Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 SPA/JPA Matematik & kefahaman Bahasa Inggeris

Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 SPA/JPA

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 pada 4 September 2020 (Jumaat) ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 akan ‘membunuh’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampaknya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Tapi nanti dulu..

Kerana anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini.

Baca: Contoh Soalan Pembantu Pemuliharaan S19

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q29 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM DAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA SERTA DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN (SABAH/SARAWAK)

TARIKH PEPERIKSAAN : 4 September 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://www.spa.gov.my/web/guest/penolong-pegawai-penyelidik-q29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar April 2020, jumlah kekosongan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang diperlukan adalah seramai 30 orang sahaja. Bagi melayakkan menyandang jawatan Penolong Pegawai Penyelidik, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Tahukah bahawa peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Penolong Pegawai Penyelidik Q29 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Penolong Pegawai Penyelidik Q29 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Penolong Pegawai Penyelidik Q29 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Pegawai Penyelidik SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Penolong Pegawai Penyelidik Q29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29?

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK JPA SESI 2020

Exam online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Pegawai Penyelidik Q29 nanti.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Pegawai Penyelidik Q29:

1) Syarikat Razman Technology Maju Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Richard tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah rumah konkrit satu tingkat ialah 100 m. Rumah konkrit itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar rumah konkrit itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Megat dan Sabri, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Megat bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Sabri yang bekerja sendiri. Berapa lama Megat and Sabri ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Megat = 10 hari , Sabri = 15 hari
B) Megat = 10 hari , Sabri = 16 hari
C) Megat = 11 hari , Sabri = 17 hari
D) Megat = 11 hari , Sabri = 18 hari

4) Ng Loy Tek menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim jambu batu. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim jambu batu?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) di bawah.

Contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 SPA/JPA - Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 5).

This passage is adapted from Edith Wharton’s “The House of Mirth.”

Selden paused in surprise. In the afternoon rush of the Grand Central Station his eyes had been refreshed by the sight of Miss Lily Bart.

It was a Monday in early September, and he was returning to his work from a hurried dip into the country; but what was Miss Bart doing in town at that season? If she had appeared to be catching a train, he might have inferred that he had come on her in the act of transition between one and another of the country-houses which disputed her presence after the close of the Newport season; but her desultory air perplexed him. She stood apart from the crowd, letting it drift by her to the platform or the street, and wearing an air of irresolution which might, as he surmised, be the mask of a very definite purpose. It struck him at once that she was waiting for someone, but he hardly knew why the idea arrested him. There was nothing new about Lily Bart, yet he could never see her without a faint movement of interest: it was characteristic of her that she always roused speculation, that her simplest acts seemed the result of far-reaching intentions.

An impulse of curiosity made him turn out of his direct line to the door, and stroll past her. He knew that if she did not wish to be seen she would contrive to elude him; and it amused him to think of putting her skill to the test.

“Mr. Selden—what good luck!”

She came forward smiling, eager almost, in her resolve to intercept him. One or two persons, in brushing past them, lingered to look; for Miss Bart was a figure to arrest even the suburban traveller rushing to his last train.

Selden had never seen her more radiant. Her vivid head, relieved against the dull tints of the crowd, made her more conspicuous than in a ball-room, and under her dark hat and veil she regained the girlish smoothness, the purity of tint, that she was beginning to lose after eleven years of late hours and indefatigable dancing. Was it really eleven years, Selden found himself wondering, and had she indeed reached the nine-and-twentieth birthday with which her rivals credited her?

“What luck!” she repeated. “How nice of you to come to my rescue!”

He responded joyfully that to do so was his mission in life, and asked what form the rescue was to take.

“Oh, almost any—even to sitting on a bench and talking to me. One sits out a cotillion—why not sit out a train? It isn’t a bit hotter here than in Mrs. Van Osburgh’s conservatory—and some of the women are not a bit uglier.” She broke off, laughing, to explain that she had come up to town from Tuxedo, on her way to the Gus Trenors’ at Bellomont, and had missed the three-fifteen train to Rhinebeck. “And there isn’t another till half-past five.” She consulted the little jewelled watch among her laces. “Just two hours to wait. And I don’t know what to do with myself. My maid came up this morning to do some shopping for me, and was to go on to Bellomont at one o’clock, and my aunt’s house is closed, and I don’t know a soul in town.” She glanced plaintively about the station. “It IS hotter than Mrs. Van Osburgh’s, after all. If you can spare the time, do take me somewhere for a breath of air.”

He declared himself entirely at her disposal: the adventure struck him as diverting. As a spectator, he had always enjoyed Lily Bart; and his course lay so far out of her orbit that it amused him to be drawn for a moment into the sudden intimacy which her proposal implied.

“Shall we go over to Sherry’s for a cup of tea?”

She smiled assentingly, and then made a slight grimace.

“So many people come up to town on a Monday—one is sure to meet a lot of bores. I’m as old as the hills, of course, and it ought not to make any difference; but if I’M old enough, you’re not,” she objected gaily. “I’m dying for tea—but isn’t there a quieter place?”

