2. Biologi – Mikrobiologi

Walaupun tidak dapat dipastikan secara tepat dimanakah akan ditugaskan selepas lulus temuduga ini, tetapi kemungkinan agak besar untuk soalan berkaitan kementerian utama dan jabatan di bawah ini akan keluar.

a. Kementerian Kesihatan Malaysia

b. Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi dan Inovasi,

c. Jabatan Kimia Malaysia

d. Jabatan Standard Malaysia

Memandangkan temuduga pada kali ini adalah untuk penempatan di Lembaga Perlesenan Tenaga Atom. Jadi, kami fikir soalan temuduga pasti akan berkisar terhadap jabatan ini. Sila godek-godek portal rasmi jabatan kimia dan hafal sebanyak mana yang anda boleh. Kompem kuar. Trust us!

Contoh soalan temuduga Pegawai Sains C41 (jenis umum)

1. Apakah tugas Pegawai Sains C41?

2. Apakah tugas utama seorang Pegawai Sains C41 (Mikrobiologi)?

3. Siapakah Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia?

4. Siapa KP Jabatan Kesihatan Malaysia?

5. Namakan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi?

6. Siapa pula timbalan beliau?

7. Nyatakan agensi lain yang turut terlibat di bawah Kementerian ini?

8. Apakah Jabatan yang terkandung di dalam Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi?

9. Sebutkan moto, visi dan warna rasmi jabatan ini?

10. Nyatakan dasar-dasar menerusi Kementerian Sains.

Info tambahan : 6 contoh jawapan PADU dalam temuduga kerja.

Contoh soalan temuduga Pegawai Sains C41 (jenis teknikal)

  • Apakah ayat-ayat al-quran yang berkaitan dengan sains?
  • Berikan 3 daripada 13 perkara berjadual dalam perlembagaan Malaysia.
  • Please introduce your self.
  • Habis tu, kenapa awak nak kerja kat Jabatan Kimia?
  • Cuba awak terangkan , beza HPLC dan GCMS.
  • Apa beza normal phase dan reverse phase chromatography?
  • Apakah jenis sample yang boleh dianalisis oleh FTIR?
  • We are from the same Ministry, and you know about LPTA. What do you think about LPTA?
  • Do you know about LINAS?
  • Why do you think they have that kind (negative) thought about atom?
  • How should we do to encounter that negative thought?
  • As an employee, we should find reasons why we should choose you?
  • How we can convince our Minister to give more budget for enforcement?

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Sains C41 ini hanyalah sebagai rujukan sahaja. Tidak semestinya anda akan dapat soalan yang sama. Tapi bagus juga anda sediakan jawapan awal-awal sebagi ‘payung’ pada hari kejadian. Untuk ‘payung’ yang lebih besar dan lebih kalis hujan, boleh dapatkan rujukan di bawah.

Peringatan awal

Awal-awal kami ingatkan, temuduga ini bukan seperti temuduga biasa yang lain. Iaitu jenis relax atau jenis santai. Ini temuduga jenis ‘ragging interview‘. Siapkan emosi dan mental anda awal-awal. Jangan sampai terkedu atau tension semasa temuduga. Dan.. satu lagi. perbaiki kebolehan berbahasa Inggeris anda!

Selain itu, persediakan juga diri dengan skop-skop berikut:

– Kelayakan, kemahiran dan pengalaman anda.

– Dapatkan info berkaitan dari portal kementerian berkaitan kesihatan dan sains.

– Kemaskini pengetahuan anda berkenaan isu semasa berkenaan kesihatan, bidang sains, penemuan terkini, Agensi Angkasa, Jabatan Kimia, Agensi Nuklear, Jabatan Standard dan Lembaga Pelesenan Tenaga Atom.

Baca juga: Panduan temuduga Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Calon dipanggil temuduga ramai, camna nak survive?

Realitinya, penemuduga bukan setakat melihat kelayakan akademik anda, kerana ada ramai calon lain yang lebih cemerlang dan lebih baik keputusannya. Dalam mana-mana temuduga kerajaan – tidak kira sesi Temuduga Secara Online In Situ (TSOI) atau pun Temuduga Secara Bersemuka (face to face).

Penilaian oleh panel penemuduga terarah lebih kepada sahsiah, kesantunan, etika, pemakaian, komunikasi dan paling penting kesesuaian untuk jawatan berkenaan. Hal-hal ini pula perlu diketahui dengan jelas setiap satu. Ia tidak dapat dilakonkan secara spontan kerana ia memerlukan latihan dan harus selalu diamalkan.

Jadi temuduga bukanlah semata-mata berkaitan kelayakan akademik!

