Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29

Anda dipanggil ke PSEE SPA jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 utk ambilan Kementerian Dalam Negeri pada 10 Februari 2022 ni? Sampai sekarang masih tak pasti apa nak prepare dan masih lagi tercari-cari contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 SPA/JPA yg bagus? Anda sudah tentu sedar, gagal dalam Peperiksaan online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 akan ‘memusnahkan’ peluang untuk dipanggil ke stage temuduga dan memang amat jauuuh sekali daripada menerima lantikan jawatan. Nampak gayanya hasrat murni dalam sanubari anda itu terpaksa ditunda lagi. Hurmmm..

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 MAFI KPDNHEP JPJ & KPDNKK

Tapi nanti dulu!

Anda sudah sampai ke tempat yang betul. Tak perlu ke mana-mana web lain lagi. Siapa tahu post ini bakal mengubah nasib dan masa depan anda! Jadi sila beri perhatian penuh dalam bacaan.

Baca: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Laskar Kelas II Maritim T1

Berikut adalah makluman terkini yang sudah dikeluarkan oleh SPA.

Sila buat semakan semula nama anda untuk memastikan bahawa anda memang dipanggil menduduki exam online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ini.

SEMAKAN PANGGILAN PSEE PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)

PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA GRED KP29 DI KEMENTERIAN DALAM NEGERI

TARIKH PEPERIKSAAN : 10 FEBRUARI 2022

MASA PEPERIKSAAN : 2.00 PETANG – 3.00 PETANG

Pautan Alternatif:

https://e-semakan.spa.gov.my/psee-penolong-pegawai-penguatkuasa-kp29-kdn

Sila layari laman web:

https://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

PERHATIAN :

“Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

PERUBAHAN FORMAT PSEE PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29 C19 2022

Kalau anda perasan, tahun ini SPA telah membuat sedikit perubahan lagi terhadap format exam online.

Tidak seperti tahun-tahun lepas. Pada tahun 2022, hanya dua seksyen dijadualkan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29. Iaitu :

  • Seksyen A – Daya menyelesaikan masalah
  • Seksyen B – Kefahaman bahasa Inggeris

Untuk post ini, kami akan perincikan format dan contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29. Calon yg layak menduduki exam online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 sudah pasti sedang membuat persediaan. Pasti anda pun sama kan?

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang sedang mencari maklumat tambahan seperti nota padat, contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (serta skema jawapan) boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan rujukan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang akan kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Makmal C19

KEKOSONGAN JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29

Berdasarkan iklan terkini kekosongan jawatan SPA iaitu sekitar 30 Jun 2021 lalu, jumlah kekosongan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang diperlukan adalah seramai 8 orang sahaja. Calon simpanan pula adalah seramai 16 orang.

Bagi melayakkan anda menyandang jawatan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29, calon wajib lulus terlebih dahulu dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang dijalankan.

Baca: Contoh Soalan Matematik Pembantu Tadbir N19

GAGAL MENJAWAB SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29

Andai calon terbabit berjaya dalam tapisan awal ini, barulah calon itu dipanggil ke temuduga. Akan tetapi, berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal melepasi tapisan pertama iaitu : kegagalan menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29. Terutamanya di Seksyen A yg mengandungi soalan-soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29.

Tahukah anda bahawa peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 diadakan khusus oleh pihak SPA Malaysia dengan objektif menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan informasi melalui latihan, pendidikan akademik dan pengalaman.

Untuk itu, sekiranya ingin lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin menjawab soalan-soalan yang dikemukakan di seksyen Daya menyelesaikan Masalah.

Berikut adalah cadangan persediaan awal yang boleh calon lakukan :

  • Mengetahui tugas sebagai Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 JPA
  • Mengetahui cara menjawab exam Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 SPA dengan betul
  • Melengkapkan diri dengan skema jawapan exam Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 JPA
  • Bersiap sedia dengan topik peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29 yang berkemungkinan besar disoal
  • Membuat penyesuaian diri dengan contoh soalan exam Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29 SPA

Secara basic, itulah antara persiapan yang boleh calon-calon buat. Lebih dari itu, calon exam juga boleh mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 di bawah yang telah membantu ramai calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29?

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 yang sedang mencari bacaan tambahan seperti nota padat, contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 (serta skema jawapan) mungkin boleh mengambil peluang dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29 yang kami edarkan di bawah.

Baca: Contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pembantu Muzium S19

PROSES LANTIKAN PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29

Bagi menjawat jawatan ini, calon mesti memenuhi syarat permohonan. Menduduki dan lulus peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 dan melepasi tapisan temuduga. Ini adalah ringkasan proses pengambilan kakitangan awam. Proses aliran diringkaskan seperti di bawah :

1. Memenuhi syarat permohonan

2. Lulus peperiksaan

3. Lepas temuduga

4. Surat lantikan sementara

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29 JPA SESI 2022

Exam online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 merupakan peperiksaan tahap tinggi kerana mempunyai skor penilaian yang akan mengasingkan calon daripada latar akademik berbeza dan lingkungan persekitaran berlainan.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam entri khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 nanti.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29 SPA

Di dalam seksyen ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan menggunakan pendekatan-pendekatan di bawah :

(I) SKILL LOGIKA

Calon Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut bagi memilih jawapan yang betul.

