Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Juruukur JA29 SPA/JPA Matematik & Kefahaman Bahasa Inggeris

Anda dipanggil PSEE SPA jawatan Penolong Juruukur JA29 pada kali ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan tengah cari-cari contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Juruukur JA29 akan ‘membunuh’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampaknya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur Gred JA29 SPA/JPA

Tapi nanti dulu..

Kerana anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tidak perlu ke mana-mana website lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Nota: Bagi anda yang berjaya dipanggil ke sesi temuduga. Setinggi tahniah kami ucapkan! Bukan senang lepas exam online JA29. Sudah tentu persediaan sudah mula anda lakukan. Terus saja baca soalan temuduga Penolong Juruukur JA29 ni.

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Juruukur JA29 ini.

Baca: Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Pemuliharaan S19

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG JURUUKUR JA29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG JURUUKUR GRED JA29 DI KEMENTERIAN KERJA RAYA

TARIKH PEPERIKSAAN : BELUM DIUMUMKAN

MASA PEPERIKSAAN : 10.00 PAGI – 11.00 PAGI

Pautan Alternatif:

http://www.spa.gov.my/web/guest/penolong-juruukur-ja29

Sila layari laman web:

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG JURUUKUR JA29 2021

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2020, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Juruukur JA29. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Kami akan perincikan seksyen-seksyen ini kemudian. Calon layak menduduki exam online Penolong Juruukur JA29 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 (serta skema jawapan) mungkin bleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG JURUUKUR JA29

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu pada 13 Oktober 2020, jumlah kekosongan Penolong Juruukur JA29 yang diperlukan adalah seramai 122 orang sahaja. Calon simpanan adalah seramai 104 tempat. Bagi melayakkan menyandang jawatan Penolong Juruukur JA29, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang dijalankan.

GAGAL MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG JURUUKUR JA29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Juruukur JA29.

Tahukah bahawa peperiksaan Penolong Juruukur JA29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman. Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Penolong Juruukur JA29 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Penolong Juruukur JA29 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Penolong Juruukur JA29 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penolong Juruukur Gred JA29 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Juruukur Gred JA29 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan exam Penolong Juruukur JA29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG JURUUKUR JA29?

Calon peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang kami edarkan di bawah.

PROSES LANTIKAN PENOLONG JURUUKUR JA29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Juruukur JA29 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG JURUUKUR JA29 JPA SESI 2021

Exam online Penolong Juruukur JA29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan. Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Juruukur JA29 nanti.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PENOLONG JURUUKUR JA29 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan maslaah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Juruukur JA29:

1) Syarikat Johari Technology Maju Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan bertuah. Setiap orang diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Ronald tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah rumah agam satu tingkat ialah 100 m. Rumah agam itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar rumah konkrit itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Nilesh dan Sabri, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Nilesh bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Sabri yang bekerja sendiri. Berapa lama Nilesh and Sabri ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Nilesh = 10 hari , Sabri = 15 hari
B) Nilesh = 10 hari , Sabri = 16 hari
C) Nilesh = 11 hari , Sabri = 17 hari
D) Nilesh = 11 hari , Sabri = 18 hari

4) Tek Vui Hoon menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika dia menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim carmine. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim carmine?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Juruukur JA29 (Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah) di bawah.

Contoh soalan Penolong Juruukur JA29 SPA/JPA - Matematik & Daya Menyelesaikan Masalah

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Baca seterusnya : Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Sains C29

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PENOLONG JURUUKUR JA29 JPA

Berikut adalah contoh soalan pemahaman bahasa Inggeris Penolong Juruukur JA29 yang boleh anda jadikan rujukan awal.

Untuk lebih banyak soalan dan skema jawapan, pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yang kami akan edarkan kelak.

Read the following paragraphs to answer the next four questions (Questions 1 – 5).

How long will a baby born today live? 100 years? 120 years? Scientists are studying genes that could mean long life for us all.

There are already many, many people who have passed the landmark age of 100. In fact, there are now so many healthy, elderly people that there’s a new term for them: the wellderly. These are people over the age of 80 who have no diseases such as high blood pressure, heart disease or diabetes and have never taken medicines for these conditions.

There have been many scientific studies of communities where a healthy old age is typical. These include places like Calabria in southern Italy and the island of Okinawa in Japan.

The small village of Molochio in Calabria has about 2,000 inhabitants. And of these, there are at least eight centenarians. When researchers ask people like this the secret of their long life, the answer is almost always to do with diet and is almost always the same: ‘I eat a lot of fruit and vegetables.’ ‘A little bit, but of everything.’ ‘No smoking, no drinking.’

While in the past scientists have looked at things such as diet and lifestyle for an explanation of long life, these days they are investigating genetics. One such researcher is Eric Topol, who says, ‘There must be genes that explain why these individuals are protected from the aging process.’

The new research into long life looks at groups of people who have a genetic connection. For example, one group of interest lives in Ecuador. In one area of the country there are a number of people with the same genetic condition. It’s called Laron syndrome. The condition means that they don’t grow to more than about one metre, but it also seems to give them protection against cancer and diabetes. As a result, they live longer than other people in their families. Meanwhile, on the Hawaiian island of Oahu, there’s another group of long-lived men, Japanese-Americans. They have a similar gene to the Laron syndrome group.