Sila jangan terlalu bergantung kepada kelayakan akademik. Ia kurang memainkan peranan yang penting. Sebab itulah, anda amat-amat patut memperkemaskan diri dengan mendapatkan segera rujukan tambahan menghadapi sesi temuduga di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Temuduga Pegawai Sains Gred C41 (Biomedikal)

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Rujukan Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa anda kena dapatkan rujukan temuduga kerja kerajaan ini sekarang juga! Ada diterangkan di bawah. Nombor 3 tu paling mustahak!

1) Anda jadi insan mulia

Untuk pengetahuan, sebahagian daripada hasil jualan rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, andai anda gagal sekalipun dalam temuduga Pegawai Sains C41, anda tak gagal total. Sekurang-kurangnya anda berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan anda pada saat ini.

2) Hati jadi riang gembira

Nota ringkas & padat dlm rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ni akan menjimatkan tenaga anda. Tak perlu berlari seluruh Internet cari bahan utk menghadiri temuduga kerja kerajaan yg betul. Tak perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang gembira di hari raya. Haha..

3) Anda dibimbing oleh panel penemuduga sendiri

Rujukan contoh soalan temuduga kerajaan ini ditulis oleh Puan Jud Jamil.

Siapakah beliau?

Puan Jud telah berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 8 tahun yang lalu. Beliau terlibat secara langsung dalam proses temuduga jawatan kosong serta kerap menjadi panel temuduga.

Anda rasa?

4) Lebih masa main COC

Anda jangan acah-acah tak bersalah. Anda kaki game kan? Takut masa bermain game terganggu? Boleh. Tiada masalah. Anda grab jer rujukan contoh soalan temuduga SPA (yg sesuai digunakan oleh calon temuduga Pegawai Sains Gred C41) ni. Pastu baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 14 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan temuduga dan skema jawapan temuduga yg diberikan akan membiasakan anda dengan format sebenar temuduga kerajaan. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan temuduga yang hampir sama.

Anda pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 14 tahun (semenjak 2008) meneliti dan mengkaji soalan-soalan temuduga SPA.

6) Memudahkan hidup anda

Skema cara menjawab soalan temuduga dalam rujukan ini ada disediakan. Paling senang, anda hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan temuduga tu yang diajukan semasa iv nanti. Memang kacang goreng la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk kawin)

Rujukan contoh soalan temuduga SPA ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang anda boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Takda apa sgt pon. Utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya rujukan ni. Tiada apa yang anda akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit anda. Simpan duit lebih tu buat kawin. Tak pon utk beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Dan lagi hawau..

Disebabkan kemurahan rujukan temuduga kerja kerajaan ni juga. Anda hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan.

Kalau dapat kerja kelak, ratusan ribu pulangannya seumur hidup. Simpanan KWSP lagi la jangan cerita. Honda Civic yg ada lubang utk angin lalu kat tepi tu dah tentu dalam genggaman. Lagi la merecik! Peerrgh, inilah pelaburan terbaik yang pernah anda lakukan.

Sempat ke pos buku ni?

First of all, rujukan soalan temuduga Kerja Kerajaan ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni) dah la banyak tempat PKPD / PKPB. Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Anda akan diberikan akses ke laman download untuk download semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Biasanya proses ni memakan masa kurang daripada 2 jam (kalau anda beli menggunakan billpliz / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu J&T atau Ninja Van datang ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk anda mula study!

Beberapa FAQ Mengenai Temuduga Pegawai Sains C41

Bila keputusan temuduga Pegawai Sains C41 diumumkan?

Biasanya, keputusan temuduga akan diketahui dalam tempoh 30 hari dari tarikh terakhir urusan temuduga dilaksanakan.

Mengapakah saya tidak berjaya dalam temuduga Pegawai Sains C41?

Calon yang gagal temuduga disebabkan prestasi dalam temuduga yg kurang memuaskan. Contohnya, tidak membuat persediaan dari segi mental dan fizikal, tiada pengetahuan berkaitan jawatan yang ditemuduga, tidak dapat mengemukakan dokumen yang lengkap, personaliti yang tidak bersesuaian dan tidak memenuhi kriteria pemilihan yang ditetapkan oleh SPA.

3 thoughts on “Soalan Temuduga Pegawai Sains C41”

  1. saya baru menghadiri temuduga ni..btw,utk peg sains (fizik) adlh under kmntrian kesihatan msia.and jabatan yg dibawahnya adlh jbtn radiologi, jbtn onkologi & radioterapi, jbtn perubatan nuklear dan unit kejuruteraan (JKN)..sila la baca tugas peg fizik di jbtn2 tersebut.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!