(II) SKILL MENGINTERPRETASI DATA

Calon exam Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 akan diberi soalan jenis penyelesaian masalah yang menggunakan perangkaan atau statistik. Anda perlu membuat analisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon mencari jawapan.

(III) KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan dalam exam Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ini merangkumi (tetapi tidak terhad) kepada algebra dan geometri.

Konsep-konsep asas matematik tersebut bagaimanapun tidak melebihi Sukatan Pelajaran SPM. Oleh yang demikian, aras soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon yang terlibat, tanpa mengira latar belakang akademik calon.

Baca : Soalan PSEE Pegawai Arkib S41

Berikut diberikan beberapa contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29:

1) Syarikat Pantas Tingkat Technology Sdn Bhd mengadakan majlis ulang tahun. Antara acaranya ialah cabutan tiket bertuah. Setiap pekerja diberi sekali peluang untuk mencabut nombor bertuahnya daripada sebuah kotak. Kotak itu mengandungi kad-kad bernombor 10 hingga 99. Jika nombor bertuah ialah nombor yang sama digit, cari kebangkalian bahawa Saiful Azmi tidak memenangi apa-apa hadiah.

A) 0.9
B) 0.8
C) 0.7
D) 0.6

2) Hasil tambah panjang dan lebar sebuah homestay berkonsepkan scandinavian satu tingkat ialah 100 m. Homestay berkonsepkan scandinavian itu mempunyai ruang lantai sebanyak 2500 meter persegi. Apakah panjang dan lebar homestay berkonsepkan scandinavian itu?

A) panjang 50 m dan lebar 50 m
B) panjang 51 m dan lebar 52 m
C) panjang 52 m dan lebar 54 m
D) panjang 53 m dan lebar 58 m

3) Ravesh dan Murugesani, bila berkerja bersama, habis memasang jubin lantai sebuah bilik dalam masa 6 hari. Bila Ravesh bekerja sendiri, dia mengambil masa 5 hari kurang daripada daripada Murugesani yang bekerja sendiri. Berapa lama Ravesh dan Murugesani ambil untuk menghabiskan kerja ini sendiri tanpa bantuan?

A) Ravesh = 10 hari , Murugesani = 15 hari
B) Ravesh = 10 hari , Murugesani = 16 hari
C) Ravesh = 11 hari , Murugesani = 17 hari
D) Ravesh = 11 hari , Murugesani = 18 hari

4) Mr. Ong Kah Heng menunggang motosikalnya sejauh 30 km dari rumahnya ke Hospital Besar Muar. Jika Mr. Ong Kah Heng menambah laju puratanya sebanyak 10 km/j, masa yang diambil untuk perjalanan itu akan dikurangkan sebanyak 30 minit. Laju purata awalnya ialah..

A) 10 km/j
B) 20 km/j
C) 30 km/j
D) 40 km/j

5) Sebuah bekas mengandungi 98 batang ais krim coklat, 82 ais krim oren dan 76 ais krim strawberi. Jika sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim strawberi?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

6) Diberi 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

7) 15 liter air mengalir melalui sebatang paip dan masuk ke dalam takungan berbentuk trigon dalam tempoh masa 4.5 minit. Berapakah tempoh masa yang diambil untuk mengisi air sebanyak 727.5 liter ke dalam takungan berbentuk trigon itu menggunakan 2 paip air yang serupa?

A) 1 jam 49 minit
B) 1 jam 57 minit
C) 3 jam 38 minit
D) 7 jam 17 minit

8) Sebuah bekas mengandungi 3,000 biji gula-gula perisa korean cherry. Amin mengambil 3/4 daripada jumlah gula-gula perisa korean cherry tersebut. Kemudian Ali mengambil 2/5 pula jumlah gula-gula perisa korean cherry daripada Amin. Berapakah jumlah gula-gula perisa korean cherry yang tinggal pada Amin?

A) 450
B) 900
C) 1,350
D) 2,250

9) Sebuah kotak mengandungi 780 biji tembikai diagihkan kepada 6 kumpulan pelajar iaitu P, Q, R, S, T dan U. Kumpulan P mendapat 1/4 daripada jumlah tembikai tersebut. Kemudian kumpulan Q mendapat 1/5 daripada baki tembikai tersebut manakala selebihnya kumpulan R, S, T dan U mendapat sama banyak. Berapakah bilangan buah tembikai yang akan diperolehi oleh kumpulan R?

A) 117
B) 142
C) 468
D) 568

10) Diberi {100, 85, 70, 55, P, 25, X} Apakah 2P bahagi X?

A) 5
B) 8
C) 10
D) 15

11) Shahiera memandu dari rumahnya ke satu tempat peranginan yang mengambil masa 5 jam 35 minit. Sekiranya Shahiera bertolak dari rumahnya pada pukul 8.50 pagi, pukul berapakah dia akan tiba di tempat peranginan tersebut?