Back in Calabria, scientists are trying to work out exactly how much of the longevity is due to genetics and how much to environment. By checking public records going back to the 19th century, researchers have reconstructed the family trees of 202 nonagenarians and centenarians. They concluded that there were genetic factors involved. And they seemed to benefit the men more than the women – a surprising result because generally in Europe, there are five times more women centenarians than men.

So what really makes people live longer? It seems likely that it is an interaction of genes, the environment and probably a third factor – luck.

  1. What two factors for long life do scientists usually investigate?

A) where people live and what their lifestyles are
B) genetic factors and environmental factors
C) people’s diet and activity when they were young
D) people’s drink and feeling when they were young

  1. Diabetes, heart disease and high blood pressure …

A) are common illnesses in elderly people.
B) teach scientists a lot about old age and long life.
C) are never found among a group of people in Ecuador.
D) are never found among a group of people in Mexico.

  1. What do some people from Calabria and Okinawa have in common?

A) They suffer from diabetes.
B) They have an unusual genetic illness.
C) They live long and healthy lives.
D) They suffer from stroke.

  1. According to the article, …

A) scientists are investigating people who are 120 years old.
B) scientific advances mean we will all live to at least 100 years.
C) scientists have found genes that might influence how long we live.
D) scientists are investigating people who are 140 years old.

  1. The ‘wellderly’ …

A) need medicine for typical illnesses of old age.
B) are over 80 years old and in good health.
C) are elderly people with health problems.
D) are over 110 years old and in good health.

6) Which of the following is true?

Francine has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

A) Francine has three animals in total.
B) Francine has more cats than dogs.
C) One of Francine’s cats is black.
D) All of Francine’s dogs have spots.

7) He stopped _____________ to us. We spent ten minutes having a really nice chat before he moved on again.

A) to talk
B) talking
C) talks
D) talked

8) The chairperson will ____________ members to the subcommittee.

A. appoint
B. disappoint
C. appointment
D. disappointed

9) The bus ___________ arrives late during bad weather.

A. every week
B. later
C. yesterday
D. always

Untuk koleksi lengkap contoh soalan dan jawapan, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Juruukur JA29 (Kefahaman Bahasa Inggeris) di bawah.

Contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 SPA/JPA - Kefahaman Bahasa Inggeris

Sebelum tu,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Kefahaman Bahasa Inggeris yang menggariskan apa maksud ‘pecahan dalam pecahan’ yg tersembunyi dalam seksyen killer ini. Bahaya kalau x tahu..

Baca juga: Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Sains C41

MENGENAI RUJUKAN PEPERIKSAAN PENOLONG JURUUKUR JA29

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2020 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan contoh cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Soalan penilaian SEKSYEN BAHASA INGGERIS. Eh.. ini Seksyen baru tahun ini. Anda akan dapat puluhan soalan contoh dan contoh skema jawapan untuk keseluruhan penilaian seksyen ini. Klu tak tahu, memang ‘sakit’ la.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Juruukur JA29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam. DAPATKAN SEKARANG!

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.

Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan online Penolong Juruukur JA29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Juruukur JA29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh soalan peperiksaan Pegawai Khidmat Pelanggan N19

SEDIKIT PERINGATAN

Demikianlah sedikit perkongsian kami berkenaan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Juruukur JA29 yg merangkumi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah serta seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris.

Tapi..

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Juruukur JA29 nanti.

Info lanjut: Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Penolong Juruukur JA29 ni?

Klik pautan rujukan Penolong Juruukur JA29 ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Penolong Juruukur JA29?

Tiada isu bocor, hanya SPA yang tahu koleksi soalan mereka. Itu rahsia rasmi kerajaan. Ini pakej rujukan yang mengandungi latih tubi dan nota-nota padat. Ia cuma membantu korang study dan mengulangkaji sahaja. Macam buku rujukan utk menduduki SPM.

Apakah deskripsi tugas seorang Penolong Juruukur JA29?

Bertanggungjawab melaksanakan dan kerja-kerja ukur tanah dan pemetaan dan penyediaan infrastruktur.

Memproses dan menyemak maklumat pengukuran, data geospatial dan data extraction adalah lengkap bagi keperluan penerbitan peta.

Menjalankan kerja ukuran pelbagai, ukuran pemetaan utiliti, melukis pelan dengan kaedah yang betul dan lengkap dan memproses ukuran kadaster yang diterima daripada Pejabat Ukur Daerah.

Menyemak proses saringan maklumat yang telah ditentukan oleh kakitangan di bawah kawalan bagi memastikan kesempurnaan maklumat dalam penghasilan peta serta menyimpan semua maklumat di dalam Pangkalan Data Ukur Kadaster.

Berapa gaji Penolong Juruukur JA29?

Gaji basic ialah RM1,549.00 (belum termasuk elaun).

Leave a Comment

error: Content is protected !!