He answered her smile, which rested on him vividly. Her discretions interested him almost as much as her imprudences: he was so sure that both were part of the same carefully-elaborated plan. In judging Miss Bart, he had always made use of the “argument from design.”

“The resources of New York are rather meagre,” he said; “but I’ll find a hansom first, and then we’ll invent something.” He led her through the throng of returning holiday-makers, past sallow-faced girls in preposterous hats, and flat-chested women struggling with paper bundles and palm-leaf fans. Was it possible that she belonged to the same race? The dinginess, the crudity of this average section of womanhood made him feel how highly specialized she was.

A rapid shower had cooled the air, and clouds still hung refreshingly over the moist street.

“How delicious! Let us walk a little,” she said as they emerged from the station.

They turned into Madison Avenue and began to stroll northward. As she moved beside him, with her long light step, Selden was conscious of taking a luxurious pleasure in her nearness: in the modelling of her little ear, the crisp upward wave of her hair—was it ever so slightly brightened by art?—and the thick planting of her straight black lashes. Everything about her was at once vigorous and exquisite, at once strong and fine. He had a confused sense that she must have cost a great deal to make, that a great many dull and ugly people must, in some mysterious way, have been sacrificed to produce her. He was aware that the qualities distinguishing her from the herd of her sex were chiefly external: as though a fine glaze of beauty and fastidiousness had been applied to vulgar clay. Yet the analogy left him unsatisfied, for a coarse texture will not take a high finish; and was it not possible that the material was fine, but that circumstance had fashioned it into a futile shape?

1) What is implied by the author’s inclusion of the detail, “she regained the girlish smoothness, the purity of tint, that she was beginning to lose after eleven years of late hours and indefatigable dancing” (paragraph 6)?

A) Though attractive, Lily Bart was not as energetic and youthful as she had once been.
B) Lily’s skin and hair always looked very smooth, and today she looked no different.
C) Selden had not seen Lily for eleven years.
D) Lily had been participating in the social activities of high society for quite some time.

2) The author’s statement that, “his course lay so far out of her orbit,” (paragraph 10) has mainly which effect?

A) It explains why Selden has not run into Lily in several years.
B) It describes how inferior Selden feels in relation to Lily.
C) It shows that they do not live in the same neighborhood in New York.
D) It reveals that they move in different social circles.

3) Details from the passage imply that the Trenors are

A) members of Lily’s social class.
B) personal friends of Selden.
C) New York acquaintances of both Lily and Selden.
D) members of Lily’s extended family.

4) Why does Selden say, “The resources of New York are rather meagre… but I’ll find a hansom first, and then we’ll invent something” (paragraph 15)?

A) Selden is frustrated with the speed of the city’s public transportation.
B) Selden is being playful and friendly for Lily’s benefit.
C) Selden is confident in his ability to impress Lily.
D) There is nowhere close by where they can have tea.

5) Over the course of the passage, the main focus of the narrative shifts from the

A) curiosity that Selden has about Miss Lily Bart, who he has just run into, to a growing fondness he has for her beauty.
B) annoyance Selden feels about the volatile nature of Miss Lily Bart to the Selden’s recognition of the common ground between them.
C) nervousness Selden feels regarding Miss Lily Bart to Selden’s concern that his romantic feelings are not reciprocated.
D) value Selden attaches to the wonders of the natural world to a rejection of that sort of beauty in favor of human artistry.

6) Which of the following is true?

Mercellana has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

A) Mercellana has three animals in total.
B) Mercellana has more cats than dogs.
C) One of Mercellana’s cats is black.
D) All of Mercellana’s dogs have spots.

7) He stopped _____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

8) The chairperson will ____________ members to the subcommittee.

A. appoint
B. disappoint
C. appointment
D. disappointed

9) The bus ___________ arrives late during bad weather.

A. every week
B. later
C. yesterday
D. always

Untuk koleksi lengkap contoh soalan dan jawapan, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 (Kefahaman Bahasa Inggeris) di bawah.

Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 SPA/JPA - Kefahaman Bahasa Inggeris

Sebelum tu,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menggariskan apa maksud ‘pecahan dalam pecahan’ yg tersembunyi dalam seksyen killer ini. Bahaya kalau x tahu..

Baca juga: Tips exam online Pegawai Sains C41

MENGENAI RUJUKAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat puluhan soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Klu tak tahu, memang ‘sakit’ la.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ni?

Klik pautan rujukan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Tiada isu bocor, hanya SPA yang tahu koleksi soalan mereka. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Membantu Pegawai Penyelidik Gred Q3 dalam perancangan projek penyelidikan, pengendalian projek penyelidikan, mengumpul, merekod maklumat dan menganalisis data-data projek serta penyediaan peralatan projek penyelidikan.

Berapa gaji Penolong Pegawai Penyelidik Q29?

Gaji basic ialah RM1,496.00 (belum termasuk elaun).

Leave a Comment