A) 1.50 petang
B) 1.55 petang
C) 2.15 petang
D) 2.25 petang

12) Ketinggian bangunan baharu syarikat Tanduai Holding ialah 135m. Cari ketinggian (dalam cm) bangunan tersebut pada kertas lukisan jika dilukis dengan menggunakan skala 1:200.

A) 13.5cm
B) 60.7cm
C) 67.5cm
D) 135.0cm

13) Harga sepotong Kek Nim ialah RM15.35, manakala dua potong Kek Mim pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amjad membeli 8 potong dari Kek Mim berbanding Kek Nim?

A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%

14) Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?

A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6

Setelah meneliti dan cuba menjawab contoh-contoh soalan daya menyelesaikan masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 di atas. Apa pendapat anda? Agak pening dan sakit kepala bukan?

Berita baiknya ialah..

Calon-calon yang mempunyai kelulusan ijazah Matematik atau bidang pengajian berkaitan Matematik tidak memperolehi kelebihan di seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 ini kerana soalan yang dikemukan adalah soalan jenis logik sahaja. Tidak memerlukan rumus yang rumit-rumit.

Proses penyelesaian masalah tersebut cuma pengaplikasian konsep matematik di peringkat silibus SPM. Bak kata orang, semua calon “bertarung di gelanggang rata”.

Untuk koleksi lengkap contoh soalan beserta skema jawapan (termasuk jalan kira), anda boleh mendapatkan rujukan khas Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 di bawah.

Rujukan Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 MAFI KPDNHEP JPJ & KPDNKK

Nota: Disebabkan trafik yg tinggi, kekadang web tak loading. Jadi Klik Rujukan KP29 ni dan refresh beberapa kali sampai boleh.

Atau,

Anda mungkin mahu membaca dan memahami dahulu contoh soalan SPA online Daya Menyelesaikan Masalah yang menerangkan 4 jenis skop soalan yang selalu disoal. Dah tahu belum? Kalau belum. Baik baca cepat.

Baca seterusnya : contoh soalan daya menyelesaikan masalah Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19

MENGENAI RUJUKAN SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA KP29

Secara ringkas, rujukan ini mengandungi perkara-perkara berikut:

Rujukan persediaan exam online ini disusun khas mengikut format exam 2022 yang jauh berbeza dengan format 2017-2018

Dah tolong ramai calon lulus sebelum ini dan tahun ini kami doakan giliran anda pula!

Contoh soalan dan cara penyelesaian setiap soalan. Jadi anda boleh dapat idea jelas apa dan bagaimana soalan ditanya. Tak perlu blurrr lagi!

Nota-nota ringkas Matematik. Tajuk-tajuk yang menjadi soalan lazim penilaian Seksyen Matematik SPA. Buat apa studi topik-topik yang tak pernah ditanya dalam exam SPA seperti “Plan & Dongakan”. Studi yang pernah ditanya jer! Kami tunjukkan.

Semua maklumat yang terkandung didalamnya adalah ilmu dan informasi yang benar dan tepat, yang dikumpul dan dihimpunkan daripada pengetahuan serta pengalaman calon-calon yang telah pun berjaya dalam peperiksaan online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Inilah satu-satunya rujukan dan panduan yang boleh anda gunakan untuk mencapai impian menjawat jawatan di sektor awam.

Berikut adalah apa yang anda akan miliki sekiranya mendapatkan rujukan daya menyelesaikan masalah ini :

Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon exam Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Huraian secara terperinci Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah Peperiksaan online Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 beserta skema jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.

Nota khas matematik merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Info lanjut: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41

SEDIKIT PERINGATAN

Sebelum anda melompat keriangan dan menyangka hidup ini begitu mudah. Suka kami ingatkan bahawa setiap panduan, contoh soalan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan rujukan sahaja.

Sekadar rujukan dan bukan soalan bocor. Bukan juga jaminan anda akan lulus.

Namun, dengan adanya rujukan & contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 sebegini, anda boleh memperkemaskan diri sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Pegawai Penguatkuasa itu nanti.

SENARAI FAQ

Apakah cara terpantas mendapatkan rujukan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29?

Klik pautan rujukan Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 dalam artikel ini. Ikuti arahan pembelian di laman tempahan berkenaan.

Adakah ini soalan bocor Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29?

Maaf. Bukan sama sekali. Ini cuma pakej rujukan yang mengandungi koleksi soalan latih tubi dan nota-nota padat. Ia hanya berfungsi membantu korang study dan mengulangkaji sahaja.

Apakah deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29?

Seorang Penolong Pegawai Penguatkuasa KP29 di MAFI adalah bertanggungjawab membantu mengurus Pentadbiran am dan Kewangan Bahagian/ Cawangan Penguat Kuasa Negeri, menjalankan pemeriksaan perisikan, serbuan dan kes-kes pendakwaan mahkamah.

Leave a Comment

error: Content is protected !!