Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Akauntan WA41 ambilan Jabatan Akauntan Negara pada 17 Disember 2020 ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Akauntan WA41 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Akauntan WA41 akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 Jabatan Akauntan Negara

Tapi nanti dulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Akauntan WA41 ini.

Baca: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

SEMAKAN PANGGILAN PSEE AKAUNTAN WA41

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

AKAUNTAN GRED WA41 DI JABATAN AKAUNTAN NEGARA

TARIKH PEPERIKSAAN : 17 DISEMBER 2020

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.40 PAGI

Pautan Alternatif:

http://e-semakan.spa.gov.my/psee-akauntan-wa41

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE AKAUNTAN WA41 2020

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, ada tiga seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Akauntan WA41. Iaitu :

Jadual Tiga seksyen dalam PSEE Akauntan WA41
Jadual seksyen dalam PSEE Akauntan WA41

Untuk post ini, kami akan perincikan format di Seksyen B, yakni contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41. Calon yg layak menduduki exam online Akauntan WA41 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Akauntan WA41 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

KEKOSONGAN JAWATAN AKAUNTAN WA41

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 9 Julai 2020 lalu, jumlah kekosongan Akauntan WA41 yang diperlukan adalah seramai 15 orang sahaja. Calon simpanan pula adalah seramai 100 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Akauntan WA41, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Akauntan WA41 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH AKAUNTAN WA41

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Akauntan WA41. Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Akauntan WA41 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Akauntan WA41 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Akauntan WA41 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Akauntan WA41 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Akauntan Gred WA41 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Akauntan Gred WA41 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan Gred WA41 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON AKAUNTAN WA41?

Calon peperiksaan Akauntan WA41 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Akauntan WA41 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN AKAUNTAN WA41

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Akauntan WA41 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

Baca: Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Penguasa Bomba KB29

PEPERIKSAAN AKAUNTAN WA41 JPA SESI 2020

Exam online Akauntan WA41 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Akauntan WA41 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH AKAUNTAN WA41 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Akauntan WA41 dikehendaki menggunakan segala kebolehan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Akauntan WA41 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Nota sampingan: Oleh kerana calon peperiksaan Akauntan WA41 yang dipanggil kali ini terdiri daripada lulusan ijazah perakaunan atau bidang berkaitan, dijangkakan taraf kesukaran soalan dalam seksyen Daya Menyelesaikan Masalah juga turut dinaikkan. Jadi perbanyakkan latihan (jangan hanya terhad bantuan rujukan yg dicadangkan ini sahaja).

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Akauntan WA41:

1) Syarikat Megah Cergas Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Azli Ahmad tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan kedesaan satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan kedesaan itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay berkonsepkan kedesaan itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Mazizam dan Harun, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Mazizam bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Harun yang bekerja sendiri. Berapa lama Mazizam dan Harun ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Mazizam = 10 hari , Harun = 15 hari
B) Mazizam = 10 hari , Harun = 16 hari
C) Mazizam = 11 hari , Harun = 17 hari
D) Mazizam = 11 hari , Harun = 18 hari

4) Mr. Wee Ka Siong menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim durian. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim durian?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam kolah berbentuk segiempat tepat dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam kolah berbentuk segiempat tepat itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa belgian chocolate. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa belgian chocolate tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa belgian chocolate daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa belgian chocolate yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji pulasan diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah pulasan tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki pulasan tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah pulasan yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, Q} Apakah 2P bahagi Q?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Ganesan memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Ganesan bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah beliau akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Mewah Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

13) Harga sepotong Kek Nia ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Mia pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amjad membeli 8 potong dari Kek Mia berbanding Kek Nia?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

14) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Akauntan WA41 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 di bawah.

Nota: Jualan rujukan soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 sudah dibuka. Segala proses update (termasuk penambahan contoh soalan, skema jawapan dan nota-nota ringkas) sudah selesai. Dapatkan segera kerana jualan hanya dibuka selama 4 hari sahaja!

Rujukan Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Jurutera JA29

Atau,

Anda mungkin mahu membaca terlebih dahulu beberapa contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yg lain untuk memahami seksyen ini dengan lebih baik.

Baca seterusnya : contoh soalan exam Penolong Pegawai Sains C29

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH AKAUNTAN WA41

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada perkongisan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Akauntan WA41.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan Penolong Jurutera JA29 di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Akauntan WA41.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Akauntan WA41.

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Rujukan exam online Pegawai Khidmat Pelanggan N19?

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Akauntan WA41, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Akauntan WA41 nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41?

Klik pautan rujukan Akauntan WA41 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Akauntan WA41?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Akauntan WA41?

Seorang Akauntan WA41 adalah bertanggungjawab mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat Kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan kerangan serta fungsi perbendaharaan.

Berapa gaji Akauntan WA41?

Gaji basic ialah RM2,820.00 (belum termasuk kenaikan gaji tahunan dan lain-lain elaun).

Leave a Comment

error: Content is protected !!